Ponedjeljak , 28 studeni 2022
Savjet:
Mladi istarski sportaši sportskim su se pregledima i tečajem prve pomoći pridružili projektu “Pokaži Srce “

Mladi istarski sportaši sportskim su se pregledima i tečajem prve pomoći pridružili projektu “Pokaži Srce “

Nacionalni projekt Pokaži srce u punom je zamahu. Mladi istarski sportaši u prostorijama NK Istra u Puli su prošli tečaj prve pomoći te odradili besplatne sportske preglede. Stručni tim Poliklinike Life ističe važnost ovog projekta na području cijele Hrvatske.

„Pokaži srce za zadatak ima detektirati eventualne buduće zdravstvene probleme mladih sportaša. Cilj nam je pregledati što veći broj njih kako bismo ih u slučaju potrebe poslali na dodatne pretrage!“ – ističu iz projekta i dodaju: „Tečaj prve pomoći ključan je u prvim trenucima kad se dogodi nezgoda. Iako svi mislimo kako relativno znamo kako pomoći, potrebno je stalno podsjećati na korake koji će nekom spasiti život!“

Projekt Pokaži srce sportašima diljem Hrvatske omogućuje besplatan i detaljan sportski pregled. On uključuje 12-kanalni EKG test, pregled vida i sluha, spirometriju na indikaciju, antropometrijska mjerenja visine i težine, osobnu i obiteljsku anamnezu, auskultaciju, fizikalni pregled srca, pluća i trbušnih organa, mjerenje tlaka i pulsa, klinički pregled liječnika, završno mišljenje liječnika s potvrdom o sposobnosti za bavljenje sportom. Za pojedine sportaše u Puli preporučeni su dodatni specijalistički pregledi koji će uključivati ultrazvuk i ergometriju srca te sve ostale preglede koji će biti potrebni u ekspertnom centru sportske medicine Poliklinike Life u Zagrebu.

Projekt Pokaži srce nastao je uz podršku Hrvatskog nogometnog saveza i PSK, Instituta za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja, Poliklinike Life te drugih stručnih sportskih i medicinskih organizacija kao odgovor na velika opterećenja i manjak detaljnih liječničkih pregleda profesionalnih sportaša što sve češće rezultira tragedijama na sportskim terenima. Ovim projektom stoga se nastoji podići svijesti o brizi za zdravlje sportaša općenito, važnosti pravovremenih preventivnih pregleda te unapređenja brige o zdravlju kroz edukacije koje uključuju svladavanje osnovnih tehnika pružanja prve pomoći.

Besplatni pregledi i edukacije su do sada održani u Vukovaru, Dugopolju, Sisku, Varaždinu i Puli, a do kraja godine bit će provedeno još desetak edukativnih radionica i stotine besplatnih pregleda diljem Hrvatske. Projektu su se kao ambasadori pridružili nogometni velikani Vedran Ćorluka, Mario Mandžukić i Ivica Olić. Svoju podršku dali su i brojni drugi sportaši kao što su nogometaši Andrej Kramarić, Josip Juranović, Luka Ivanušec i Mislav Oršić.

Press/selectpr.hr

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top