Znate li....
Početna / Obitelj & Veze / Djeca & mladi / Prijateljstva kod djece

Prijateljstva kod djece

Prijateljstvo igra veliku ulogu u životu svakog djeteta. Potreba za prijateljima posebice se javlja u adolescenciji. Ako dijete nema razvijene društvene vještine, ono ne može imati bliske odnose s vršnjacima, ne može zadovoljiti svoju potrebu da bude prihvaćeno te ne osjeća da ga drugi vole, poštuju i da nekamo pripada. Prijateljstvo bi djetetu trebalo popuniti tu prazninu.
12374471-two-funny-kids-friends-sitting-under-umbrella-outdoor-summer--spring-season

U predškolskoj dobi prijateljstva su često privremena. Djeca biraju prijatelje ako su prema njemu dobri i ako im je lijepo igrati se s njima. Što je dijete starije, sklapa stabilnija i čvršća prijateljstva. U nižim razredima osnovne škole djeca sve više vremena provode s vršnjacima, a sve manje s odraslima. Prijatelji su oni koji si međusobno pomažu i vjeruju jedni drugima. U toj dobi prijatelji su najčešće istog spola. U višim razredima osnovne škole, prijatelji su oni koji dijele svoje misli i osjećaje. U ovom razdoblju djeca često tvore prijateljstva koja traju cijeli život. Prijatelji međusobno očekuju razumijevanje, prihvaćanje i povjeravaju si međusobno svoje tajne. Djeca se sve više počinju družiti u skupinama u kojima se osjećaju sigurno. Skupine se okupljaju prema načinu oblačenja, odjeći, glazbi te ponašanju.

Stidljiva djeca često puta teško ostvaruju prijateljstva. Na stidljivost djeteta veoma utječe način na koji su roditelji odgajali dijete. Prevelikom zaštitom djeteta i izbjegavanjem situacija koje bi za dijete mogle biti stresne, roditelji utječu na povećanje stidljivosti djeteta. Uz stidljivu, prijateljstva teško ostvaruju i agresivna djeca. Ona su često neprijateljski raspoložena prema svojoj okolini i imaju loše odnose s vršnjacima.
Djeci koja imaju teškoća u stvaranju prijateljstava potrebna je pomoć odraslih. Potrebno ih je učiti vještinama komunikacije, tolerancije, rješavanja problema i zauzimanja za sebe na način da ne povrijede druge. Što vi možete učiniti da pomognete djetetu pronaći i zadržati prijatelje?
Ne možete natjerati djecu da se druže s drugima, no primjerom možete pokazati da su vama vaši prijatelji važni. Mlađoj i starijoj povučenoj djeci možete pomoći planirati aktivnosti i potaknuti ih na druženje s djecom koja imaju slične interese. Neka aktivnosti budu zanimljive i neka pružaju priliku za komunikaciju (zajedničko gledanje televizije se ne preporuča jer ne potiče komunikaciju). Za probijanje leda mogu poslužiti razne igre, sport i igrice na računalu. Pokažite svojem djetetu da vam je stalo do njihovih prijatelja (mada vam možda i ne odgovaraju). Slušajte dijete kad vam priča o problemima u odnosu s prijateljem. Pokažite joj/mu da su njihovi prijatelji dobrodošli u vašoj kući. Bilo bi dobro da upoznate roditelje djetetovih prijatelja i da ste u kontaktu s njima.
Ako dijete nikako ne uspijeva steći prijatelje, pokušajte ga/ju uključiti u neke aktivnosti u kojima se može družiti s djecom koja imaju slične interese kao i oni. Postoje mnoga društva, udruge, sportski klubovi, glazbene i plesne skupine u koje možete uključiti dijete i potaknuti ga na sklapanje prijateljstava.

_StoryImages_kids playing

Prijatelji su nam od velikog značaja cijeli život, stoga potaknimo našu djecu da tvore prijateljstva i uživaju. Za kraj riječi Roberta Louisa Stevensona „Sve dok nas drugi vole, nezamjenjivi smo; nijedan čovjek nije beskoristan dok ima prijatelja“. Pomozite djeci da tvore nezaboravna iskustva, sjećanja, misli – jedinstven je osjećaj imati pravog prijatelja!

Tina/H

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top