Znate li....
Početna / Kuharica / Povrće koje se ne drži u frižideru

Povrće koje se ne drži u frižideru

Luk, krumpir i rajčica ne bi trebali biti u frižideru. Možda sa krumpirom to i nije tako čest slučaj, ali sa rajčicom i lukom sigurno jest. Mislimo da štedimo tako što produžujemo život ovom povrću a ustvari ga činimo dosta, dosta manje ukusnim. Ovo povrće bi, kažu stručnjaci, trebalo čuvati na normalnoj temperaturi, uglavnom dalje od sunčeve svjetlosti, posebno kada je u pitanju rajčica, jer nju načešće držimo izloženu sunčevoj svjetlosti.

Naravno, ako ih čuvamo u frižideru nećemo toliko pogriješiti, ali znajte da se okus u tim uvjetima mijenja, uglavnom, na gore. Luk, na primjer, se smekša u frižideru. Još nešto specfično za luk je to što to povrće u nižim temperaturama vrlo dobro apsorbira mirise i, na neki način, okuse hrane oko njega. Sa druge strane, sve ostalo u frižideru počne «mirisati» na luk. Zapravo je mnogo pametnije luk držati na suhom i relativno toplom mjestu.

Krumpir i frižider nikako ne idu zajedno. Škrob u njemu se u niskim temperaturama pretvara u šećer. Ovo ih učini slatkim kada ih kuhamo – ali ne ukusno slatkim. Zbog tog šećera dešava se i da krumpir prerano pocrni prilikom kuhanja što mu dodatno smanjuje okus. Međutim, savjetuje se da se krumpir čuva na normalnoj temperaturi, po mogućnosti na malko hladnijoj, i u tamnoj prostoriji. Ovako može ostati svjež do 3 tjedna.

Rajčica također ima lošu reakciju na hladnoću. Postaje premekana. Membrane na ćelijama se u hladnoći brzo oštete zbog čega gube okus i postaju gnjecavi. Također ih treba čuvati u relativno toplijoj i tamnoj prostoriji i dalje od sunčeve svjetlosti. Inače, rajčica nema dug rok trajanja. Barem ne kao luk i krumpir.

 

Izvor: Namirnice.ba

O nama Obitelj.hr

3 komentara

  1. Odlicni savjeti,isprobam pa javim. 🙂

  2. Ovakvi su savjeti korisni jer često griješimo. Luk i krumpir nikad ne držim u frižideru ali rajčice jesam, sad znam da nesmijem. Također, nedavno sam pročitala da ni limunu nije frižider drag.

  3. Male tajne koje su uistinu korisne. 🙂
    Evo moja baka je podijelila sa mnom da ako je luk ljut, operite ga u hladnoj vodi.
    Zasad metoda funkcionira, a baka zna najbolje. 😀

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top