Savjet:
Organizirajte svoj dom!

Organizirajte svoj dom!

Kako biste uklonili stres i olakšali cijeloj obitelji, donosimo vam pet jednostavnih koraka kako dovesti svoj dom u red!

Red u kući ne postiže se tako lako – svi ti predmeti u kući čekaju da budu negdje svrstani, no vi zaista možete pronaći pravo mjesto za svakog od njih tako da vam uvijek budu pri ruci kada zatrebaju. Svi znamo kako je biti roditelj i ponekad osjećamo nedostatak kontrole u mnogim područjima života, no barem nas može tješiti činjenica da nam je dom uredno organiziran. No kada čovjek dobije djecu, volumen pospremanja se znatno povećava jer sada su tu igračke, razni papiri, pribor za crtanje i ostalo. Ključ je da uspostavite jednostavan sistem za pohranu svih tih stvari kako bi vaš obiteljski život tekao lako.

Možete uštedjeti mnogo vremena ako je sve na svojem mjestu, pogotovo kad spremate djecu ujutro u školu. Ako ih naučite gdje što stoji i da se poslije svakog uzimanja, stvari moraju vratiti na svoje mjesto, ne bi trebalo biti problema. Oni će se tada znati sami snaći, a vi ćete moći malo i odahnuti.

1. Pronađite mjesto za sve!

Umorni ste od traženja ključeva od automobila, rođendanskih pozivnica i sportske opreme? Uzmite nekoliko minuta kako bi pronašli pravo mjesto za stvari koje vrlo često koristite. Razmislite o nekom mjestu koje cijela obitelj može lako uočiti ili dohvatiti. Npr. nije loše imati oglasnu ploču gdje ćete stavljati dnevne rasporede i lijepiti sve pozivnice. Ili u kuhinjsku ladicu stavljati svu poštu tako da sortirate sve prema važnosti. Za početak, napravite od sobe do sobe procjenu svoje potrebe skladištenja i razmislite koji proizvodi vam najbolje odgovaraju: košare, plastične kante, kutije od tkanina. Na svu sreću, izbor takvih stvari je u današnje vrijeme zaista širok, stoga ih možete naći u svakoj prodavaonici vezanoj uz kuću.

dom1

2. Eliminirajte nepotreban prostor!

Želite da svaki kvadratni centimetar vašeg doma bude iskorišten? Samo trebate pokazati odlučnost. U blizini vrata uvijek je dobro izgraditi neki ormarić ili vješalicu s kukama za rukavice, kape, kapute i ruksake. Djeca će uvijek znati gdje im što stoji i moći će se odjenuti za 5 minuta. U svaki kutak i pukotinu dodajte kuku. Recimo u običnom ormaru za odjeću dodajte kuku za torbe i remenje, zatim ispod sudopera, u tušu ili u kupaonici za mokre ručnike. Razmislite o namještaju i ormarima s više ladica, npr. Krevet s ladicom koja se podiže iskoristite za posteljinu ili sezonsku odjeću za koju nemate mjesta cijele godine u ormaru. Ako imate klupice, nije loše nabaviti one s ladicama kako bi pohranjivali ispod pročitane novine.

dom2

3. Budite kreativni kada se radi o ormarima!

Najvažnije je da vaša djeca mogu doseći svakodnevne stvari bez ikakve pomoći, stoga ih na taj način organizirajte. Za to trebate samo dobro oko kako bi procijenili na koji način je najbolje iskoristiti prostor. Većina polica i ladica se montiraju nepotrebno visoko. U svojoj spavaćoj sobi možete smanjiti poluge za recimo desetak centimetara kako bi dobili više prostora i dodali možda još jednu policu. Kako bi proširili prostor za vješanje odjeće, razmislite o kombinaciji jedne visoke poluge za haljine i još jedne niže za hlače, suknje i košulje. Ako sve precizno izmjerite, možete dobiti razne savjete od trgovaca kako upotpuniti neki prostor i stvari koje će vam pomoći da bolje organizirati svoje ormare.

dom3

4. Stvorite mjesto za igračke bez puno buke!

Dječja igraonica u vašoj kući ne mora izgledati kao da je upravo pala bomba na to mjesto. Stvari možete pohraniti u razne šarene košare i plastične kante jer tako nećete potrošiti vremena i vremena za traženje omiljene igračke vaše djece po cijeloj kući. Napravite i nekoliko ladica u blizini dječje igraonice. Elektroničku opremu spremite u ormare ispod TV-a (playstation), a mogli biste i na svaku ladicu naznačiti na što se odnosi (igre, lutke, blokove) kako biste se lakše snašli.

dom4

5. Angažirajte djecu da vam pomognu!

Ako djeca nauče kako u vašem domu funkcionira organizacijski sustav, održavat će red uz manje napora. Čak i predškolska djeca mogu pomoći ako na svaku ladicu nacrtate određenu sliku kako bi oni lakše razumjeli što spada unutra. Kao i kod odraslih, najbolje funkcioniraju oni zadaci koje podijelite na više dijelova. Npr. Ako kažete svojoj djeci da pospreme sobu, mrko će vas gledati jer ni sami ne znaju od kuda početi. Za početak im dajte zadatak da pospreme odjeću u ormare, drugi dan im zadajte da očiste stol, a sljedeći dan neka pospreme igračke. Prvih nekoliko puta im pomognite, a zatim inzistirajte da sami obave posao.

dom5
Iako vam se čini da se za postizanje organiziranog doma morate intenzivno truditi, krajnji cilj je zapravo u tome da si oslobodite više vremena za uživanje kod kuće i stvaranje oaze za sebe i svoju obitelj. Samo jedno morate zapamtiti, nikada nemojte krenuti u čišćenje i organizaciju doma bez vreće za smeće u jednoj ruci i vreće za podijeliti nekome u drugoj ruci. A kada ste u nedoumici oko neke stvari, jednostavno je izbacite.

dom6

 

 

 

O nama Obitelj.hr

2 komentara

  1. Slažem se sa svime navedenim, no mislim kako su navike urednog življenja & mašta najvažnije za uredan i skladan prostor 🙂

  2. Otkako živim u stanu dobra organizacija mi se sama nametnula. Ormari i kutije su ključno karika u dobroj organizaciji te naravno, ukoliko je moguće, namještaj po mjeri je savršeno rješenje za iskorištavanje svakog centimetra.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top