Okus ove povrtne pita s keljom obogaćen je pikantnom kobasicom. Jednako je senzacionalna dok je topla i dok je hladna.
Sastojci za 8-12 kriški:
TIJESTO
- 250 g brašna
- 1 jaje
- 1 žličica soli
- 4 žlice hladnog mlijeka
- 100 g maslaca
NADJEV
- 500 g kelja, sol
- 200 g pikantne kobasice
- 1 svežnjić peršina
- 1 žličica zelenog papra u zrnu
- prstohvat kajenskog papra
- 200 g vrhnja
- 3 jaja
- 150 g ribanog sira (npr. goude)
- mljeveni muškatni oraščić
OSTALI SASTOJCI
masnoća za namašćivanje kalupa
PRIPREMA KORAK PO KORAK:
1. Brašno, jaja, sol, mlijeko i maslac narezan na kockice brzo umijesite u glatko tijesto. Oblikujte kuglu od tijesta, malo je spljoštite i razvaljajte u krug promjera 30 cm.
2. Kalup za pečenje s odvojivim dnom promjera 26 cm premažite masnoćom i obložite razvaljanim tijestom tako da doseže do vrha stranica. Stavite kalup u hladnjak i pripremite nadjev.
3. Stavite kelj u posoljenu vruću vodu na oko 5 minuta. Zatim pričekajte da se ohladi i narežite na trakice. Kobasicu narežite na kotačiće.
4. Peršin operite, ostavite da se ocijedi i sitno nasjeckajte. Pomiješajte ga s keljom, dodajte zeleni papar te sol i kajenski papar.
5. Zagrijte pećnicu na 200° C. U vrhnje umiješajte jaje, sir i muškatni oraščić. Dodajte kelj i kobasicu. Pripremljeni nadjev ravnomjerno rasporedite po tijestu. Pecite pitu 35 – 40 min.
VARIJANTA ZA VEGETARIJANCE
Ako pripremate vegetarijansku varijantu ove pite, vrhnje zamijenite jogurtom, a ribani sir ovčjim sirom natrganim na komadiće. Naravno, izostavite kobasicu.