Breaking News
Početna / Obitelj & Veze / Djeca & mladi / Odljev mozgova

Odljev mozgova

Pomozite svojoj djeci da tijekom ljetne stanke unaprijede vještine čitanja. Donosimo vam neke savjete kako da vaša djeca zavole čitanje. Učiteljica drugog razreda jedne Osnovne škole pričala nam je kako su učenici prvog razreda u lipnju otišli na ljetne praznike i zaboravili čitati. To se događa kod mnoge djece, u lipnju odlično čitaju, a u rujnu se s tim istim tekstovima iznimno bore. Mi to nazivamo ljetni tobogan.

Doista, istraživanja pokazuju kako djeca koja čitaju malo, ako uopće, kada nema škole skroz izgube i onaj dragocjeni temelj čitanja koji su stekli ranije. A budući da mnogi 7- godišnjaci i 8- godišnjaci postaju kompetentni čitaoci, za njih je osobito važno da vježbaju čitanje.

Naučite kako da knjige postanu zabavno ljetno štivo za vašu obitelj.

citanje0

Češće recite DA

Vaše dijete će zasigurno dobiti od svoje škole preporučenu listu knjiga koje bi bilo poželjno pročitati, no nemojte ga ograničiti samo s tim knjigama. Istraživanja su pokazala kako učenici čitaju više i bolje uče kada sami sebi mogu odabrati literaturu. Vjerujte da i nije tako teško nagovoriti djecu da čitaju preko ljeta – teško je nagovoriti ih da čitaju ono što vi želite.

Naš savjet? Povedite dijete u knjižaru ili knjižnicu jednom tjedno i neka samo izabere što želi čitati. Ali ne smijete se onda usprotiviti ako on izabere biografiju Justina Biebera, neki crtani roman ili slično. Nakon svega, ono što vi stvarno želite je da vaše dijete razvije ljubav prema čitanju, a to se neće dogoditi ako ga prisiljavate da čita stvari koje mu se ne sviđaju. Ako ima problema kod odabira, predložite mu neke knjige za koje znate da su provjereno dobre i lako čitljive.

 

Učinite taj trenutak posebnim

Vi želite da vaše dijete bude veoma entuzijastično u vezi s čitanjem kao što je i prilikom kupanja u bazenu kod susjeda ili igranja svojih omiljenih igrica. Morate svoje dijete malo potaknuti – barem dok se ne zagrije toliko da ga morate moliti da izađe van iz kuće i radi nešto drugo. Uvijek možete zaintrigirati neodlučne čitatelje s onim „pustite sve, vrijeme je za čitanje“.

Trebali biste tu rutinu stvoriti kao nekakav zajednički trenutak gdje cijela obitelj, uključujući i vas, barem 15 minuta na dan čita knjige. Stvorite ugodan kutak za čitanje, posložite šarene jastučiće ili postavite šator u dvorištu, uzmite nekoliko zanimljiv knjiga i čitanje može početi.

citanje1

 

Razmišljajte izvan okvira knjige

Nemojte zaboraviti i na sav drugi tekst u djetetovom svijetu. Kada ste na igralištu, u trgovini ili zabavnom parku, potaknite ga da pažljivo promatra znakove. Mnogi novi, nezainteresirani čitatelji su ponekad previše pod dojmom neke knjige, ali ako samo pročitaju u zoološkom vrtu ponešto o svojoj najboljoj životinji, bit će više motivirani jer zbilja žele razumjeti što to riječi govore.

 

Ponudite nagradu

Mnoge knjižare, javne knjižnice i Osnovne škole imaju razne inicijative čitanja popraćene nagradama. I to zaista uspijeva! Istraživanja na jednom sveučilištu su utvrdila da budući četvrti razred jedne Osnovne škole koji je sudjelovao u programu čitanja u biblioteci, značajno je poboljšao svoje vještine čitanja tijekom ljetne stanke. Postoje neke čitaonice gdje vaša djeca na kraju programa jednu knjigu mogu besplatno zadržati. Važno je da ih se nekako motivira jer ako se čitanje ne usavrši u ranim godinama, sve kasnije je prekasno.

 

Razmislite o digitalnoj tehnologiji

Ako vaše dijete voli ekrane, razmislite o kupnji tableta i skinite mu nekoliko e knjiga za njegovu razinu i dajte da za promjenu čita nešto po svom izboru. Web stranice također mogu potaknuti vještine čitanja. Pitajte učiteljicu vašeg djeteta ako škola ima pretplatu na online program čitanja kojim se vaše dijete može služiti preko ljeta.

Zapamtite ono najvažnije: „Ako vaše dijete ima jednostavan pristup elektronici koja pruža zabavu uz malo truda, svjesni ste da će čitanje ići malo teže. Dakle, obavezno skrijte knjige u automobil, a kada sljedeći put vaše dijete kaže da mu je dosadno, ostavite svoj smartphone u torbici i zamolite ga da vam ispriča priču umjesto vas.

 

 

 

 

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top