Breaking News
Početna / Događanja / Nakit od DNK – prvi u Hrvatskoj ali i u svijetu

Nakit od DNK – prvi u Hrvatskoj ali i u svijetu

Možda ćete se šokirati, ali već dugo postoji mogućnost da pepeo preminulog kućnog ljubimca ili dlaku s njegova krzna sačuvate u privjesku. Postoje obrti koji se bave izradom takve vrste nakita, a vi im trebate poslati željenu inkluziju, koju će oni ugraditi u epoxy resin (komponentu koja se još naziva i ‘tekuće staklo’), oblikovati u privjesak i vratiti vam gotov proizvod. Ali sada, po prvi put ikada, možete sami izraditi svoj nakit sa takvom inkluzijom – kod kuće! Ra’s legacy podbrend je brenda White Heart Keepsakes, a Ivona Vranaričić prva u svijetu je ponudila rješenje za one vlasnike ljubimaca kojima nije ugodna zamisao da pepeo svoje preminule životinje šalju nekom drugom. To rješenje je ‘uradi sam’ set za izradu nakita kao uspomene na kućnog ljubimca, a više o samim setovima možete saznati na Instagramu https://instagram.com/white.heart.keepsakes ili se upisati na listu čekanja na webshopu https://diybreastmilkjewellery.com na kojem prodaja setova započinje od petka, 03.02.

Kako je nastala ideja?
Naime, osim što je prva predstavila svjetskom tržištu ovu vrstu setova za vlasnike kućnih ljubimaca, Ivona je prva u EU započela s prodajom ‘uradi sam’ setova za izradu nakita od majčinog mlijeka i DNK. Ispostavilo se da je ključno pitanje (osim odvajanja od željene inkluzije) koje je do sad mučilo majke (kako da budu sigurne da je mlijeko unutar privjeska njihovo) isto ono koje je mučilo mnoge vlasnike ljubimaca – kako uopće biti siguran da je to baš ta materija u privjesku, a isto je mučilo i Ivonu samu. Nakon nagle smrti njenog dogo argentino Ra, po kojem je podbrend Ra’s legacy i dobio ime, Ivona je tražila način kako da nekoliko dlaka s njegovog krzna doslovno zarobi u vremenu. Odvajanje ili rizik za mogući gubitak istih prilikom transporta nije dolazilo u obzir. Stajale su u zip vrećici dokle god se nije stvorila ideja za White Heart Keepsakes godinu dana kasnije, a nekoliko mjeseci nakon toga i za Ra’s legacy, koji će ubrzo biti dostupan i kao brend na Etsy-u i Amazonu, te uskoro dobiti i svoj vlastiti webshop. I jedno i drugo je, naravno, u procesu stjecanja zaštite intelektualnog vlasništva, kako ne bi došlo do kopiranja inovacije ili umnožavanja proizvoda.

Ako se pitate zašto bi netko nosio ovakav nakit, istraživanje tržišta pokazuje da je gubitak kućnog ljubimca za neke vlasnike jednako devastirajući kao i smrt voljene osobe. Kad ljubimac umre, volimo mu odati počast na mnogo različitih načina, a sve veći broj vlasnika upravo pribjegava nekonvencionalnim načinima čuvanja uspomena. Dakle, neki vlasnici ne žele ‘samo’ urnu, već i nešto što nudi opipljivu utjehu dok se nose s tugom i gubitkom. Budući da je privjesak nešto što možete dodirnuti i osjetiti, te nositi blizu srca, on pruža neku utješnu prisutnost i povezanost. Taj privjesak ne mora sadržavati pepeo, on može sadržavati dlaku s krzna ljubimca koja je primjerice ostala na njegovoj ogrlici, njegov prvi zubić ili nešto drugo što vam je značajno i simbolično. Ljepota takvog nakita je upravo u tome što samo vi znate priču. Nitko drugi neće znati od čega se sastoji vaš privjesak dok mu ne kažete – toliko je decentan. Možete podijeliti tu priču s drugima, a i ne morate. On je vaša utjeha, diskretan, osoban, i vaš. Baš kao što je to i vaš ljubimac bio.

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top