Nedjelja , 4 prosinac 2022
Savjet:
Obitelj.hr i Naklada Ljevak Vas daruju

Obitelj.hr i Naklada Ljevak Vas daruju

Audur Ava Ólafsdóttir : ROSA CANDIDA

knjiga1•    Područje: književnost
•    ISBN  (m.u.) : 978-953-303-619-9
•    ISBN  (t.u.) : 978-953-303-620-5
•    Biblioteka: Graham Greene
•    Izdavač: Naklada LJEVAK
•    Godina: rujan 2013.
•    UDK: 821.113.3-31=163.42
•    Broj stranica: 288
•    Format: 13,5 x 21 cm
•    Uvez: meki=129,00
•    Uvez: tvrdi =169,00
•    Urednica: Nada Brnardić
•    S islandskog prevela Dora Maček

 

Rosa candida je priča o sazrijevanju i potrazi za

ljepotom u svakodnevnom životu, dirljivi podsjetnik

na to da smo sposobni, ako se samo malo potrudimo,

obične male stvari pretvoriti u izvanredno

i nesvakidašnje iskustvo.

Mladi Arnljotur sprema se napustiti svoj dom, svojeg autističnog brata blizanca, svog osamdesetogodišnjeg oca i sumoran pejsaž lišajem prekrivenog stijenja od lave. Njegova je majka nakon automobilske nesreće, ležeći na samrti u skršenom automobilu, nekako smogla snage da telefonira svojim najmilijima i smirenim glasom podijeli posljednji savjet svojem sinu Arnljoturu, koji ju je slušao ne vjerujući da su to posljednje riječi koje će čuti od najbliskije osobe u njegovu životu. Jer između njega i majke postojala je posebna, čvrsta spona: vrt i staklenik u kojem su zajedno njegovali rijetku vrstu ruže s osam latica – Rosu candidu. U tom je stakleniku Arnljotur jedne noći vodio ljubav s prijateljevom djevojkom Annom, i ona je ostala trudna.

Za Arnljotura se tragična smrt njegove majke pokazala stanovitim katalizatorom i prekretnicom u njegovu životu. Njegova i majčina zajednička ljubav prema rijetkim vrstama ruža nadahne ga da napusti studij i otputuje u drevni samostan negdje u južnoj Europi, kako bi vratio sjaj njegovom nekad veličanstvenom, a sada zapuštenom vrtu. Dok nastoji obnoviti ljepotu vrta pod budnim okom svećenika filmofila, iznenada mu u posjet dolazi Anna s njihovom malom kćeri, koju su začeli one jedine noći kad su vodili ljubav u stakleniku. Brinući se o vrtu i o kćeri, Arnljotur polako preuzima različite složene uloge, pretvarajući se postupno iz nezrelog mladića u odraslog i odgovornog čovjeka.

 

O AUTORICI:

Ava Olafsdottir rođena je 1958. godine u Rejkjaviku. Predaje povijest umjetnosti na Islandskom sveučilištu a organizirala je i brojne izložbe i objavljivala članke iz povijesti umjetnosti u stručnim časopisima. Prvi  roman, pod naslovom „Uzdignuta zemlja“, Ava Olafsdottir  je objavila 1998. godine, nakon čega su uslijedila još dva romana, a potom zbirka pjesama „Psalam o svjetlucanju“ objavljena 2010. Olaffsdottir je privukla pažnju književnih kritičara i publike svježim pogledom na svakodnevni život kojim se odlikuju spomenute knjige ali i cijeli njezin književni opus.

Njezine dvije najnovije knjige „L’Embellie“ i „Rosa candida“ proširili su krug njezinih poštovatelja i zaslužile jednodušne pohvale kritike koje su rezultirale književnim nagradama – kao što su nagrada Nordic Council’s Literary Award, islandska DV Culture Award, The Prize for Icelandic Women’s Literature, a u Francuskoj je „Rosa candida“ dospjela u uži izbor za nagradu Prix Femina 2010. te za Grand Prix des lectrices de Elle 2011.

 

Igra darivanja

Dragi naši, jednom čitatelju darujemo prekrasnu knjigu Rosa Candida – Naklada Ljevak. Vaš zadatak je na naš portal www.obitelj.hr napisati zašto volite čitati i najkreativniji odgovor ćemo nagraditi knjigom.

Igra darivanja traje do 12.listopada 2013. do 18h.

Sretno svima!

 

Čestitamo Pink koja je osvojila knjigicu i molimo da nam na email javi svoje podatke! Bravo, bravo!

 

 

 

O nama Obitelj.hr

2 komentara

 1. Hvala, hvala, puno hvala 😀 😀 😀 😀

 2. Knjige vode u svijet snova,
  nek mi Rosa donese iskustva nova.

  Radujem se svakom trenutku sreće
  jer mi nitko tu knjigu oduzeti neće.

  Svaki dan knjiga jedna nek nam svima uljepša život,
  ako već mora biti kratak neka onda bude sladak 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top