Savjet:
Prva ambulanta za seks u Hrvatskoj

Prva ambulanta za seks u Hrvatskoj

Erektilna disfunkcija, bolni intimni odnosi, nedostatak želje… To su samo neki od problema s kojima se gotovo svakodnevno susreće znatan broj ljudi, ali o tomu nikome ne govore. Ni liječnici nisu pretjerano osjetljivi na tu temu pa gotovo nikada tijekom pregleda, kako pokazuju istraživanja, neće prvi pitati pacijenta o njegovu zadovoljstvu seksualnim životom. Šute liječnici, a šute i pacijenti pa se stvara začarani krug iz kojega onaj koji ima problema, ne zna izaći. No to bi uskoro moglo postati stvar prošlosti jer je u Hrvatskoj otvorena prva ambulanta za seksualne smetnje.

Njezino otvaranje u sklopu Opće bolnice Karlovac inicirao je dr. Goran Arbanas, psihijatar koji se već godinama bavi seksualnom terapijom, a edukaciju iz seksualne medicine završio je na britanskom Oxfordu. Na taj korak odlučio se zato što smatra da postoji potreba za takvom ambulantom.

‘Ima puno pacijenata sa seksualnim problemima. Oni se javljaju urolozima, ginekolozima, psiholozima… Međutim, ovo je prvi put da se na jednom mjestu pružaju sve vrste pomoći za seksualne smetnje. Inače, seksualne smetnje su vrlo raširene, ljudi imaju puno problema, ali jako teško dolaze tražiti pomoć jer je to još uvijek tabu. Čak i kada se odluče na traženje pomoći, ne znaju kome bi se obratili’, pojašnjava dr. Arbanas.

Nepostojeća seksualna medicina

U Hrvatskoj ne postoji seksualna medicina kao zasebna grana, a seksualnim smetnjama bave se različiti liječnici. ‘Urolozi se, primjerice, bave više muškim seksualnim zdravljem, a ginekolozi se bave ženskim seksualnim problemima. Vrlo često pomažu i psihijatri koji se pak bave psihološkim problemima’, ističe dr. Arbanas. Ambulante ili centri za seksualne smetnje ne postoje ni u jednoj zemlji bivše Jugoslavije, osim u Sloveniji, a i tamo je ambulanta otvorena tek prošle godine. U svim drugim zemljama Europe takve ambulante postoje već godinama.

Seksualni problemi s kojima se susreću Hrvati, kaže dr. Arbanas, nisu ništa drugačiji od problema koji muče muškarce i žene u svim zemljama svijeta: ‘Kod muškaraca su najčešći problemi erektilna disfunkcija i preuranjena ejakulacija. Kod žena su to problemi sa smanjenom seksualnom željom, ali i problemi s uzbuđivanjem koji mogu biti fizičke ili psihološke prirode. Čest problem kod žena je i problem doživljavanja orgazma, ali i bol tijekom seksualnog odnosa.’

Liječenje ovisi o uzrocima problema

Uzroci seksualnih smetnji mogu biti vrlo različiti. Kako pojašnjava dr. Arbanas, naša seksualnost ovisi o puno faktora – o tjelesnom i psihičkom zdravlju, o anksioznosti, o našoj obitelji, o djetinjstvu… Bilo koji od tih faktora može biti narušen pa se u početnoj fazi razgovora i dijagnostike seksualnih smetnji treba utvrditi koliko je toga fizički, a koliko psihički uzrok te koliko je toga uvjetovano okolinom.

‘Primjerice, kod fizičkih uzroka seksualnih smetnju, dijabetes je čest uzrok erektilne disfunkcije. Bolesti štitnjače značajno utječu na seksualnu želju. Različiti lijekovi mogu djelovati na normalno seksualno funkcioniranje, primjerice, antidepresivi ili čak i lijekovi za bolove. Prvo treba utvrditi postoji li fizički uzrok seksualne smetnje i treba liječiti njega. Ako uzrok nije fizički, onda je psihičke naravi. Znamo da anksioznost i depresija mogu jako utjecati i na pojavu seksualnih problema, ali još i više na njihovo održavanje. Dakle, aknsioznost je ključni faktor koji kad se jednom i pojavi neka seksualna smetnja, uzrokuje da to onda postane kroničan problem’, napominje poznati hrvatski psihijatar.

Dodaje da probleme može uzrokovati i ljubavna veza. Ako se osoba nalazi u odnosu koji joj ne odgovara i u kojemu se ne osjeća prihvaćeno te ne može otvoreno komunicirati, mogu se javiti seksualni problemi. ‘Terapija, dakle, ovisi o tome što nađemo kao uzrok. U seksualnoj medicini koriste lijekovi, psihoterapijske tehnike, mijenjanje stila života… Nezdrav način života koji isključuje kretanje i zdravu prehranu može uzrokovati seksualne probleme pa i o tomu treba voditi računa. Ako utvrdimo da je uzrok više psihološki, onda je najbolje da se u terapiju uključi i partner ili partnerica jer je seksualnost dio života dvije osoba, a ne samo jedne’, pojašnjava dr. Arbanas.

Baš kao i u druge ambulante, i u ovu namijenjenu seksualnim smetnjama dolazi se putem uputnice koju pacijentu izdaje liječnik obiteljske medicine. Diskrecija je, naravno, zajamčena. ‘Ono što se kaže u četiri zida ambulante, tamo i ostaje’, uvjerava dr. Arbanas.

 

 

izvor

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top