Znate li....
Početna / Zdravlje / Alternativa / Perimenopauza i menopauza: Kako si pomoći psihički i fizički?

Perimenopauza i menopauza: Kako si pomoći psihički i fizički?

Perimenopauza i menopauza prirodni su dijelovi života svake žene, no često su praćeni brojnim fizičkim i psihičkim promjenama. Riječ je o fazama koje donose izazove, ali uz prave savjete i podršku, moguće je proći kroz njih na što lakši način. Evo nekoliko ključnih aspekata koje je važno uzeti u obzir kako bi žena ostala zdrava i sretna tijekom ovog razdoblja.

Psihičko zdravlje: Kako si pomoći?

Hormonske promjene koje se događaju tijekom perimenopauze i menopauze mogu utjecati na raspoloženje, uzrokujući simptome poput anksioznosti, depresije, razdražljivosti i nesanice. Važno je priznati te osjećaje i ne ignorirati ih. Razgovor s psihijatrom ili psihologom može biti izuzetno koristan. Terapeuti mogu pomoći u razvoju strategija za nošenje sa stresom i promjenama raspoloženja.

Osim terapije, tehnike relaksacije poput meditacije, joge i dubokog disanja mogu smanjiti stres i poboljšati psihičko stanje. Redovita tjelesna aktivnost također igra ključnu ulogu u održavanju mentalnog zdravlja, jer vježbanje potiče lučenje endorfina, hormona sreće.

Briga o tjelu

Fizičke promjene tijekom perimenopauze i menopauze mogu uključivati valunge, noćno znojenje, debljanje, suhoću kože i bolove u zglobovima. Pravilna prehrana i tjelovježba mogu pomoći u ublažavanju tih simptoma.

Prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i nemasnim proteinima može pružiti tijelu potrebne nutrijente. Smanjenje unosa kofeina i alkohola može pomoći u smanjenju valunga i poboljšanju sna. Dodaci prehrani, poput kalcija i vitamina D, mogu biti korisni za održavanje zdravlja kostiju.

Seksualni život: Održavanje intimnosti

Menopauza može utjecati na seksualni život, uzrokujući smanjenje libida i suhoću vagine. Otvorena komunikacija s partnerom ključna je za održavanje zdravog seksualnog odnosa. Korištenje lubrikanata i vaginalnih hidratantnih krema može pomoći u ublažavanju suhoće. U nekim slučajevima, hormonska terapija može biti rješenje, no važno je konzultirati se s liječnikom prije donošenja bilo kakvih odluka.

Savjeti za održavanje općeg zdravlja

Osim specifičnih mjera za fizičko i psihičko zdravlje, važno je obratiti pažnju na cjelokupno zdravlje i dobrobit. Redoviti pregledi kod liječnika, uključujući mamografije i ginekološke preglede, ključni su za rano otkrivanje i prevenciju bolesti.

Razgovor s psihijatrom ili terapeutom može pomoći u suočavanju s emocionalnim izazovima. U nekim slučajevima, lijekovi poput antidepresiva mogu biti potrebni, ali odluku o tome treba donijeti u suradnji s liječnikom.

Mislite na sebe!

Perimenopauza i menopauza donose mnoge promjene, ali uz pravu brigu o sebi, moguće je proći kroz ovo razdoblje s lakoćom. Važno je slušati svoje tijelo, biti strpljiv prema sebi i tražiti podršku kada je potrebna. Balansiranje između fizičkog i psihičkog zdravlja, pravilna prehrana, redovita tjelovježba i otvorena komunikacija s voljenima i stručnjacima mogu značajno poboljšati kvalitetu života tijekom ovog razdoblja.

Foto / Arhiva ( screenshot )

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top