Savjet:
Pita od borovnice

Pita od borovnice

Svježe borovnice popularna su ljetna poslastica. Slatkastog su okusa, sočne su i hranjive.

Borovnice se mogu jesti svježe ubrane ili uključiti u razne recepte. Mogu se kupiti i smrznute.

Dokazano je da štite od bolesti srca i raka, a također mogu pomoći u održavanju čvrstoće kostiju, mentalnog zdravlja i zdravog krvnog tlaka.

Brze činjenice o borovnicama

Borovnice sadrže biljni spoj koji se zove antocijanin. To borovnicama daje plavu boju i mnoge zdravstvene dobrobiti.

Borovnice mogu pomoći u zdravlju srca, jačanju kostiju, zdravlju kože, krvnom tlaku, liječenju dijabetesa, prevenciji raka i mentalnom zdravlju.

Jedna šalica borovnica osigurava 24 posto preporučene dnevne doze vitamina C za osobu.

Koristite borovnice za prelijevanje vafla, palačinki, jogurta, zobenih pahuljica ili žitarica, pomiješajte ih u smoothie ili sirup ili ih savijte u muffine i slatki kruh.

Osobe koje koriste lijekove za razrjeđivanje krvi, poput varfarina, trebale bi razgovarat sa svojim liječnikom prije nego što povećaju unos borovnica, jer visok sadržaj vitamina K može utjecati na zgrušavanje krvi.

Jednostavan recept:

¾ šalice bijelog šećera

3 žlice kukuruznog škroba

½ žličice mljevenog cimeta

¼ žličice soli

4 šalice svježih borovnica

1  pakiranje tijesta za pitu s dvostrukom korom, odmrznuti

Ili ako volite sami izraditi tijesto po želji. 

1 žlica maslaca

Pomiješajte šećer, kukuruzni škrob, cimet i sol te pospite preko borovnica.

Posudu za pitu obložiti jednom korom za pitu. Ulijte smjesu bobičastog voća u koru i premažite maslacem. Preostalo tijesto izrežite na trake širine 1/2 do 3/4 inča. Koristite trake za tkanje rešetkastog vrha. Savijte i uželite rubove.

Pecite pitu na najnižoj rešetki pećnice dok nadjev ne zabubi i korica ne porumeni, oko 50 minuta.

foto /screenshot

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top