Znate li....
Početna / Ljubimci / Pomeranac

Pomeranac

Predsatvljamo pasminu psa : Pomeranac

Pomeranac je mali minijaturni špic četvrtastih proporcija s čokastim, zaobljenim tijelom. Ova pasmina dijeli karakteristike špica malih ušiju, dvostruke dlake i uvijenog repa. Izraz je budan i lisičji, a hod je uglađen i slobodan s dobrim dosegom i pogonom. Meka gusta poddlaka u kombinaciji s dužom oštrom vanjskom dlakom, odvojenom od tijela, u kombinaciji daju psu jedinstven napuhani izgled. Ovaj izgled dodatno je naglašen debelim naborima i kočijom glave koja prirodno diže pogled.

Jeste li spremni vidjeti koji vam psi najbolje pristaju? Riješite naš kratki kviz da saznate!

Povijest

Najmanji član obitelji špica, pomeranac ima teške pretke za sanjkanje. Nije poznato kada se točno pas počeo smanjivati ​​u veličini; niti se točno zna gdje se ta minijaturizacija dogodila, iako je Njemačka, a posebno Pomeranija, najvjerojatnije mjesto. Vjerojatni predak pasmine bio je Deutscher Spitz. Tek kada je pasmina odvedena u Englesku nazvana je Pomeranac, ali ti rani psi nisu bili “Poms” poznati danas. Imali su čak 30 kilograma i često su bili bijeli. Zapravo, japanski špic jako podsjeća na ove rane pomerance i vrlo vjerojatno potječe od njih. Iako je engleski kinološki savez priznao pomeranca 1870. godine, popularnost je porasla tek kada je kraljica Viktorija dovela pomeranca iz Italije. Kraljičini pomeranci bili su prilično veliki sivi psi. Do 1900. AKC je priznao Poms, a psi su se prikazivali u Engleskoj i Americi u nizu boja. Ovaj minijaturni pas za saonice uvijek privlači obožavatelje i vrlo je popularan kućni ljubimac i pas za izložbe.

Temperament

Veseo,hrabar i zaposlen, Pomeranac maksimalno koristi svaki dan. Ova pasmina je znatiželjna, razigrana, samouvjerena (čak i drska) i pažljiva, uvijek spremna za igru ​​ili avanturu. Rezervirani prema strancima, neki mogu biti teritorijalni prema drugim psima, a neki uživaju i glasno dobrom laju.

Održavanje

Pomeranac je aktivan, ali malen, treba mu svakodnevnu tjelovježbu, ali može zadovoljiti potrebe aktivnosti igrama u zatvorenom prostoru ili kratkim šetnjama. Dvostruku dlaku potrebno je češljati dva puta tjedno, više kada se linja.

Zdravlje

Glavni problemi: luksacija patele

Manje brige: otvorena fontanela, hipoglikemija, luksacija ramena, PRA, entropion

Povremeno se vidi: kolaps dušnika, PDA, Legg-Perthes

Preporučeni testovi: koljena, oka, srca, kuka

Životni vijek: 12-16 godina

Odricanje

Napomena: Iako ovdje spomenute karakteristike često mogu predstavljati ovu pasminu, psi su pojedinci čije će osobnosti i izgled varirati. Pomeranac će vam u svakom slučaju biti dobar prijatelj.

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top