Savjet:
Nakon šest dana programa na Zagrebačkom velesajmu završili Zagreb Design Week i Art Zagreb

Nakon šest dana programa na Zagrebačkom velesajmu završili Zagreb Design Week i Art Zagreb

Nakon što je u paviljonima 7 i 8 Zagrebačkog velesajma, u šest festivalskih dana, na više od 5.000 m2, predstavljen najbolji dizajn i umjetnost, 1. listopada, službeno završili Zagreb Design Week i Art Zagreb. Najveći hrvatski festival dizajna Zagreb Design Week svoje je slavljeničko, deseto izdanje zaključio zaraznim ritmovima jednog od najvećih regionalnih indie bendova, Porto Morto, u velikom stilu najavljujući ulazak u novo desetljeće, dok je Art Zagreb u svom šestom izdanju još jednom potvrdio zašto zaslužuje status najvećeg sajma umjetnina u Hrvatskoj.

Osim izuzetno velikog interesa publike, jubilarno izdanje Zagreb Design Weeka ostat će upamćeno kao najveće izdanje dosad, a posjetitelji će ga zasigurno pamtiti i po izuzetno bogatom, zanimljivom i raznovrsnom programu. Tematska okosnica ovogodišnjeg izdanja festivala u fokus je smjestila goruće pitanje: „Kako AI pomaže dizajnerima da rade bolje, brže i jednostavnije?“, temu pod nazivom „AI&I“ predstavila su predavanja i paneli. U suradnji s CroAI, Hrvatskom udrugom za umjetnu inteligenciju, o tome kako AI mijenja proces dizajniranja, govorili su stručnjaci Mislav Malenica, predsjednik udruge, Petra Horvatović, Siniša Slijepčević, Ivan Fistrić, Jan Stijació i Pierre Webster.

Deseto izdanje Zagreb Design Weeka pažnju publike privuklo je i ZGDW Furniture Showom u prostranom paviljonu 8 Zagrebačkog velesajma. Na najvećem okupljanju proizvođača dizajnerskog namještaja ikad održanom u Hrvatskoj svoj su asortiman predstavila renomirana imena kao što su Prostoria, Milla&Milli, Metoda, Nunc i Artisan, a publici su se premijerno predstavile četiri nove hrvatske marke: Folium, Terrazza i Conture. Posjetitelje su oduševile i Volumen, Woak, Garda, Mobello i Rinocca, koji su se prvi puta predstavili hrvatskoj javnosti.

Paviljone 7 i 7A oživio je popularni pop-up dućan ZGDW market, a festival je na samom početku obilježila i tradicionalna dodjela nagrada za najbolja dizajnerska ostvarenja — ZGDW AWARD. Posjetitelji su, u šest festivalskih dana, mogli razgledati izložbu 133 projekta finalista nagrade, izložbu fakulteta i škola koja na jednom mjestu predstavlja radove studenata i učenika deset različitih obrazovnih ustanova, food design izložbu „All You Can Eat“ koja propituje otpad stvoren priborom za jednokratnu upotrebu te izložbu bugarskog suvremenog dizajna „Lokalna ljepota“.

Zagreb Design Week niti ove godine nije zaboravio na modu, pa je „modnu“ srijedu obilježila projekcija dokumentarnog filma o čuvenom belgijskom dizajneru Driesu Van Notenu i tradicionalna modna revija na kojoj se predstavio i Ljubljana Fashion Week. Festival dizajna sigurno će se dugo pamtiti i po sjajnim predavanjima i panelima. Centar kompetencija za razvoj inovativnih drvnih proizvoda CEKOM SPIN održao je konferenciju na temu „Potencijali razvoja industrije namještaja“, Thomas Perathoner je govorio o fenomenu uskrsnuća marke Bugatti, produkt dizajnerica Sanja Rotter upoznala nas je s pričom o jugoslavenskom brendu Sebastian i njegovom progresivnom art direktoricom Ljubom Gamulin, a panel o povijesti hrvatskog dizajna poslužio je kao najava dokumentarnog serijala „Moderna vremena“ koji će se početi emitirati na HTV-u u siječnju.

I najveći sajam umjetnina u Hrvatskoj, Art Zagreb, uspješno je okončao svoje šesto izdanje. Središnje događanje hrvatskog tržišta umjetnina i ovoga je puta ponudilo izdašni pregled hrvatskog umjetničkog stvaralaštva, a osim sajmenog dijela, program je ispunio izložbama, panelima, predavanjima, radionicama i filmskim projekcijama. Posjetitelji su imali prilike upoznati se s radom galerija i umjetnika te razgledati izložbe Akademije likovnih umjetnosti Zagreb, te izložba „Govor boje“ koja je nastala na temelju praktikuma Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske s ciljem povezivanja mladih povjesničara umjetnosti i suvremenih hrvatskih umjetnika.

Na novoj središnjoj lokaciji, Zagrebačkom velesajmu, programi Zagreb Design Weeka i Art Zagreba su se prvi put odvijali paralelno sa srodnim događanjima: Ambienta, Hotel&Gastroteh i Arhibau. Najveći festival dizajna svoju desetu obljetnicu nije zaboravio začiniti ni zabavom, pa će njegovo slavljeničko izdanje sasvim sigurno ostati upamćeno i po nezaboravnoj atmosferi kojoj su svoj doprinos dali beogradski elektro/rock’n’roll bend Auf Wiedersehen, kultni Denis & Denis te popularni zagrebački bend Porto Morto koji je svojim energičnim ritmovima rasplesao publiku u samoj završnici i tako zaključio još jedno uspješno izdanje festivala.

Foto / Ivan Buvinić

O nama Snježana Županović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top