Savjet:
Povratak u školu!

Povratak u školu!

Božićna pjesma „It’s the Most Wonderful Time of the Year“ mogla se tijekom kolovoza čuti u mojoj kući, otpjevana od mog supruga. Njegovo pjevanje je zapravo bilo zafrkavanje naša tri dečka o predstojećem početku škole. Kao većina djece, tako i moja tri sina i nisu prilično oduševljeni na prvi dan škole.

Zajedno s ranim odlaskom na spavanje i pisanjem domaćih zadaća, djeca često jadikuju kada počne nova školska godina jer to znači prilagođavanje promjenama. Dok neka djeca vole promjene, za druge to predstavlja strah i brigu.

„Hoće li mi se sviđati moja nova učiteljica?“, „S kim ću sjediti tijekom pauze za ručkom?“, „Što ako će predmeti biti preteški za mene?“, „Što ako ne steknem nijednog prijatelja?“ Ovo su sva pitanja koje 6-16-godišnjaci mogu vrtiti po glavi nekoliko tjedana prije polaska u školu.
Školska anksioznost

Prva stvar koju možete učiniti kako bi pomogli svojoj djeci da se riješe tjeskobe zbog početka nove školske godine, je da uvažavate njihove osjećaje. Mnoga djeca ne mogu raspoznati zašto se osjećaju prestrašenima. Umjesto toga, oni jednostavno počinju pokazivati fizičke znakove tjeskobe kao što su promjene u navikama spavanja i jedenja, neraspoloženje i iritacije.
Pitajte svoju djecu o njihovim osjećajima vezano uz početak nove školske godine. Možete ih pitati oko čega su najviše uzbuđeni, a oko čega prilično nervozni. Zatim im objasnite da je normalno da imaju tremu prije početka nove školske godine.
Pobijedite strah

Također možete pomoći svojoj djeci ako smanjite broj „nepoznatih čimbenika“ s kojima će se susretati u školi. Saznajte malo više o novoj učiteljici, novoj školi i prijateljima vaše djece koja će isto ići s njima u školu.
Ako vaša škola nudi otvorene sate da malo bolje upoznate učitelje, iskoristite to. Ako imate djecu koja kreću u osnovnu ili srednju školu, mogli biste proći kroz njihov raspored za taj dan.

Kada škola počne, dopustite vašem djetetu neku materijalnu stvar kao znak vaše ljubavi i povjerenja. Na primjer, mogli biste svojoj mlađoj kćeri dati simboličnu ogrlicu ili sinu malenog medvjedića da ga nosi u ruksaku kao podsjetnik da ga mama i tata jako vole. Starijoj djeci ostavite bilješke ohrabrenja skrivene u njihovim bilježnicama ili kutijama za užinu.
Stvorite bezbrižnu zonu

Na kraju, ne zaboravite da djeca pokupe vaše emocije. Na primjer, ako ste nervozni oko odlaska u vrtić vašeg prvorođenca, prenijet ćete to i na vaše dijete. Bez obzira na njihove godine, djeca trebaju vaše povjerenje i ohrabrenje kada kreću u novu školsku godinu. No, božićne pjesme? Možda bi ih ipak trebali preskočiti.

 

Preuzeto od: Dr. Juli Slattery

 

 

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top