Znate li....
Početna / Događanja / Obilježio se dan sindroma Down

Obilježio se dan sindroma Down

Udruga sindroma Down, koja je u sklopu projekta “Sunčana strana dlana” i ove godine organizirala obilježavanje Svjetskog dana sindroma Down, upozorava da svakom djetetu s Down sindromom u Hrvatskoj još uvijek nisu osigurani pravodobna intervencija, te stjecanje vještina i znanja na temelju kojih bi se ono moglo uklopiti u školski sustav.

Djetetu s Down sindromom treba dati mogućnost da uz pomoćnika u nastavi krene u školu te na taj način ostvari pravo na obrazovanje, stjecanje novih spoznaja i znanja, ističe udruga.

U Hrvatskoj je trenutno 68 djece s Down sindromom potpuno integrirano u redovni obrazovni sustav (64 u osnovnu školu i 4 u srednju školu), dok je 30-ak djece ušlo u djelomičnu integraciju.

Ulazak i dobivanje mogućnosti školovanja u redovnom obrazovnom sustavu ovisi o dovoljno ranoj stručnoj intervenciji (edukacijsko-rehabilitacijskom tretmanu) koju je dijete prošlo, stečenim vještinama i znanju, te o pripremljenosti za školu.

Kod nas se još uvijek najznačajnijim kriterijem ulaska u obrazovni sustav smatra kvocijent inteligencije osobe što, ističe udruga, u nekim od zemalja EU već duže vrijeme nije kriterij ulaska.

Ulazak ovisi i o otvorenosti i mogućnosti škole za uključivanje djeteta s Down sindromom.

Treću godinu zaredom Udruga Down sindrom Zagreb, u sklopu projekta Sunčana strana dlana, obilježila je Svjetski dan sindroma Down tako što je u subotu i nedjelju priredila prigodni program u glazbenom paviljonu na Zrinjevcu od 10,30 do 14 sati.

Prihod je namijenjen održavanju terapija s djecom i odraslim osobama s Down sindromom na području Zagreba i Zagrebačke županije.

 

Photo & članak – Down sindrom

O nama Obitelj.hr

2 komentara

  1. U nekoliko navrata sam imala priliku biti u kontaktu s djecom koja imaju Downov sindrom i moram napomenuti da, osim što imaju taj sindrom, imaju i jako puno iskrene i bezuvjetne ljubavi za dati! Oduševilo me ovogodišnje obilježavanje “dana sindroma Down” i podrška koju su ljudi pružili… Srce mi je bilo puno kad sam vidjela reportaže na tv kako su djeca u školama trčkarala sa šarenim čarapicama koje su simbol podrške. I ja sam cijeli dan s ponosom nosila raznobojne čarapice!

  2. Ljepo je da se obilježava takav dan. Moj prijatelj ima predivnu curicu s Downovim sindromom, zbilja divno dijete! Bilo mu je drago što je nekolicina prijatelja dala podršku na način da smo obukli šarene čarape!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top