Znate li....
Početna / Događanja / Prva samostalna izložba: Tamara Majer

Prva samostalna izložba: Tamara Majer

Dana 29.06.2018 godine 20 H u Eurodomu Osijek , mlada umjetnica Tamara Majer po prvi puta otvara vrata svoje prve samostalne izložbe pod nazivom : Grafički objekt u prostoru. Slobodno dodite i uvjerite se u vrstan rad i kvalitetu mlade umjetnice čiji radovi će biti izloženi punih tjedan dana.

Grafički objekt u prostoru Rad Tamare Majer sadrži mnoge posebnosti koje svakako treba prepoznati kao likovni izričaj specifičan samo njoj. Važno je napomenuti da Tamara radi u tradicionalnoj grafičkoj tehnici linoreza te na vrlo osebujan način proširuje mogućnosti samog medija. Koristeći minimalna sredstva izraza, jednobojni linorez, proširuje poimanje grafičkog lista pretvarajući ga iz dvodimenzionalne plohe u začudne trodimenzionalne objekte. Na neki način autorica se poigrava sa promatračem koristeći i mogućnosti multipliciranja grafike stvarajući optički i vizualno snažne grafike koje prezentiraju dijelove prirode posložene na takav način da nam se čine kao apstraktni uzorci. Ona svoje radove gradi polako kao što to radi i priroda i na suptilan ali siguran način osvaja prostor oko sebe pretvarajući postupno dvodimenzionalni grafički list u trodimenzionalni objekt što je osobito vidljivo u radovima pod nazivom Mimikrija I i Mimikrija II. Ti radovi kod nepažljivog promatrača mogu izazvati zbunjenost jer osnovna ideja tog pretvaranja dvodimenzionalnog u trodimenzionalni se krije baš u njima. Objekti koji se nalaze na radovima pažljivo su uklopljeni u dvodimenzionalnu cjelinu i tek kada im se dovoljno približimo možemo ih prepoznati. Ključan trenutak ovog rada je kada promatrač spozna kako se ti isti objekti šire izvan granica zadanog formata u galerijski prostor i zapravo počinju stvarati grafički objekt. Logičan nastavak ovog pristupa radu je stvaranje samostalnih grafičkih objekata u prostoru koje Tamara stvara na vrlo osebujan način, možemo reći već prepoznatljiv kao temelj njenog rada. Naime rad ponovno započinje kao dvodimenzionalni otisak grafičkog lista koji je multipliciran, zatim pomno izrezan i u stilu origamija savijen u ponekad i nekoliko stotina dijelova.

Kako sam već napomenuo Tamara gradi polako što je razvidno u ovim radovima jer nakon prve dvije faze rada autorica spaja svaki dio savijenog grafičkog lista u objekte koji postavljeni na podu galerije kreiraju gotovo savršenu ritmičnu igru crno-bijelih oblika. Rad Tamare Majer tek treba biti otkriven na način kao što otkrivamo prirodu, znatiželjno i strpljivo… Kada uđemo u taj svijet on će nam neprestano davati nova iskustva koja trebamo samo prihvatiti.

Izv. prof. art Mario Čaušić

Tekst /Slike :PR

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top