Savjet:
Novi album suvremenih skladatelja:<br>Space
Cebic 2022 final

Novi album suvremenih skladatelja:
Space


 
Album “Space” downloadajte u WAV i MP3 formatu 

SpotifyAppleAmazon

Hrvatsku glazbenu scenu ovih je dana obogatio jedinstveni CD pod nazivom ”Space” sa 16 skladbi suvremenih svjetskih skladatelja. Osim hrvatskih skladatelja – Daria Cebića, Roberta Mihovilića i Matka Brekala, na CD-u se nalaze i skladbe eminentnih svjetskih skladatelja – Briana T. Fielda, Marca Reghezze, Franza Zebingera i Gerharda Präsenta.
     
Riječ je o albumu koji je nastao u suradnji mladih hrvatskih skladatelja s brojnim inozemnim, ali i hrvatskim solistima i ansamblima. Brian T. Field, Marco Reghezza, Franz Zebinger, Matko Brekalo, Robert Mihovilić, Gerhard Präsent i Dario Cebić autori su skladbi na izdanju koje je zasigurno jedno od najznačajnijih u domeni suvremene glazbe u posljednjih 20-ak godina. Vrijedi istaknuti skladbu prof. dr. Daria Cebića – ”12. simfonija/Space”. Za navedenu skladbu profesor Cebić već je primio brojne nagrade, između ostalog 1. nagrade u Londonu i Berlinu.

Prof. Božidar Ljubenko naglašava: “Za mene ovaj CD znači otvaranje novih glazbenih vidika u smislu izvođača i interpreta. To razmišljanje temeljim na potpuno novom – dosad neviđenom zvukovnom prikazu navedene skladbe”.

Magistar kompozicije, glazbeni producent i snimatelj Sandro Šekutor ističe: ”Sonična sinergija između elektronike i klasičnih instrumenata ukalupljena u klasičnu glazbenu formu. Radi se o inovativnoj percepciji i slobodi skladatelja da se izrazi na moderan način“.

Od brojnih glazbenika moramo posebno istaknuti inozemne soliste, kao što su Antonella Bini (flauta), Manuel Alcaraz Clemente (udaraljke), Alexandra Radoulova (klavir), Matej Bunderla (saksofon), ali i vrhunske domaće umjetnike: Idu Gamulin (klavir), Saru Jurišić (klavir), Mariju Esih (flauta), Božidara Ljubenka (orgulje), Nebojšu Salopeka (električna gitara), Roberta Mihovilića (bas gitara) Maksimilijana Borića (mandolina) i Zvonimira Glibušića (klavir). Uz njih ističemo vrhunski vokalni ansambl “Initium”, čiji je dirigent prof. Viktor Brezak, “ALEA – Ensemble” iz Austrije te “Solstitium Brass Quintet”.

Impresivni dirigent svjetskog glasa Andrej Skorobogatko na zaista izuzetan način donio nam je zvukovni prikaz Cebićeve “10. Simfonije – Postanak svijeta”, u izvedbi ”Grazer Universitätsorchester”.

Akademik, profesor i doktor kompozicije, proslavljeni hrvatski skladatelj dr. Dario Cebić napominje da je riječ zaista o posebnom CD-u, s naglaskom na hrvatsku suvremenu glazbu, ali da ovaj CD donosi mnoge nove zvukovne elemente i spoj elektronske glazbe i klasične instrumentacije. Ujedno se zahvalio svim orkestrima, ansamblima i solistima na suradnji.

Prof. Brezak naglašava: ,,Veliko mi je zadovoljstvo što se skladba našeg Vokalnog ansambla “Initium” našla na ovom vrlo značajnom izdanju moderne glazbe”.

Prof. Robert Mihovilić ističe: “Velika mi je čast što se moja skladba “Solstitium za brass quintet” našla na ovom izdanju u društvu odličnih skladbi sjajnih svjetskih skladatelja. Posebno se želim zahvaliti Solstitium Brass Quintetu što su prihvatili izazov te snimili ovu nimalo laganu kompoziciju. Skladba im se toliko dopala da su po njoj uzeli i ime kvinteta.”


Dario Cebić 


(P) & (C) Spona Classics, 2022.

1. DARIO CEBIĆ – SYMPHONY NO.12 – SPACE – 1. EVOLUTION
2. DARIO CEBIĆ – SYMPHONY NO.12 – SPACE – 2. DARK SKY
3. DARIO CEBIĆ – SYMPHONY NO.12 – SPACE – 3. THE SOUND OF THE EARTH
4. BRIAN T. FIELD – THREE MOODS FOR PIANO, III. WIND DANCE, za klavir solo
5. MARCO REGHEZZA- AUSTRALIAN PRELUDE, za klavir solo
6. ROBERT MIHOVILIĆ – SOLSTITIUM FOR BRASS QUINTET – 1. AURORA
7. ROBERT MIHOVILIĆ – SOLSTITIUM FOR BRASS QUINTET – 2. MERIDIEM
8. ROBERT MIHOVILIĆ – SOLSTITIUM FOR BRASS QUINTET – 3. SOLIS OCASSUM
9. DARIO CEBIĆ  – DEPTH, za magnetsku vrpcu, saksofon i klavir
10. DARIO CEBIĆ – INITIUM, za zbor
11. DARIO CEBIĆ – DARK SPACE II, for contrabass flute in C
12. GERHARD PRÄSENT –  A – SUITE (Alea-Concert-Suite), for string trio
13. FRANZ ZEBINGER – VARIATIONEN UBER (LOLI SAS I PARADITSCHA), za flautu
14. MATKO BREKALO – ERINNERUNG, za mandolinu i klavir
15. DARIO CEBIĆ  – SYMPHONY No. 10 – POSTANAK SVIJETA, 1. stavak, za orkestar
16. DARIO CEBIĆ – RASTANAK, za klavir solo
 

                                 Preporučamo poslušajte iduće albume:          


             

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top