Znate li....
Početna / Događanja / Predstavljanje albuma ” Draga nam je zemlja ” klape Kastav u Maloj dvorani V. Lisinskog

Predstavljanje albuma ” Draga nam je zemlja ” klape Kastav u Maloj dvorani V. Lisinskog

POSVEĆENO SKLADATELJEVOJ 140. OBLJETNICI ROĐENJA I 60. OBLJETNICI SMRTI

  SUDJELUJU:
 MJEŠOVITI VOKALNI ANSAMBL KANAT – KASTAV
MUŠKA KLAPA KASTAV – KASTAV
ŽENSKA KLAPA KASTAV – KASTAV
ŽENSKI PJEVAČKI ZBOR KUD-a UČKA – MATULJI

DIRIGENT: SAŠA MATOVINA

SOPCI OTOKA KRKA:
BRANKO BRNIĆ, ČLAN KULTURNOG DRUŠTVA SV. PETAR – GABONJIN
KLAUDIJE DUNATO, ČLAN KULTURNOG DRUŠTVA IVE JELENOVIĆ – DOBRINJ

RECITATORICA: RAJKA JURDANA-ŠEPIĆ

MALA DVORANA KONCERTNE DVORANE VATROSLAVA LISINSKOG
ZAGREB / NEDJELJA, 22. SVIBNJA 2022. U 20 SATI 

Album Draga nam je zemlja nastao je kao plod dugogodišnjeg nastojanja i ljubavi spram očuvanja i promicanja kulturnog nasljeđa temeljenog na zavičajnom kulturnom blagu, osobito na njegovom dragulju – pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici – koji se nalazi na popisu svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Dvostruka obljetnica jednog od najvažnijih hrvatskih skladatelja dvadesetog stoljeća, bila je jedinstvena prigoda ponovo ukazati široj kulturnoj javnosti na ogromnu vrijednost glazbenog opusa koji je Ivan Matetić Ronjgov stvorio na temeljima tradicijske, narodne glazbe Istre i Hrvatskog primorja. Zbog toga je Udruga Kanat – Kastav, u prigodi najvećeg kastavskog blagdana Bele nedeje, opjevanog i u jednoj od najpoznatijih Matetićevih skladbi, 4. listopada 2020. u Kastvu upriličila zborski koncert Draga nam je zemlja (po početnim stihovima Istarske narodne himne koju je Ronjgov obradio na temelju napjeva zapisanog u Medulinu). Upravo je program ovog koncerta zabilježen na istoimenom albumu koji je u izdanju Aquarius recordsa iz Zagreba objavljen 17. prosinca prošle godine.

Uz Mušku i Žensku klapu Kastav te Mješoviti vokalni ansambl Kanat – Kastav kao domaćine, svoj veliki prilog objavljivanju albuma dali su Ženski pjevački zbor KUD-a Učka – Matulji, sopci otoka Krka Branko Brnić i Klaudije Dunato, sopnjadom dočaravajući prastare instrumentalne zvuke sjevernojadranskih prostora, te Rajka Jurdana-Šepić i Sven Sušanj, govorom oživljavajući Matetićevu materinju čakavštinu – domaću besedu – preuzetu iz skladateljevih pisama.

Veliki motiv u ostvarenju ovog albuma bile su i riječi samog skladatelja: „Uspio sam dokazati i pokazati da je istarska muzika dostojna koncertnog podija kao i svaka druga, a možda još i više, jer je originalna“. Upravo zbog te posebnosti, na svima nama je ovu glazbu očuvati i promicati diskografskom dostupnošću te prije svega koncertnim izvođenjem.

Značajnu potporu objavljivanju albuma Draga nam je zemlja, kao i njegovom koncertnom predstavljanju u Maloj dvorani  Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog dali su Grad Kastav, Primorsko-goranska županija, Hrvatsko društvo skladatelja – HDS, Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava – HUZIP i Ustanova u kulturi Primorsko-goranske županije Ivan Matetić Ronjgov.

Klapa Kastav se raduje Vašem dolasku na koncert!

Pretprodaja ulaznica na blagajni Dvorane Lisinski i online na web stranici www.lisinski.hr

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top