Tko bi odolio profiterolima punjenim sladoledom od vanilije i prelivenima preljevom od čokolade? Osim toga, za njihovu pripremu ne treba vam mnogo iskustva.
SASTOJCI ZA 5 PORCIJA:
Tijesto
- 100 g maslaca
- 1 žlica šećera
- prstohvat soli
- 150 g brašna
- 3 jaja
- 400 ml vode
Preljev od čokolade
- 200 g vrhnja za šlag
- 200 g naribane tamne čokolade (sa 60% kakaa)
Nadjev
- 15 kuglica sladoleda od vanilije
PRIPREMA KORAK PO KORAK
1. Zagrijte pećnicu na 190°C. U manju posudu ulijte 400 ml vode, dodajte maslac narezan na komadiće, šećer i sol.
2. U smjesu uspite sve brašno i energično miješajte kuhačom sve dok se ne počne odljepljivati od dna posude. Dodajte jedno jaje i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Dodajte drugo jaje, promiješajte i na kraju treće jaje i opet promiješajte.
3. Obložite lim papirom za pečenje. Tijestom napunite slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom. Na lim istisnite 15 hrpica tijesta i pecite ih 15 – 20 minuta. Pečene profiterole stavite na metalnu rešetku i ostavite da se ohlade.
4. Zakipite vrhnje i maknite s vatre. Dodajte čokoladu i pjenjačom izmiješajte u glatku smjesu.
5. Poprečno prerežite profiterole. Na donji dio svakog profiterola stavite kuglicu sladoleda i poklopite drugim dijelom. Na svaki desertni tanjurić stavite po tri komada, prelijte toplom mješavinom vrhnja i čokolade, a zatim poslužite.
Varijacija
Sladoled od vanilije možete zamijeniti pudingom od vanilije ili šlagom. U tom slučaju morate malo probušiti profiterole i napuniti ih pomoću slastičarske vrećice.
Moram ovo napraviti..Profiterole nisam dosad nikada radila,ali stalno si razmisljam o njima.Dosta su zeznuti,ali uz dobar recept najfiniji kolač koji može postojati.Za vikend su na stolu 😀
Draga, hvala što si s nama podjelila ovo slkato čudo! 🙂 Svakako ću pokušat napravit iako nisam baš spretna sa kolačima 🙂 (meni idu glavna jela haha) Divno izgleda mmm!