Nedjelja , 4 prosinac 2022
Savjet:
Naučite djecu osnovama lijepog ponašanja!

Naučite djecu osnovama lijepog ponašanja!

11 osnova lijepog ponašanja koja djeca često zaboravljaju

Čak iako ćete ih morati više puta podsjećati, potaknite svoju djecu da vode računa o pristojnom ponašanju.

Tijekom osam godina koliko sam već stručnjak za etiku i dvanaest godina koliko sam roditelj, naišla sam na puno djece različite dobi koja se slično ponašaju u određenim situacijama. Puno tih grešaka dolazi kada su djeca gosti u nečijoj kući; sve počinje od toga da djeca zvone na nečija vrata više puta nego što je pristojno i onda se još i ne zahvale domaćinu. Ovdje su manire koje djeca često zaboravljaju ili zanemaruju, a kojih roditelji trebaju biti svjesni. Naveli smo i rješenja za pomoć da vaše dijete bude toliko pristojno da je to neprepoznatljivo.

 

1. Čekanje pred tuđim vratima

Djeca vole kucati na vrata i zvoniti – a ponekad i malo prečesto. Kada se vrata konačno otvore, djeca obično upadaju bez da pozdrave ili da pitaju smiju li ući. Sljedeći put kada posjetite prijatelja ili susjeda, zamolite svoje dijete da bude strpljivo dok čeka ispred vrata. Dopustite mu da jednom ili dva puta pokuca i da jednom zazvoni. Nježno stavite ruku na djetetovo rame kao signal za čekanje. Možda je u redu ući u kuću vašeg vrlo bliskog rođaka bez čekanja, ali nije u redu kod nekog drugog.

djeca01

 

2. Pravilno se odnositi prema odraslima

Vježbajte kako se pravilno obratiti odraslima ( gospodin , gospođa , ili dr. , imena i prezimena) sa svojim djetetom kroz igranje uloga. Pretvarajte se kao različiti ljudi i promatrajte kako će vaše dijete reagirati na upoznavanje. Naučite ga uljudnom ponašanju (Npr. Dobar dan, gospodine Mastikić; Kako ste, gospođo Mastikić) te da ljude oslovljava prikladno. Sljedeći put kada ćete biti u nekom društvu, vaše dijete bi se trebalo sasvim dobro ponašati u tom okruženju ako ste ga ranije poučili. Ako dijete zaboravi pozdraviti, uvijek možete izvući najbolje iz tog (Npr. Sara, sjećaš se gospođe Mastikić? ; Možeš li je, molim te, pozdraviti?). Ako se vaše dijete nikada nije susrelo s nepoznatom odraslom osobom, pobrinite se za odgovarajući uvod upoznavanja.

djeca02

 

3. Ponašati se kao gost u tuđoj kući

Neka djeca se osjećaju vrlo ugodno u rođakovoj ili prijateljevoj kući i odmah krenu u sobu od prijatelja, u dvorište ili neki drugi dio kuće bez prethodnog dopuštenja. Čak iako su kod bake, djeca trebaju pričekati upute gdje smiju ići i izbjegavati trčanje i skakanje okolo u zatvorenom prostoru. Nije lijepo dirati ništa dok se ne kaže da je dopušteno. Kod uzimanja igračaka ili nekih ukrasnih predmeta, djeca trebaju voditi računa da su u tuđoj kući i moraju biti svjesni svoje okoline.

djeca03

 

4. Ne konzumirati hranu i piće prije dopuštenja

Djeca vole istraživati tuđe smočnice i hladnjak te se ne ustručavaju pitati domaćicu je li možda ispekla kolačiće kao i zadnji put. Ako se odmah u početku ne ponudi osvježenje, naučite vašu djecu da je lijepo pričekati, a ne odmah zatražiti nešto za piti (osim jednostavnog zahtjeva kao čaša vode). Ako vašu djecu odmah s nečim ponude, naučite ih da je bolje ne konzumirati hranu i piće dok domaćica sve ne pozove za stol da to učine.

djeca04

 

5. Lijepo je ponuditi pomoć domaćinu

Volonterska pomoć je uvijek dobrodošla. Postavite stol zajedno ili odnesite grickalice na stol. Potaknite svoju djecu da čips stavljaju u zdjelu, a kolačiće mogu odnijeti na pladnju. Naučite ih i da poslije jela pobrišu stol te da pomognu oko pranja i brisanja suđa. To je jedna velikodušna gesta.

djeca05

 

