Breaking News
Početna / Osam obiteljskih odluka u 2022!

Osam obiteljskih odluka u 2022!

Možete li vjerovati da je 2020. godina doslovno iza ugla? Iako je ostalo još svega nekoliko dana, još nije kasno da sagledamo ovu godinu i na osnovu nje donesemo odluke koje bi nam pomogle ulazak u novu.

1. Planirajte više vremena za igru

Postoji razlog zašto se djeca obožavaju igrati: ne samo da igrom razvijaju svoje kognitivne vještine, već se razvijaju emocionalno i fizički. Uz to, zabavno je!
Pokušajte organizirati vrijeme kada se djeca mogu igrati, ali i vi skupa s njima. Obiteljska druženja izuzetno su bitna, a ako maknete stres s leđa na nekoliko sati, i vama će sigurno biti divno.

2. Ograničite vrijeme provedeno za ekranima


Iako je neizbježno i svi znamo da vrijeme dok su djeca na tabletima ili pred TVom može biti čarobno za mame i tate, bilo bi idealno da to vrijeme skratite koliko je moguće i odvedete dijete u park, odete na sladoled ili se bacite u svijet društvenih igara. Ne kažemo da su dvije minute crtića dnevno dovoljne, jer ipak i roditeljima treba vremena za sebe, ali sigurno bi se svi sjetili onih slatkih uspomena po dječjim parkovima, ljuljački, tobogana i prijatelja. Park vas zove, sjećate li se?

3. Razmotrite uvođenje zdravije prehrane

Svi znamo da brokula nije najukusnija stvar na svijetu i da su prokulice ponekad gorke i zaista nimalo fine, no one se doista mogu pripremiti na stotine načina, pa čak i kamuflirati s drugim ( finim ) povrćem ili mesom, a da dijete ni ne shvati što je upravo pojelo ( mame i tate, vi ćete ovdje ipak morati malo trpjeti, osim ako uspijete zavarati i sami sebe ).
Ukoliko još nemate naviku popodnevnog grickanja s djecom, ili je pak imate ali su to čipsevi, čokolade ili junk food, svakako probajte uvesti voće ili jogurte. Jeste li znali da jabuku možete narezati u obliku pomfrita? Probajte!

4. Uvedite zaduženja i podijelite kućanske poslove

Ovisno o dobi vaše djece, odlična bi ideja bila da ih se od malena nauči odgovornosti i urednosti – a bit će i vama lakše. Bilo to odnošenje tanjura u sudoper nakon obroka ili metenje kuhinje, usisavanje sobe ili pranja suđa, vjerujte nam – malo protestiranja vrijedno je pozitivnog učinka u daljnjem odgoju i životu.

5. Čitajte zajedno

Iako se kod djece koja su u nižim razredima osnovne škole čitanje može shvatiti kao zadaća i napor, ono je bitno te treba puno vježbe. Kako bi se odmakli od dojma da je dijete u školi, nađite štivo koje nema veze s gradivom, poslušajte dječje interese i pronađite knjigu koja će mu dovoljno zagolicati maštu da je samo primi u ruke i krene čitati.
Ukoliko imate manju djecu, osigurajte vrijeme da umjesto jedne epizode crtića prije spavanja pročitate jednu zgodnu priču. Nećete vjerovati kako je dobar osjećaj čitati na glas, a pogotovo ako imena likova zamijenite imenima vaše djece!

6. Rasteretite dom od nepotrebnih stvari

One se nalaze svugdje i upravo je sad vrijeme da ih maknete. Barem dio. Dozvolite da 2020. godina bude poznata po tome što ste konačno maknuli iz ormara odjeću koju niste nosili zadnjih šest godina ( ali je čuvate za posebne prilike ili koju kilu manje ), očistili podrum od stvari za koje ne znate što su, ali tamo su pa valjda su i potrebne… A o dječjim igračkama nećemo ni govoriti. Igraju li se vaši mališani baš sa svima?

7. Provedite barem jedan obrok dnevno zajedno

Iako je slatko pojesti nešto pred televizijom ili uz laptop i omiljenu seriju, stručnjaci kažu da se tako udaljavamo od obitelji i otvaramo vrata usamljenosti, depresiji i tuzi. Da, vjerojatno će biti hrane svuda, nitko neće izaći čist, ali dozvolite si smijeh i radost te uživajte u vremenu koje provodite skupa ( čak i ako ste kuhali dva sata a pojeli u 10 minuta ).

8. Uvedite dnevni i tjedni rapored

Što su djeca veća, to se čini da je sve više posla i obaveza. Jedan ima trening nogometa tri puta dnevno, drugi ima vaterpolo svaki dan, muž ima tečaj stranog jezika u noćnoj školi a vi biste baš rado upisali fitness tri puta tjedno? Tko bi lud to sve pamtio! Napravite raspored, stavite ga negdje da ga svi vide ( a malene ručice ne mogu do njega lako ) te si olakšajte dnevne zadatke i obaveze.

Kako vam se čine ove odluke? Jesu li nešto o čem ste već razmišljali ili ste možda neke i uveli? Javite nam u komentarima ili na društvenim mrežama!

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top