Znate li....
Početna / Obitelj & Veze / Savjeti za prvu godinu braka

Savjeti za prvu godinu braka

Noć prije no što sam se udala, bila sam oduševljena činjenicom da se udajem za čovjeka svog života. Kao i većina žena, nisam imala pojma što me čeka, ali nije mi niti bilo bitno.

Da se mogu vratiti u tu noć i podijeliti malo mudrosti sama sa sobom o braku, toliko bih toga rekla. Ne želim vas unaprijed obeshrabriti, pa sam podijelila u najvažnije dijelove.
1. Moraš se znati ispričati.

Nisam imala pojma koliko teško je bilo ispričati se, i nije mi dobro išlo. Kao perfekcionist, priznavanje da sam pogriješila dovodilo me do granica ludila. Ponekad moram vježbati u glavi izgovarati riječi ‘Žao mi je’ prije nego ispustim glas i zbilja kažem to.
Ali to je sastavni dio braka, a jedan član će uvijek biti lošiji u ispričavanju od drugoga. Umjesto da riješite probleme, trošit ćete vrijeme na svađu tko je zapravo bio u pravu a tko ne.

2. Brak je odluka, ne postignuće.

Vjerujem da je brak apsolutno poticaj za slavlje, no držim da ono što bismo zbilja trebali slaviti je održavanje braka i deseta godišnjica, petnaesta, dvadeseta… Kad doguramo do tih okruglih ili jednostavno većih brojeva godina provedenih skupa, to ZASLUŽUJE slavlje. Gledam na brak kao odluku koju donosim iz dana u dan.

3. Nije sve o udobnosti i sigurnosti

Brak pruža mnogo brižnih i udobnih momenata. Kad se smijete skupa nakon što je netko ispustio vjetar nije nešto što ćete raditi u prisustvu društva. Mnogo smo puta moj muž i ja dijelili osjećaj bliskosti i to je bilo predivno. Svaki put kad se sjetim, dođe mi da se omotam u dekicu, izvalim na kauč i ostanem ponovno u tom trenu zauvijek.
No, niti jedna veza nije 100 posto sigurna i predvidljiva. Ljudi su nesavršena bića, pa tako i nesposobni savršeno se ponašati cijelo vrijeme. Te pogreške čine brak rizičnim, i morate biti spremni raditi na tome da održite povjerenje i pronađete utjehu u teškim vremenima.

4. Morat ćeš se nositi sa svim situacijama koje si ignorirao prije braka.

Ja sam opsesivna kontrolom. Sebična sam. Nesigurna. I prije nego što sam se udala, nisam imala nikakve namjere suočiti se sa svojim manama. U biti, čak sam se i dobro pravila da moje mane i nisu zapravo mane, već sam sve okretala na šalu.

Pa, sada imam muža – nekoga tko me na dnevnoj bazi podsjeća da ga izluđujem. I sad konačno shvaćam: moram raditi na svojim problemima, bili oni mali ili veliki – jer svaka moja odluka utječe i na njega. Primjerice, kada odem na yogu, vodim dnevnik ili posjetim terapeuta, indirektno mu pokazujem ljubav i volju da naš brak učinim boljim.

5. Smijat ćete se kao nikad prije u životu

Smijeh je vrlo vjerojatno najbolji dio mog braka jer sam udana za najsmješnijeg čovjeka na svijetu. Čak i u danima kad nam je teško, dobro je znati da on ima smisao za humor na koji se mogu osloniti. Smijeh je najbolji lijek u životu. Tko zna, možda do naše zlatne godišnjice završim s kraljevskim trbušnim mišićima – od smijeha.

6. Biti dobar s njim znači slušati ga.

Kad si u vezi, traži ljubav više nego da budeš voljen. Prije braka mislila sam da će mi to ići kao podmazano, ali već krajem prve godine braka pokazalo se potpuno obratno.

Biti dobra prema suprugu ne znači tretirati ga kako misliš da bi trebao biti tretiran, već kako on želi. A jedini način da to naučiš je – slušajući ga. Zbilja ga slušajući.

Obzirom da ne mogu nazad u prošlost da si kažem ove stvari, reći ću ih vama. Trebala mi je godina dana da naučim neke pojedinosti, a trebat će mi mnogo duže da se naučim nositi s ostalima. Volim svog muža najviše na svijetu. No nikad nisam mislila koliko je teško biti udana za njega.

Htjeli mi to priznati ili ne, mislim da je prva godina najteža za parove. Nitko u potpunosti ne zna u što se upušta, što je u jednu ruku i čar braka. Svaki dan dvoje ranjene, slomljene ali i predivne osobe dobivaju priliku da se pomire i postanu cjelina, bez obzira na probleme iz prošlih dana. Tako svaki dan vjerujem svom mužu da će me uloviti ako padnem, kao što znam da vjeruje i on meni. Izazov je, ali sam zahvalna što sam s nekim tko ga može i želi prihvatiti.

O nama Obitelj.hr

3 komentara

  1. Odličan članak, baš zbog toga jer mi trebaju ovi savjeti,budući da sam i sama u prvoj godini braka.
    Najbitnije je u brak ući iz ljubavi, a ne materijalno. Dok ima ljubavi svaki problem i nesuglasice će se zasigurno uz obostrani kompromis riješiti. “Trebala mi je godina dana da naučim neke pojedinosti, a trebat će mi mnogo duže da se naučim nositi s ostalima. Volim svog muža najviše na svijetu. No nikad nisam mislila koliko je teško biti udana za njega.” Ovu rečenicu kao da sam sama pisala i istina je kroz brak i zajednički život se u biti najbolje upoznajemo. Težak je al je ljubav mog života i sama sam si ga izabrala,uostalom priznajem imam i ja svojih mana koje on mora trpiti. Živio brak i naša ljubav….

  2. Ovaj članak je predobar.Na jednostavan i duhovit način napisano,a opet toliko istinito..sva sreća pa jos malo pa sam odgurala veliku 1. 😀 I definitivno mi se sviđa rečenica: Brak je izazov,ali sam sretna što sam s nekim ko ga može i želi prihvatiti 🙂 joj kaj volim svog muža hehehe

  3. Odlični savjeti!! Dobro je znati 😉 Nisam udana, ali me to čeka, pa sam jako dobro zapamtila što piše. Inače mi je ovo jedan od najdržih članaka na Obitelj.hr – poučan je, a opet pisan na jako duhovit način. I moram istaknuti da se definitivno slažem s rečenicom “Vjerujem da je brak apsolutno poticaj za slavlje, no držim da ono što bismo zbilja trebali slaviti je održavanje braka i deseta godišnjica, petnaesta, dvadeseta…” Ja bih tu još dodala izreku: “Nije dovoljno posaditi, treba i zalijevati!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top