6. Ostati za stolom tijekom večere

Kod kuće, zamolite svoju djecu da pričekaju dok svi zajedno ne počnete jesti i da se ne dižu od stola dok se svi ne najedete, osim ako su prethodno tražili dopuštanje da ustanu. Ako imaju problema s tim da ostanu dugo u sjedećem položaju, odredite neko vrijeme i neka svaki dan ostanu barem tri minute duže. Možete potaknuti dobro ponašanje s nagradom. Kada je vaše dijete gost u nečijoj tuđoj kući, diskretno mu dajte zeleno svjetlo kada je pravi trenutak za početak jela i lijepo je da napusti stol jedino ako je zatražilo prethodno odobrenje.

djeca06

 

7. Treba jesti ono što je posluženo na stolu

Bez obzira je li to u vlastitom domu ili u tuđoj kući, dijete bi trebalo probati ponešto od svakog jela koje je servirano, čak iako nikad prije to nije jeo ili mu baš i nije omiljena hrana. Dijete bi trebalo uzimati male zalogaje i suzdržati se do bilo kakvih komentara ili grimasa ako mu nešto ne valja. Također bi se trebalo nasmijati i držati svog tanjura, a ne sklapati ruke i gledati uokolo što drugi jedu. Nemojte tražiti zamjenski obrok ili zamoliti domaćicu da skuha nešto novo jer se tako nikada neće naučiti da isproba nešto novo. Naravno, postoje iznimke ako dijete ima određene alergije na hranu: to bi bilo dobro spomenuti čim prihvatite poziv na ručak ili večeru ili se ponudite da ponesete zasebno jelo za vaše dijete, osim ako domaćin ne pristane poslužiti nešto drugo. Nakon obroka, potaknite dijete da zahvali domaćinu za njegov naporan rad i trud.

djeca7

 

8. Držati laktove dalje od stola

Možda se vaše dijete može osjećati ugodno i pristojno da odmori laktove držeći ih na stolu za vrijeme obroka, ali to i nije uljudno prema bontonu. Ovo je ponekad teško i za odrasle, ali pokušajte biti primjer svojoj djeci. Objasnite im da ruke trebaju držati kod pribora za jelo ili ako više ne jedu, u krilu ili spuštene.

djeca08

 

9. Važno je reći “hvala” i “do viđenja”

Podsjetite dijete da zahvali domaćinu još jednom prije odlaska. Ako se vaše dijete nije dobro provelo, ono ne bi trebalo lagati tako da kaže da jest; jednostavno hvala će biti dovoljno. Kako ono postaje starije, dajte mu trenutak da se samo sjeti što treba reći prije nego što ga vi podsjetite. Ja sam se već navikla pitati svoju djecu jesu li se zahvalili kada ih pokupim u prijateljevoj kući, a onda sam shvatila da su to već učinili. Imajte povjerenja da će se svi vaši “podsjetnici” isplatiti.

djeca09

 

10. Pisanje zahvalnica

Za pisanje zahvalnica treba uložiti određeni trud, ali su potrebne i trebale bi biti napisane u roku od tri dana. Zahvalnica napisana rukom je najbolji način da izrazite zahvalnost za određeni događaj na kojem ste bili ili poklon koji ste dobili. Za svakodnevne igre i rođendane, običan telefonski poziv ili poruka bit će dovoljni. Ako je vaše dijete još premalo, možete nazvati ili napisati zahvalu u njegovo ime, a on se na kraju može potpisati. Dijete do prvog razreda bi trebalo napisati zahvalu uz vaš nadzor.

djeca10

 

11. Ostati pozitivan tijekom primanja poklona!

Jedine dvije riječi koje želite da vaše dijete kaže prilikom primanja poklona su “Hvala vam”, ali djeca obično imaju jedan od tri kriva odgovora: “To već imam”, “Želim nešto drugo”, ili “Ne sviđa mi se”. Probajte se igrati uloga kao da vi nešto poklanjate svojem djetetu i naučite ga kako treba odgovoriti kada dobije poklon. Predajte djetetu plišanu igračku kao dar i recite “Znam da si htjela lutku, ali ovo je plišani medvjedić. Čak i ako si razočarana, lijepo je reći hvala i to s osmijehom”. Ako vaše dijete nije zadovoljno poklonom, a upitano je da li mu se sviđa, recite kako je najbolje odgovoriti pozitivno. Uvijek može reći da je to njezina omiljena boja ili da joj se sviđa oblik poklona.

djeca11

 

 

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top