Danas kuhamo za vas :
450g kozica u ljusci
36 malih dagnji
100g filea grdobine tanko narezanog
50g lignje očišćene i tanko narezane
25 ml maslinovog ulja
1 češanj češnjaka
nasjeckana 1 srednja mrkva
nasjeckani 1 štapić celera
nasjeckan1 mali luk
nasjeckan1 manji poriluk
nasjeckan¼ crvenog čilija
nasjeckanog1 rajčica
nasjeckana1/8 žličice šafrana
900 ml ribljeg temeljca
Za rižoto50 g maslaca
2 ljutike
nasjeckan 1 češanj češnjaka
350g riže za rižoto
120 ml suhog bijelog vina25g
parmezana
1 žlica maslinovog ulja.
Priprema :
Ogulite kozice, a ljuske ostavite za temeljac. Ostavite kozice sa strane dok ne zatrebaju. Operite dagnje, ostružite ih i izvucite brade. Otvorite tako da stavite u tavu s prskanjem vode, dobro poklopite i stavite na jaku vatru dok se ne otvore. Procijedite kroz cjedilo kako biste uklonili zrnca. Sačuvajte liker za temeljac. Izvadite meso iz svih ljuski osim 8, a prazne ljuske bacite. Ostavite nekoliko cijelih dagnji u rižotu da izgleda vrlo ukusno. Ostavite dagnje sa strane dok ne budu potrebne.
Za pripremu temeljca zagrijte ulje u velikoj tavi i dodajte češnjak, mrkvu, celer, luk, poriluk i čili. Pržite 5 minuta bez bojenja. Dodajte rezervirane ljuske kozica i kuhajte još par minuta, a zatim dodajte rajčicu, šafran, riblji temeljac i liker od dagnji. Pustite da zavrije i kuhajte 30 minuta, a zatim stražnjom stranom kutlače progurajte kroz stožasto sito kako biste izvukli što više okusa.Za pripremu rižota rastopite maslac u tavi s teškom bazom (ovo će smanjiti mogućnost da rižoto zagori na dnu dok se kuha) zatim dodajte ljutiku i češnjak i znojite dok ne omekša. Dodajte rižu i miješajte par minuta dok se dobro ne premaže maslacem. Ulijte vino. Pustite da zavrije pa maknite s vatre i pustite da riža upije svu tekućinu. Rižoto možete napraviti do ove faze neko vrijeme prije završetka jela. Završno vrijeme kuhanja, oko 20 minuta, time se smanjuje na oko 10.Vratite tavu na srednju vatru i dodajte temeljac od školjki riži u tri faze, dopuštajući da se tekućina upije svaki put prije dodavanja sljedeće količine. Neprekidno miješajte dok se temeljac gotovo potpuno ne upije.
Kada je riža tek omekšala, ali još uvijek čvrsta za zalogaj (al dente), dodajte parmezan. (Malu količinu temeljca koja ostane u ovoj fazi sir će upiti.) Dok se rižoto kuha, ostatak morskih plodova premažite maslinovim uljem i pecite na roštilju 3-4 minute. Za posluživanje pažljivo umiješajte plodove mora uključujući dagnje u rižoto. Ostavite nekoliko komada na vrhu za ukrašavanje
Dobar tek !