Breaking News
Početna / Obitelj & Veze / Oplakivanje smrti roditelja ili supružnika

Oplakivanje smrti roditelja ili supružnika

Kad vam umre supružnik, cijeli se svijet promijeni. Žalosni ste – prepuni tuge i boli zbog gubitka. Možda ćete se osjećati tupo, biti šokirani i u strahu, osjećati krivicu jer ste vi živi. Ako vam je supružnik umro u Domu, vjerojatno ćete htjeti da ste imali mogućnosti brinuti se za njega u vlastitoj kući. U nekim ćete momentima osjećati i ljutnju jer vas je supružnik ostavio. Svi ovi osjećaji su potpuno normalni i ne postoje pravila koliko biste tužni zapravo trebali biti.

Dok se nosite s tugom, potrebno je nakon nekog vremena preuzeti kontrolu nad svojim životom, a to može biti težak posao. Mnogi će vas osjećaji iznenaditi, ali to je sve dio procesa. Neki se ljudi brže osjećaju bolje, nekima treba vremena, ali znajte da će biti i dobrih i loših dana. Kako znati da stvari idu na bolje? Dobri će dani nadjačati loše.

Nekim ljudima tuga traje predugo i time postaje nezdrava što može voditi u ozbiljnu depresiju i tjeskobu. Ako tuga ostaje u vama i sprječava vas u dnevnim ritualima, obratite se doktoru.

U samom početku tugovanja, vidjet ćete da zaposlenost pomaže – čak i ako se radi o malim stvarima. Neko će vrijeme prijatelji i obitelj biti uz vas, ali doći će i vrijeme kad ćete se morati odmaknuti i suočiti se s činjenicom da dalje idete sami.

Nemojte zaboraviti i:

  • Brinuti o sebi – tuga može utjecati na vaše zdravlje. Iako imate osjećaj da ništa više nema smisla, pokušajte jesti zdravo i držati glavu gore. Naspavajte se. Izbjegavajte loše navike poput alkohola ili pušenja. Ne zaboravite uzimati lijekove ako je to nešto što inače morate činiti.
  • Razgovarati s brižnim prijateljima – dajte im do znanja kada želite razgovarati o osobi koju ste izgubili. Možda će pomoći ako naglas kažete kako se osjećate.
  • Činiti racionalne promjene – ne uletavajte odmah u ogromne promijene. Dobra je ideja malo pričekati i razmisliti prije ideje o selidbi ili promjeni posla.
  • Da niste sami! – ponekad kratkotrajna terapija pomaže. Plus, vjerojatno niste jedini koji prolazite kroz sve ovo. Mislite na djecu, roditelje, bližnje koji su isto tako nekoga izgubili.

Kada se budete osjećali dovoljno snažno, razmislite o ovome:

  • Napišite pravovaljanu oporuku
  • Nađite odvjetnika za slučaj da nećete moći sami odlučivati o svome zdravstvenom stanju.
  • Sve stvari koji ste imali zajedničke s pokojnom osobom prebacite na svoje ime.
  • Provjerite osiguranja – životna, za auto, kuću…
  • Ako nemate još 65 godina, razmislite o predaji prijave u Dom umirovljenika. Na red se čeka i do petnaest godina.
  • Kada budete spremni, počnite lagano spremati stvari preminule osobe. Bit će vam veoma teško pokloniti neke stvari ili ih jednoosno maknuti. Da ne bude previše, napravite tri hrpe – jedna gdje ćete stavljati stvari koje ćete darovati, druga za stvari koje želite zadržati, a treća za ono što još niste sigurni. Zamolite obitelj da vam pomogne. Razmislite o tome da stavite na stranu sat, knjigu, odjeću koju bi poklonili obitelji ili djeci kao uspomenu na preminulu osobu.

Bit će vam teško, ali znajte da ovi osjećaji nisu zauvijek. Sada je vrijeme da budete hrabri, jer bolji dani dolaze!

Piše/Iva Koren

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top