Ponedjeljak , 25 rujan 2023
Savjet:
Savjeti za zdrav organizam

Savjeti za zdrav organizam

Donosimo vam devet savjeta kojima ćete poboljšati svoju prehranu a istovremeno ojačati metabolizam i lakše mršavjeti.

1. Izbaciti sve pekarske proizvode.

Baked goods

Pekarski proizvodi obiluju šećerom i ugljikohidratima te ih je najbolje u potpunosti izbaciti.  Za one kojima je obrok bez kruha nezamisliv, preporučujem integralne tosteve i dvopeke koji imaju puno manje kalorija te obiluju vlaknima.

2. Pametno korištenje i odabir ulja

oil

Zaobilazite bijelo ulje. Kao začin je najpoželjnije maslinovo a, za pečenje je najbolje koristiti ulje kokosa koje pri velikom zagrijavanju ne mijenja svoju strukturu i koristi našem organizmu na puno načina.

3. Meso

meat
Od mesa je najzdravije bijelo meso (piletina, puretina…). Crveno meso bi se trebalo jesti rijetko. Što se tiče pripreme mnogo je pametnije peći ili kuhati meso, a prženje što više izbjegavati.

4. Riža i tjestenina

riža

Iako postoje zdravije (integralne) verzije riže i tjestenine, najbolje bi bilo smanjiti njihov unos ili ih zamijenitis različitim mahunarkama i njihovim kombinacijama (grašak, slanutak, leća, bob…)

5. More je dobrodošlo

ribe
Sve iz mora je dobrodošlo (ribe, mekušci, rakovi, školjke…) i poželjno na vašem tanjuru. Morski plodovi imaju malo kalorija i mnogo hranjivih tvari koje su potrebne vašem organizmu.

6. Mliječni proizvodi

mliječno

Unos mlijeka i mliječnih proizvoda bi također trebao biti ograničen (izuzev osoba u fazi razvijanja) jer iako sadrže kalcij, njihova upotreba nije preporučljiva za odrasle osobe. Najpoželjnije životinjsko je kozje mlijeko čija bi konzumacija također trebala biti umjerena, a od biljnog rižino i kokosovo. Kod žena u menopauzipreporučuje se sojino mlijeko jer sadrži estrogen čija razina tada opada.

7. Plodovi zemlje

Fruits and Vegetables
Neka vam voće i povrće bude must-have. Voće je najkvalitetniji slatkiš kojim se možete počastiti. Ipak, pripazite da jedete jednu vrstu voća po obroku te da odredite koje vam najviše paše. Što se tiče povrća (izuzev krumpira), nastojte ga što više jesti kao ili uz ručak i večeru. Povrće možete jesti obrađeno ili sirovo u neograničenoj količini. Također uz sebe ili u kući imajte orašastih plodova koji su jako korisni i smanjuju apetit.

8. Začini i dodatci

začini
Majonezu zamijenite kiselim vrhnjem, bijeli šećer sa smeđim ili stevijom, a papar s čilijem. Također pokušajte što više smanjiti unos soli ( za one kojima je teško postoji zdravija verzija soli).

9. Piće

Black iron asian teapot with sprigs of mint for tea
Preporučuje se što više vode i zelenog čaja (nemojte ga piti u večernjim satima jer razbuđuje) u kojeg umjesto šećera stavite med ili steviju.

Sve zaslađene napitke zamijenite s svježe ocijeđenim sokovima od npr. naranče, grejpa, limuna i slično. (Citrusi su odlični ako smo prije toga pojeli nešto masnije). Alkohol bi trebalo izbjegavati, naročito pivu. Ono što si možemo dopustiti je čaša crnog vina nakon ručka/večere i povremeno jedno piće po izboru.

A.G.

O nama Obitelj.hr

5 komentara

  1. Odličan članak 🙂
    Nastojim se zdravo hraniti, no za pekarske proizvode još nisam uspjela naći adekvatnu zamjenu, ali sam konzumaciju svela na minimum. Šteta je samo što je domaće voće, povrće i kvalitetna riba skupa pa si je većina ljudi ne može priuštiti.

  2. Prije mi je svako ulje bilo isto ali otkada sam u prehranu svoje obitelji uvela maslinovo ulje iskreno mogu reći da vidim pozitivne promjene….Inače sam mišljenja da je ključ u raznolikoj prehrani i izbjegavanju bilo kakvog pretjerivanja

  3. Nekada mi je svako ulje bilo isto ali otkada sam u prehranu svoje obitelji uvela maslinovo ulje mogu zaista reći da se vidi pozitivna promjena.Inače sam mišljenja da je ključ u raznolikoj prehrani i izbjegavanju svake vrste pretjerivanja

  4. Savjet broj jedan je s razlogom na prvom mjestu..kad sam ga se počela pridržavati, preporodila sam se…. 🙂

  5. Da, zdavo bi se hranili svi mi da ima više para, jer sve te zdrave namirnice puno koštaju… Ribe su svakim danom skuplje, ko da su zlato

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top