Znate li....
Početna / Moj dom / Pripremite svoje ruže za zimu

Pripremite svoje ruže za zimu

Zaštitite vaše ruže od nepovoljnih uvjeta

Svaka ruža treba određenu pozornost  tijekom hladnih dana. Zimsko vrijeme može uništiti ovaj prekrasan cvijet ako se ne brinemo o njemu. Stoga vam donosimo nekoliko savjeta kako da vaše ruže izdrže zimu:

 
1.    Neka budu u stanju mirovanja

Oko kraja kolovoza, zaustavite zalijevati i obrezivati svoje ruže, kako ne bi potaknuli novi rast koji će patiti od zimske štete. Ostavite cvjetove otvorenima kako bi se pretvorili u sjeme. Kada se sjeme proizvede, znat ćete da ste dovoljno učinili za sezonu.

ruze1

2.    Pobrinite se da grm ruža bude dobro zalijevan

Nakon prvog mraza, temeljito zalijte tlo oko grma ruža. Nakon što se tlo zaledi, grm mora sam preživjeti zimu, stoga ga ranije dobro nahranite vodom.

ruze2

3.    Spriječite probleme od pretjerane hladnoće oko vaših ruža

Uklonite sve otpalo lišće kako bi spriječili razne štetočine i kukce za prezimljavanje. Ako su listovi zdravi, možete ih kompostirati. Ali ako primijetite na listovima gljivice, crne mrlje ili zarazne infekcije kukaca, riješite se toga čim prije.

ruze3
4.   Zaštitite korijen

Nakon nekoliko zaleđenja, napravite kompost oko biljke da biste zaštitili korijen i učvrstili kolac po kojem se biljka penje, no pazite da kolac ne probije korijenje nego ga postavite tik uz površinu zemlje.

ruze4
5.    Posebnu skrb posvetite ružama penjačicama

Ruže penjačice su u strašnoj opasnosti od hladnih vjetrova. Kako bi ih zaštitili, postavite kolce i povežite ih zajedno. A možete ih i polegnuti na zemlju. Na kraju ih malo i zagrnite.

ruze5

6.    Njegovanje ruža tijekom najveće zime!

Kod ovog dijela, tlo bi se moglo potpuno zamrznuti, a moguće je i da padne snijeg. Ruže će imati koristi od zaštite, no to ne treba biti neka pretjerana zaštita. Napravite brežuljak s lišćem i to bi trebalo biti dovoljno. Međutim, obustava rezidbe krajem ljeta također je pravilo i ovdje.

ruze6

7.    Krajnji savjet za održavanje ruža zimi

U ovoj zadnjoj zoni, gdje ruže neće podlijegati niskim temperaturama, razmotrite gljivične bolesti koje se znaju pojavljivati tijekom vlažnog i hladnog vremena. Budući da vaše ruže još uvijek rastu i postavljaju pupoljke, studeni je dobro vrijeme da ih malo nahranite. Možete ih malo obrezati nakon što narastu u prosincu.

ruze7
8.    Konačni savjet!

Jedan završni savjet od mene: Nemojte zaboraviti maknuti zaštitu i odgrnuti vaše biljke u proljeće. Ako vi imate neki vlastiti savjet, molim vas da ga podijelite s nama u komentarima.

 

 

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top