Breaking News
Početna / Događanja / Pred kamerom bez treme

Pred kamerom bez treme

Neverbalna komunikacija važan je element javnog nastupa. Čak i izvrstan govor može doživjeti neuspjeh zbog loše izvedbe. Klasična pravila neverbalne komunikacije* za javni nastup primjenjiva su i za snimanje YouTube videa stoga vas pozivam da usavršite nastup pred kamerama:


1. Vježbajte pred kamerom.
Govor je umijeće, a ne znanost. Izvrsnost se postiže vježbanjem. Najbolji način je vježbanje pred kamerom. Snimite se, pregledajte snimku, ispravite pogreške i ponavljajte postupak sve dok ne budete jako zadovoljni snimkom.

2. Budite entuzijastični i optimistični. Vaš entuzijazam privući će zanimanje publike, izgledat ćete uvjerljivije, a u vaš video unijet će dinamičnost koja je važna za zadržavanje pozornosti gledatelja. I ne zaboravite osmijeh, on ulijeva povjerenje, a govornik izgleda simpatično. :)

3. Pogled usmjerite na objektiv kamere i ne odvajajte ga. Zamislite da sugovornika tijekom razgovora gledate ravno u oči.

4. Umanjite tremu. Trema je fiziološka reakcija tijela na neuobičajenu situaciju. Umjerena razina treme je pozitivna, potiče motivaciju i entuzijazam, a kako biste se oslobodili pretjerane treme vježbajte nastup. To će vam pomoći da se naviknete na situaciju, dati osjećaj sigurnosti i smanjit će tremu.

nastup-pred-kamerama

5. Pokreti tijela trebaju pratiti i naglašavati riječi. Zbog povećane razine stresa osjetit ćete tremu i imat ćete potrebu kretati se. Uspravite se i ne pomičite dio tijela ispod struka. Ruke i dlanove otvarajte prema gore, tako komunicirate otvorenost. Vaši pokreti trebaju biti lagani, ujednačeni i prirodni kako bi unijeli dinamiku u govor. Prenagli, prebrzi i preučestali pokreti mogu ostaviti dojam nervoznog govornika i odvratiti pažnju s govora, a s druge strane nedostatak kretnji učinit će vaš nastup monotonim. Pronađite idealnu sredinu.

6. Kontrolirajte glas. Aspekti glasa koje morate kontrolirati su glasnoća govora, ton i boja glasa, intonacija, pauze tijekom govora, tečnost govora te brzina govora. Glasnoću prilagodite situaciji i vrsti zadanog teksta. Preglasan govor smatra se nepristojnim, a ako ste pretihi publika vas možda neće čuti ni razumjeti. Koristite intonaciju kako biste naglasili pojedine riječi. Preporučen tempo govora je od 100 do 180 riječi u minuti. Sporijim tempom govorite o kompleksnim temama, a bržim kada su informacije jednostavne ili već poznate publici, no izbjegavajte prespor govor. U stresu zbog snimanja često pred kamerom govorimo brže nego što je normalno. Prebrz govor ostavlja dojam nervoze, a publika ga ne može dugo pratiti. Svjesno usporite i umetnite nekoliko kratkih pauza i vaš glas će se brzo vratiti u normalan tempo.

7. Ne zanemarite pauzu, ona je jako izražajno sredstvo. Koristi se za naglašavanje, daje dinamiku govoru te ostavlja vrijeme za razmišljanje. Izbjegavajte vokalne pauze koje se popunjavaju zvukovima kao što su “mm”,”ee” i slično.

8. Ponovite snimanje određenih kadrova. Nije potrebno da cijeli video bude nasnimljen u jednom pokušaju. Ako neki dio videa niste dobro odradili, samo krenite ispočetka i ponovite taj kadar. Sve se može izrezati i spojiti naknadno u montaži.

9. Morate izgledati samouvjereno. Obucite se udobno i profesionalno, detaljno istražite temu govora, vježbajte prije nastupa i pozitivno mislite o ishodu. To i svi prethodno navedeni savjeti o javnom nastupu pomoći će da na videu izgledate samouvjereno.

Izvor

O nama Obitelj.hr

One comment

  1. Snimila sam se jednom… Vidjela da sam potpuni idiot za govore i odustala od drzanja javnih nastupa iscekivajuci ovakav tekstic da pomogne 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top