Savjet:
Namirnice otrovne za pse

Namirnice otrovne za pse

Većina ljudi danas udovoljava psećim okicama i slatkim skakutanjem i moljakanjem hrane za stolom pa im daju ostatke hrane. Psi su stručnjaci u mirisanju fine hrane te postaju proždrljivi i često su toliko uzbuđeni kad nešto dobiju da niti ne žvaču hranu nego samo progutaju. Idući redovi otkrit će vam koja je hrana za nas sigurna, ali za pse toksična, kako uočiti simptome trovanja i što poduzeti.

grožđe  Grožđe i grožđiceAko pojede 4 do 5 bobica grožđa ili šaku grožđica, pas od 9 kilograma može se otrovati, iako će točna doza varirati od psa do psa. Znakovi trovanja pojave se unutar 24 sata i počinju kroz nekoliko sati.

 

Simptomi: povraćanje, gubitak apetita, proljev, bolovi u abdomenu, smanjeno uriniranje, slabost i ‘pijano’ hodanje.

Moguće posljedice: Može uzrokovati ogromnu štetu bubrega, a i smrt.

Što učiniti: Hitno odvedite psa veterinaru, koji će vrlo vjerojatno izazvati povraćanje ili će odmah ispumpati psu želudac. Liječenje zahtjeva veliku brigu a po potrebi infuziju i lijekove.

avokado   Avokado – cijela biljka (lišće, meso, koštice i korijen) sadrže persin koji uzrokuje povraćanje i proljev u pasa, a može dovesti i do otežanog disanja, nakupljanja vode u plućima, abdomenu i srcu te pankreatitisu. Upitno je da li se mesnati dio voća kao i ulje smije davati psima, a uzmite u obzir da se avokadovo meso pa i ulje često nalaze u sadržaju pseće hrane.

Simptomi: problemi s disanjem, povraćanje, proljev, tekućina u plućima i osrčju.

Moguće posljedice: pankreatitis, nedostatak zraka koji vodi u smrt.

Što učiniti: Hitno odvedite psa veterinaru, koji će vrlo vjerojatno izazvati povraćanje ili će odmah ispumpati psu želudac. Liječenje zahtjeva veliku brigu a po potrebi infuziju i lijekove.

luk    Luk, češnjak i vlasac – Mogu uzrokovati uništenje crvenih krvnih zrnaca što vodi do oblika anemije. Nije točno određena količina koja je toksična ali za češnjak je dovoljno da pas pojede 1 čajnu žličicu za svakih 5 kila težine. Toksična reakcija može se pojaviti i kao posljedica sirovog, kuhanog ili sušenog luka, češnjaka ili vlasca, uključujući navedene proizvode pakirane u obliku praha. Izbjegavajte sve proizvode koji sadrže varijante s lukom – poput umaka.

Simptomi: upala desni, ubrzan rad srca, slabost i letargija, povraćanje, proljev i krv u urinu.

Moguće posljedice: Ogromna oštećenja bubrega i smrt.

Što učiniti: Odvedite psa kod veterinara, koji će primijeniti transfuziju krvi i dati mu kisik popraćen infuzijom.

krumpir   Sirovi i zeleni krumpiriUkoliko pas pojede zelen krumpir, može se otrovati solaninom.

Simptomi su trzanje, mučnine, povraćanje, proljev, grčevi u želucu, zastoj srca, glavobolja i vrtoglavica. Naravno, takav oblik krumpira škodi i ljudima. Sami sirovi krumpiri neće biti toliko toksični ali mogu izazvati lakše reakcije na nervni sustav, bubrege i probavu.

Ako primijetite simptome, odvedite psa veterinaru.

gljive   Divlje i otrovne gljive – premda ne sve, većina sadrži toksine koji u najgorem slučaju mogu uzrokovati smrt.
Učestale bijele gljive nisu se predstavile kao prijetnja psima, ali divlje su gljive itekako toksične.

Simptomi: ovise o vrsti gljive. Mogu biti nervoza, anksioznost, nemirnost, usporeno kucanje srca, uriniranje, slinjenje, proljev, napadaji, povraćanje pa čak i koma.

Moguće posljedice: propadanje organa ( uključujući bubrege, jetru i mozak ), napadaji, povraćanje, koma i smrt.

Što učiniti : HITNO odvedite psa na pregled. Ako je moguće, uzmite uzorak gljive koju je pas pojeo, ali je nikako ne stavljajte u plastičnu vrećicu, već papirnatu, makar maramicu.

koštice   Koštice i sjemenke voća – sjeme jabuke, trešnje, breskve i šljive sadrži toksični cijanid koji je otrovan za pse. Uz toksičnost, sjemenke i koštice mogu biti velike i time ugroziti probavni trakt.Bez liječenja, smrt može ustupiti kroz 3 do 4 dana.

Simptomi: raširene zjenice, hiperventilacija, šok, povraćanje, bolno uzdisanje, natečen abdomen, srčane aritmije, iritacija kože i koma.

Moguće posljedice: zastoj srca, koma, smrt.

Što učiniti: Odvedite ljubimca veterinaru što prije. U nekim su slučajevima potrebne protuotrovne injekcije, a u lakšim je dovoljan kisik i infuzija, te promatranje i njega.

nutssss   Orašasti plodovi – su često kontaminirani raznim sastojcima koji su sigurni za ljude a potencijalno smrtonosni našim ljubimcima. Neslani namaz od kikirikija kao i sam kikiriki u sebi sadrži aflatoksin.

Simptomi: gubitak apetita, letargija, povraćanje, narančasti urin, otkazivanje jetre, krv u urinu i stolici.

Moguće posljedice: Aflatoksin uzrokuje tešku hepatocelularnu nekrozu (akutno zatajenje jetre) u roku od 72 sata.

Što učiniti : HITNO POSJETITI VETERINARA.

O nama Obitelj.hr

One comment

  1. Nije li kikiriki svuda poznat u obiku namaza kao odlicna poslastica za pse?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top