Znate li....
Početna / Moj dom / Sadnja češnjaka je laka

Sadnja češnjaka je laka

Jesen na zimu je vrijeme za sadnju, a niti jedna sadnica nije ovoliko jednostavna i laka.

Češnjak je apsurdno jednostavan za sadnju, odličnog je okusa, predivno izgleda i zauzima toliko malo zemlje da ga možete komotno saditi i na balkonu u maloj lončanici. Sve što morate napraviti je posaditi ga u pravo vrijeme i u pravu zemlju, te ga na vrijeme pokupiti i pravilno obraditi i spremiti.

growing your own garlic

Ako gledate stručne časopise, naći ćete desetke različitih varijeteta češnjaka.

Sama sadnja češnjaka počinje od pravog mjesta. Sredinom listopada posadite granulice češnjaka u rahlu i meku zemlju očišćenu od korova. Korijen češnjaka smjestite prema dolje i ukoliko je moguće, potrudite se da bude u razmaku od 20ak centimetara sa svih strana. Ukoliko nemate toliko prostora, možete ga posaditi i na razmaku od desetak centimetara. Zakopajte ga na dubinu od oko 5 cm. Sama zelena stabljika mora biti van zemlje, te je oko nje često potrebno staviti slamke ili štapiće, kako bi osigurali da će se pravilno uspesti.

U proljeće maknite slamčice i zalijevajte samo ako primijetite da je zemlja jako suha. Izbjegavajte zalijevati baš biljku, već vodu dodavajte  okolo nje.
Branje češnjaka
Češnjak je spreman za branje kada je većina lišća posmeđila. Gornji će još uvijek biti zeleni, a ako ste ikad sadili luk, znat ćete da je slična stvar i sa češnjakom. Nemojte čekati da se svi listovi posuše i otpadnu,  jer  previše vremena u zemlji lako dovodi do uništenja češnjaka, truljenja i raznih kukaca koji će vam pojesti plod.
Nakon što ste ga obrali, češnjak morate i spremiti. Kako? Savršena temperatura za obradu češnjaka kod kuće je petnaest do dvadeset stupnjeva, uz vlagu i svjež zrak, na svjetlu ali ne na suncu! Najčešće se drži u drvenim kutijama u hladnom prostoru, smočnici ili podrumu. Izbjegavate ih stavljati u frižider ( pretjerana hladnoća dovodi do klijanja ), i nikako ih ne stavljajte u plastične vrećice – nema zraka -> vlaga -> truljenje.

 

O nama Obitelj.hr

6 komentara

 1. obožavam češnjak, sadim ga obavezno, naš domaći, ne ono kinesko sjeme, i često ne mogu dočekati da dobije glavice već ga pola potamanim kad je mlad, onako tanak, skupa sa listovima, prefino!
  i zdravo!

  hahah moja prijateljica nije znala kako se sadi pa je cijelu glavicu u zemlju piknula, tako je članak je dobar, proslijedit ću joj:-)

 2. Hanna Ruza Matich

  Češnjak koristim gotovo svakodnevno u kuhinji i doista se isplati imati svoj vlastiti tko god ima mogućnosti. Onaj pravi miris može dati jedino domaći češnjak. Ja imam svoj vlastiti i oko njega ima dosta posla ali zadovoljstvo je neprocjenjivo.

 3. Ma i ja sam vidio, užas kak se ponaša cijeli sistem ove države.. ako imaš početni kapital i nisi gladan, uloži u šparoge. Njih ima sve manje, pogotovo zato jer treba koja godina rasta da se beru.. a kao – delicija…

 4. Gledala sam nedavno neku emisiju o sadnji češnjaka, kako se naših domaćih 3/4 baca jer ih država uvozi… ma užas.

 5. Zanima ne u koji bizins krenuti ??
  Na selu sam ima traktor i ostale prikljucke!!
  Za sadnju cesnjaka ili vec sta?? I ma tko koji prijedlog?????

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top