Breaking News
Početna / Događanja / Selen: Što, kako, kada?

Selen: Što, kako, kada?

Selen u kapsulama brenda Jadrankina formula i zašto je poseban baš on od svega na tržištu.
Postoji nekoliko izvora Selena a na tržištu je većinom zastupljen onaj iz kvasca koji je  lošiji i slaba mu je apsorpcija. Bolji brendovi, kvalitetniji koriste selenmetionin kojeg također ima po kvaliteti i cijenama raznih. Proučavajući ponudu i kvalitetu, certifikate i specifikacije proizvođača, odlučili smo na jednu ogromnu mega kompaniju iz Švicarske da nam bude dobavljač prirodnog selenmetionina. Obzirom da u kapsuli treba biti još nešto da bi bila puna, drugi sastojak je prebiotik imenom INULIN koji smo naručili također iz te kompanije. Sada ću vam napisati o selenu i inulinu zasebno i zašto su bitni.


SELEN 
(ulomak iz knjige..)
 Mnogi pametni znalci školovani, načitani!, znaju da u slučaju raka moraju izbjegavati ‘veliku trojku’ zračenje, kemoterapiju i kirurgiju. Usprkos njihovoj bijednoj povijesti i šteti koju su dokazano nanijeli, kirurški zahvat može potaknuti širenje stanica raka, zračenje samo je znano kao uzrok raka, a kemoterapija se strašno teško podnosi i fatalna je za imunološki sustav. Ključna stvar je da je medicinski establišment užasno iznevjerio žrtve raka. Neki od pametnih tvrde da uz visoke doze vitamina C, a po mogućnosti intravenozno, treba uzimati i visoke doze selena. To će možda iznenaditi mnoge ljude, posebno bijele kute, ali ne i farmere koji već niz godina znaju za važnost selena za zdravlje njihovih životinja. Tlo s manjkom selena odnosno selenom siromašno krmivo s takvog tla, kod stoke izaziva degenerativne bolesti uključujući rak. Australsko tlo je iznimno siromašno selenom, što je slučaj i s tlom u drugim zemljama. Selen u obliku natrijevog selenita je izuzetno važan mineralni dodatak za zdravlje i produktivnost stoke. Napitak od natrijevog selenita koristi se i za sprječavanje raka kod životinja te za njegovo liječenje. Farmeri koji znaju da selen liječi rak kod njihovih životinja njime se uspješno izliječili i sebe nakon što im je dijagnosticiran rak. Unatoč tome prodaja natrijevog selenita za ljudsku upotrebu godinama je zabranjena. Sva je vjerojatnost da je zabranjena upravo zbog njegovog uspjeha u liječenju raka, a prirodni lijekovi za rak su anatema za velike farmaceutske i medicinske kompanije te vlade koje su pod njihovim velikim utjecajem. 
Dužnosnici kažu da je za ljude opasno uzimanje velikih količina selena i tvrde da se javnosti ne smije omogućiti pristup selenu. Međutim to su sebične besmislice koje nemaju uporište u znanosti, a poznato je mnogo slučajeva ljudi sa završnim stadijem raka koji su se izliječili uzimajući svakog dana 5-6 tisuća mikrograma natrijevog selenite ‘za životinje’. Dugotrajno su oralnim putem uzimali tekućinu i nisu imali nikakve neželjene posljedice. Ima vrlo mnogo takvih priča i strašno je što ljudi kada ga nabavljaju moraju reći da je to za njihovog rotvajlera, konja ili ovcu. 
Potičem ljude da ovo sami istraže! Postoji obilje vjerodostojnih podataka na internetu i dok god javnost to ignorira velikim farmaceutskim i medicinskim kompanijama zajamčen je uspjeh. Razmišljajte prije spavanja. (Dio teksta je izvučen iz knjige Med.medij) 
Element u tragovima selen nalazi se u zemlji kao i u kamenju i dospijeva preko povrća i žitarica u prehrambeni lanac. U Europi općenito tlo nije naročito bogato selenom, stoga se kod Europljana Srednje Europe često mogu naći deficiti ovog esencijalnog elementa u tragovima. Selen kao hvatač radikala štiti od oksidacijskih oštećenja i podupire imunološki sustav. Selenov metionin kao organski spoj selena posebno se dobro apsorbira u tijelu.
Selen (selenov metionin) je bez kvasca!Funkcije vitalnih tvari:
Važan ko-faktor za enzime (npr. glutationsku peroksidazu)
Za stanični zaštitni sustav
Za funkciju štitnjače
Štiti stanice od slobodnih radikala
Podupire funkciju imunološkog sustava
Podupire plodnost muškaraca
Selen doprinosi zaštiti stanica od oksidacijskog stresa
Selen doprinosi normalnim funkcijama imunološkog sustava
Selen doprinosi normalnoj funkciji štitnjače
Selen doprinosi normalnom stvaranju sperme
Selena doprinosi očuvanju normalne kose i noktiju
Dovoljna je 1 kapsula na dan uz obrok.

