Svježe borovnice popularna su ljetna poslastica. Slatkastog su okusa, sočne su i hranjive.
Borovnice se mogu jesti svježe ubrane ili uključiti u razne recepte. Mogu se kupiti i smrznute.
Dokazano je da štite od bolesti srca i raka, a također mogu pomoći u održavanju čvrstoće kostiju, mentalnog zdravlja i zdravog krvnog tlaka.
Brze činjenice o borovnicama
Borovnice sadrže biljni spoj koji se zove antocijanin. To borovnicama daje plavu boju i mnoge zdravstvene dobrobiti.
Borovnice mogu pomoći u zdravlju srca, jačanju kostiju, zdravlju kože, krvnom tlaku, liječenju dijabetesa, prevenciji raka i mentalnom zdravlju.
Jedna šalica borovnica osigurava 24 posto preporučene dnevne doze vitamina C za osobu.
Koristite borovnice za prelijevanje vafla, palačinki, jogurta, zobenih pahuljica ili žitarica, pomiješajte ih u smoothie ili sirup ili ih savijte u muffine i slatki kruh.
Osobe koje koriste lijekove za razrjeđivanje krvi, poput varfarina, trebale bi razgovarat sa svojim liječnikom prije nego što povećaju unos borovnica, jer visok sadržaj vitamina K može utjecati na zgrušavanje krvi.
Jednostavan recept:
¾ šalice bijelog šećera
3 žlice kukuruznog škroba
½ žličice mljevenog cimeta
¼ žličice soli
4 šalice svježih borovnica
1 pakiranje tijesta za pitu s dvostrukom korom, odmrznuti
Ili ako volite sami izraditi tijesto po želji.
1 žlica maslaca
Pomiješajte šećer, kukuruzni škrob, cimet i sol te pospite preko borovnica.
Posudu za pitu obložiti jednom korom za pitu. Ulijte smjesu bobičastog voća u koru i premažite maslacem. Preostalo tijesto izrežite na trake širine 1/2 do 3/4 inča. Koristite trake za tkanje rešetkastog vrha. Savijte i uželite rubove.
Pecite pitu na najnižoj rešetki pećnice dok nadjev ne zabubi i korica ne porumeni, oko 50 minuta.
foto /screenshot