Ova slana pita ne samo da je hranjiva i ukusna, nego nije niti skupa. Želite li da vaša prehrana bude uravnotežena, poslužite pitu sa salatom od povrća.
SASTOJCI ZA 6 OSOBA:
- 500 g prosijanog brašna + malo brašna za valjanje
- 3 razmućena jaja + još 2 jaja
- sol, dvije žlice vode
- 125 g maslaca narezanog na komadiće
- 20 g omekšanog maslaca za premazivanje kalupa
NADJEV:
- 4 pileća odreska bez kože, svaki težine oko 150 g
- šaka krupnijih krušnih mrvica
- 1,5 dl mlijeka, jedno jaje, dvije ljutike sitno sjeckane
- 3 češnja češnjaka, protisnutog
- 4 ravne žlice sitno sjeckanog peršina
- 80 g mljevenog mesa
- 0,5 žličice smjese četiri začina (papar, klinčić, đumbir, muškatni oraščić), sol
PRIPREMA KORAK PO KORAK:
1. Napravite tijesto: u veliku zdjelu uspite brašno. U sredini napravite udubinu i u nju ulijte jaja razmućena s malo soli. Brzo izmiksajte sastojke i postupno dodajte maslac i 2 žlice vode. Gotovo tijesto podijelite na dvije loptice. Svaku zasebno zamotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 1 h.
2. U međuvremenu skuhajte pileće odreske na pari (to traje oko 25 minuta, kada prođe pola toga vremena okrenite odreske). Krušne mrvice namočite u mlijeku. Zagrijte pećnicu na 200° C.
3. Kuhanu piletinu narezanu na kockice grubo izmiksajte s ljutikom, češnjakom i peršinom. Stavite u posudu. Dodajte mljeveno meso, mrvice natopljene mlijekom, 1 jaje, začine, sol i papar.
4. Na pobrašnjenoj radnoj plohi razvaljajte tijesto u krug debljine 3 mm. Kalup za pitu promjera 26 cm malo namažite maslacem i utisnite tijesto u njega. Na tijesto stavite nadjev od mesa.
5. Poklopite drugim dijelom tijesta i stisnite rubove navlaženim prstima. Odozgo premažite jednim razmućenim jajem i pecite pitu tridesetak minuta.
SAVJET
Prije nego što pitu stavite u pećnicu, u sredini gornjeg sloja tijesta izrežite otvor promjera oko 1 cm. Premažite pitu jajem i izbodite je vilicom.
Odlična ideja za piletinu pripremljenu na jedan sasvim novi način!
Isprobala recept i odličan je! Još jedna ideja za brz i ukusan ručak!
Isprobala recept i odličan je! Još jedna ideja za brzi,a jeftini ručak.
volim kuhati, ali ovaj recept još nisam vidjela, jako mi se sviđa!