INULIN- 100% prirodni produkt cikorije
U našim crijevima živi oko milijun bakterija, što „dobrih“ što potencijalno „loših“, odnosno patogenih. Za zdrav i vitalan organizam od velike je važnosti da broj dobrih prevladava u odnosu na broj loših bakterija.
U očuvanju zdrave i uravnotežene crijevne mikroflore važnu pripomoć nude prebiotici, neprobavljiva vlakna koja „dobre“ bakterije odnosno probiotici koriste kao hranu. Prebiotici selektivno potiču rast i aktivnost probiotika i na taj način utječu pozitivno na cjelokupno zdravlje organizma.
Do danas, prebiotik kojem je u literaturi posvećena najveća pažnja i čija je uloga u očuvanju zdravlja najviše proučavana je inulin.
O inulinu pobliže
Inulin je biljni polimer koji služi kao rezervni ugljikohidrat, i u različitim količinama prisutan je u preko 36000 biljnih vrsta. Značajne količine inulina nalaze se u jeruzalemskoj artičoki, cikoriji, maslačku, luku i češnjaku.
Inulin ima manju kalorijsku vrijednost od ostalih ugljikohidrata. Razlog tome leži u njegovoj strukturi koju probavni enzimi nisu u mogućnosti sasvim probaviti.
Zbog toga, inulin prolazi kroz usta, želudac i tanko crijevo bez da je metaboliziran i nepromijenjen dospijeva u debelo crijevo gdje podliježe potpunoj fermentaciji od strane selekcioniranih bakterija. Kao produkt anaerobne fermentacije nastaje bakterijska biomasa; plinovi – CO2, CH4, H2; kratkolančane masne kiseline – octena, propionska i maslačna; te mliječna kiselina, a oslobođena energija iznosi svega 1,5 kCal/g
Zbog manje kalorijske vrijednosti inulin je u mnogim zemljama našao svoju primjenu u obliku zamjene za masnoće ili u šećer te u svrhu smanjenja kalorijske vrijednosti namirnica poput sladoleda, mliječnih proizvoda, slatkiša i pekarskih proizvoda.
Blagotvorna svojstva inulina
Inulin se prije svega razmatra zbog svog pozitivnog učinka na crijevnu mikrofloru. Brojne su studije potvrdile stimulativno djelovanje inulina na rast bifidobakterija i to u dozi od 5 grama dnevno. Budući da pojedine vrste bakterija imaju povoljan učinak na zdravlje čovjeka, a to su prije svega Bifidobacteria i Lactobacilli, „hranjenje“ tih bakterija inulinom omogućava im da nadvladaju potencijalno štetne bakterije. Blagotvorno djelovanje bifidobakterija dobro je dokumentirano brojnim znanstvenim istraživanjima, a uključuje: inhibiciju rasta patogenih bakterija, stimulacija komponenata imunološkog sustava te pomoć u apsorpciji određenih iona i sinteza B vitamina.
Rastući je broj studija čiji rezultati povezuju inulin s poboljšanom bioiskoristivošću i ravnotežom minerala. Smatra se da fermentacijom inulina dolazi do zakiseljavanja sadržaja kolona što za posljedicu ima rast koncentracije ioniziranih minerala, posebice kalcija i magnezija. Ta su saznanja navela znanstvenike da promotre utjecaj inulina na gustoću koštane mase. U studiji objavljenoj u časopisu International Dairy Journal adolescenticama je davana prehrana obogaćena s 8 g mješavine inulina i oligofruktoze dnevno. Utvrđena je poboljšana apsorpcija kalcija tijekom suplementacije, a učinak je bio najizraženiji u djevojaka kod kojih je na početku istraživanja primjećena slabija apsorpcija kalcija. Nedavno objavljena intervencijska studija koja je trajala jednu godinu, a pratila je stotinu dječaka i djevojčica u predpubertetskoj dobi koji su primali 8 g inulina i oligofruktoze dnevno, pokazala je značajno poboljšanje apsorpcije kalcija već nakon 8 tjedana, a učinak poboljšane apsorpcije zadržan je tijekom cijelog intervencijskog perioda. Na kraju studije razultati su pokazali kako dodatak 8 g inulina i oligofruktoze dnevno poboljšavaju mineralni sadržaj kosti i gustoću koštane mase. Takvi rezultati navode na zaključak da inulin služi i kao važna pripomoć u prevenciji nastanka osteoporoze.
Studije provedene na životinjama pripisuju inulinu još jedno pozitivno fiziološko svojstvo, a to je modulacija metabolizma lipida što se očituje smanjenjem povišene razine triglicerida. Smatra se da inulin ometa metabolički proces stvaranja masnoće u organizmu i da je sličan učinak prisutan i kod ljudi.
Inulin u obogaćenim prehrambenim proizvodima
Svakodnevna prehrana osigurava i do nekoliko grama inulina organizmu. Prema saznanjima objavljenim u časopisu Journal of Nutrition utvrđeno je da Europljani konzumiraju prosječno 3 – 11, a Amerikanci 1 – 4 grama inulina dnevno. Rezultati istraživanja otkrili su da unos inulina, čak i u visokim dozama ne uzrokuje mortalitet, morbiditet, trovanje organa, ne ugrožava reproduktivno zdravlje, ne utječe negativno na razvoj niti ima karcinogeno djelovanje što širom otvara vrata prehrambenoj industriji da ga zbog povoljnog djelovanja doda hrani. Inulin se u prehrambenoj industriji koristi i u svrhu zamjene masnoća, u tom slučaju 1 g masti zamjenjuje se s otprilike 0,25 g inulina.
Proizvodima koji su usmjereni zdravlju probavnog sustava, dodaje se otprilike 3 – 8 g inulina te se ističe njegovo bifidogeno djelovanje.
U svim zemljama u kojima se koristi, inulin se klasificira kao hrana ili sastojak hrane i kao takvog ga europsko zakonodavstvo smatra sigurnim, a slično je i u SAD-u.

Za narudžbe selena i ostalih proizvoda, posjetite web shop www.jadrankinaotopina.com

Nađi nas i na Facebooku!

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top