Danas smo izdvojili za vas jedan poseban recept: Škampi na buzaru.
Mi smo ih kušali, probajte i vi!
Ovaj brzi i jednostavan recept za škampe začinjen je češnjakom, vinom, rajčicama i posebnom mješavinom začina. Poznato i kao škampi na buzaru, što u doslovnom prijevodu znači “gulaš od škampa”, ovo jelo može biti na stolu za oko 40 minuta.
Kuhanje na buzaru jednostavno znači da se neka vrsta školjki ili rakova kuha s maslinovim uljem, vinom, češnjakom, krušnim mrvicama i svježim začinskim biljem. Dagnje na Buzaru, ili pirjane dagnje, još je jedan primjer ovakvog načina kuhanja.
Ovaj recept za škampe samo je jedan od primjera bogate ponude morskih plodova duž dalmatinske obale koja je pod utjecajem susjedne Italije. Obroci često započinju nekom vrstom tjestenine ili rižota, a zatim se nastavlja na svježu ribu i plodove mora. Riba se obično peče na roštilju s lokalnim maslinovim uljem, češnjakom i limunom, a plodovi mora često se nalaze u juhama i varivima kao u ovom receptu.
Škampi na buzaru mogu se pripremiti sa škampima sa glavom, škampima na rep ili oguljenim škampima. Ali ostavljanje školjki uključenih tijekom dinstanja čini ukusan umak koji je savršen za umakanje s hrskavim kruhom.Mi smo poslužili uz škampe i vina Krolo.
https://www.facebook.com/vinarijakrolo
Sastojci :
1 kg velikih škampi sa glavom ili 1kg oguljenih velikih škampa
1/2 šalice maslinovog ulja
1/4 šalice krušnih mrvica
1 žlica mljevenog češnjaka, ili po ukusu
1/4 šalice sitno nasjeckanog svježeg peršina
1 konzerva oguljene cijele rajčice, neocijeđene i izlomljene (ako pravite na crveno)
1 žličica Vegete
2 šalice suhog bijelog vina
Sol, po ukusu
Svježe mljeveni crni papar, po ukusu
Dobar tek !






Foto /Marin Županović