Četvrtak , 23 ožujak 2023
Savjet:
Pekmez od smokve !

Pekmez od smokve !

Smokva je kraljica ljeta,i njeni ploodovi su lijek.Evo jedan recept koji smo preuzeli i isprobali,vrlo je jednostavan pa vam preporučamo da odvojite vrijeme i napravite svoju slasticu.

Potrebno vam je oko 5 kilograma zrelih smokava . Mogu i crne i bijele smokve,ovisi koje imate.
Pola kilograma smeđeg šećera – zaista nije potrebno više kad su smokve sasvim zrele!
2 vrećice želina (smjese za ukuhavanje pekmeza)
1 mala žlica đumbira u prahu
1 mala žlica cimeta u prahu
4-5 zrnaca klinčića (karanfilića) samljevenih u prah
po želji, ali ne više od 1 male žlice limunske kiseline.
Uključite pećnicu na 220°C i rešetku spustite dovoljno nisko da u pećnicu može stati široka visoka zdjela .

Sameljite oguljene smokve u blenderu.
Pomiješajte šećer sa želinom i mirisnim začinima u prahu, te limunskom kiselinom. Tu smjesu pažljivo i dobro umiješajte u kašu od smokava. Napominjem da za pekmez od smokava nikako ne koristite količine šećera kao za druge pekmeze jer su smokve same po sebi jako slatke. Čak i sasvim možete izbaciti šećer, nećete pogriješiti.

Dobivenu smjesu pretresite u veliku zdjelu – nastojte da zdjela bude duplo viša od razine smjese da pekmez tokom pečenja ne prska po pećnici.
Pecite pekmez oko 2 sata uz povremeno miješanje drvenom kuhačom.
Pekmez je gotov kad se smjesa ukuha na otprilike 2/3 od početne količine.
Punjenje staklenki:
Kad je pekmez pečen, izvadite ga iz pećnice da se sasvim kratko prohladi, a vrata od pećnice ostavite otvorena da temperatura padne na 50°C. Kad se temperatura spusti, u ugašenu pećnicu stavite grijati staklenku (ili više njih) koju ste prethodno dobro oprali. Tako zagrijanu i osušenu staklenku izvadite pomažući se duljom kuhačom i rukavicama da se ne opečete, te punite pekmezom – pazite jako je vruć! Pri punjenju pazite da ne ostaju “džepići” zraka jer bi se tu mogao pekmez kasnije početi kvariti. Jedan trik je da staklenku pri punjenju nakosite da zrak može izlaziti. Napunjenu staklenku vratite u toplu ugašenu pećnicu da se napravi korica na vrhu. Tako ostavite neka se sasvim ohladi, pa zatvorite staklenku i spremite na tamni, hladno mjesto.Dobar tek !

(preuzeto coolinarka)

foto/obitelj,hr

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top