Srijeda , 6 prosinac 2023
Savjet:
Potaknite djecu na čitanje

Potaknite djecu na čitanje

Upitate li učenike u osnovnoj školi vole li čitati, pogledat će vas sumnjičavo i često reći: „Ne, to je dosadno, gledam film ili potražim na internetu ono što mi treba“! Zašto je čitanje postalo dosadno i zamorno? Zbog čega se jedna od omiljenih aktivnosti koja razvija mozak, potiče maštu, daje nove ideje pretvorila u dosadu, nešto najmrskije na svijetu? Kako to promijeniti? Odgovore donosimo u sljedećih nekoliko redaka.

Kako bi potaknuli interes djece za čitanje, potrebno ih je od ranih dana susretati s knjigom. Čitanje djetetu između roditelja i djeteta stvara blizak odnos, podržava dječji razvoj, potiče dječji interes za okolinu i poboljšava komunikaciju. Dijete kojem se redovito čita učinkovitije razvija govor te lakše kasnije usvaja školsko gradivo. Ako dijete vidi da čitate, željet će vas oponašati te će samo prionuti na čitanje. Interes za čitanje kod djeteta ne moraju uvijek pobuditi roditelji, često djeca vide stariju braću i sestre ili djeda i baku kako čitaju te se zainteresiraju za tu aktivnost.
Prva djetetova knjiga je slikovnica. Slikovnice za najmlađe često su od raznih opipljivih materijala s dijelovima koji se mogu otvarati, razvlačiti, proizvoditi zvuk i sl. te potiču slušne i taktilne podražaje. Bilo bi dobro da je u prvim mjesecima slikovnica ispunjena slikama, s vrlo malo teksta. Kasnije će, kako dijete razvija koncentraciju, priče biti nešto dulje, a interes djeteta za pročitano sve veći. Atmosfera u kojoj se djetetu čita trebala bi biti opuštena i ugodna. Kako bi dijete bilo oduševljeno knjigom, čitajte mu s oduševljenjem, unesite sebe u tekst koji čitate.

Tijekom čitanja potaknite djecu da izraze svoje mišljenje, porazgovarajte s njima o onome što ste čitali. Isto tako, zamolite ih da ona vama čitaju, postavljaju pitanja, potrudite se dati im kvalitetne odgovore. Od velike je važnosti izabrati knjige koje ostavljaju snažnu poruku djeci, bilo da se radi o ljubavi, prijateljstvu, brizi za druge, iskrenosti i sličnim temama. Nikako nemojte dijete prisiljavati da sluša određenu priču ako nije zainteresirano jer će na taj način zamrziti knjige i čitanje.

citanje2

Djeca školske dobi često razvijaju odbojnost prema knjigama jer ih se u školi prisiljava da čitaju knjige koje su im nerijetko nezanimljive i nerazumljive. Potaknite dijete da čita knjige iz zabave, neka samo istražuje svijet knjiga, odabire omiljeni žanr. Omogućite djeci pristup slikovnicama, knjigama, enciklopedijama, atlasima. Učlanite djecu u knjižnicu, potaknite ih da se u pisanju radova za školu koriste materijalima iz knjižnice. Nemojte djetetu zabraniti da pogleda film ili „prosurfa“ neke informacije o knjizi, no u prvom redu ga potaknite ga da prvo pročita knjigu, a ostale medije neka koristi kao nadopunu za izvršavanje zadanog zadatka.

citanje3

Neka istraživanja pokazuju da djeca koja čitaju iz zabave povećavaju svoju inteligenciju te da takvo čitanje povećava literarne i matematičke sposobnosti koje se nastavljaju i u odrasloj dobi. Druga pak govore kako 30 minuta čitanja dnevno dvogodišnjacima mogu poboljšati vokabular u manje od pet mjeseci. Uzme li se pritom u obzir da se roditelj i dijete tijekom zajedničkog čitanja zabavljaju, izgrađuju pozitivan, otvoren i bliski odnos te da se na taj način djetetu poboljšavaju kognitivne sposobnosti koje su mu kasnije potrebne u školi, što čekamo? Trk u najbližu knjižnicu i čitajte, čitajte, čitajte.

 Tina/H

 

O nama Viktoria Safranic

2 komentara

  1. Djeca će zavoljeti sve oko čega se roditelji dovoljno potrude, pa tako i čitanje. Moja djeca obožavaju ići u knjižnicu, sami si izabiru slikovnice i to je njima doživljaj.

  2. djeca su od malena jako zainteresirana za čitanje (slikovnica) a na roditelju je da to podrži, te olakša djetetu kasnije susrete s knjigom 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top