Ponedjeljak , 25 rujan 2023
Savjet:
Luka Cindrić na krovu Europe

Luka Cindrić na krovu Europe

Rukometaši Barce novi su europski prvaci. U dramatičnom finalu pobijedili su Lomza Vive Kielce tek nakon izvođenja sedmeraca 37:35. Nakon 60. minuta igre bilo je 28:28. Ni produžetak od dva puta po pet minuta nije donio pobjednika (32:32) pa su se izvodili sedmerci. Na kraju je presudio Gonzalo Perez de Vargas koji je u trećoj seriji zaustavio udarac Alexa Dujshebaeva.   

BARCA: P. de Vargas 12/44, L. Maciel -/-, D. Mem 5/10, A. Arino 3/4, B. Janc 1/1, T. N Guessan 5/10, A. Gomez Abello 9/12, T. Petrus 1/1, L. Cindrić 0/1, A .P. Fernandez 3/3, D. Makuc 1/1, H. Langaro 1/2, Y. Ben Ali -/-, M. Richardson 2/4, L. Fabregas 1/2, M. Ali Zein -/-
Trener: Antonio Carlos Ortega

LOMZE VIVE KIELCE: M. Kornecki 0/1, A. Wolf 12/43, B. Vujović 4/4, N. Sanchez- Migallon -/-, S. Sicko 3/7, A. Dujshevaev 4/9, N. Tournat 2/2, I. Karačić 1/1, V. Kulesh 4/6, A. Moryto 4/7, D. Dujshebaev 4/8, P. Paczkowski -/-, T. Gebala -/-, A. Karalek 4/5, D. Nahy 3/3
Trener: Talant Dujshebaev

Baš kao u polufinalima, Luka Cindrić i Igor Karačić bili su u startnim postavama Barce i Kielcea. Čast da sude finale dobili su Matija Gubica i Boris Milošević.

Barca je nešto mirnije, racionalnije otvorila susret. I već u 7. minuti vodila 5:2. Kielce se tražilo. Ni u obrani ni u napadu nije to bila ona tečna igra iz polufinala. Kao da im je trebalo malo duže vrijeme da se poslože. S vanjskih pozicija samo je Branko Vujović mogao pogoditi mrežu katalonskog sastava. Crta je bila u potpunosti zatvorena, a lopta do krila praktički uopće nije dolazila. U takvoj situaciji pomoći im je mogao samo Andreas Wolff serijom obrana.

I to se dogodilo sredinom prvog dijela. Poljski sastav u 20. minuti stigao je na minus jedan (10:9). Ali cijeli trud mogao je nestati u samo dvije minute, jer je Alex Dujshebaev neoprezno zaradio dvije minute isključenja, i Barci otvorio mogućnost da se ponovno odvoji.

Ipak, to se nije dogodilo i Kielce je pet minuta prije predaha, snagom karaktera, stiglo do trećeg izjednačenja u susretu 12:12. I ne samo to, imalo je dva napada za vodstvo. Nije ih iskoristilo i Barca je uzela ponuđeno te na poluvrijeme ipak odnijela minimalnu prednost 14:13. Ali kod oba sastava vidjelo se da ima puno rezerve. Perez de Vargas je imao 5, Andreas Wolf 7 obrana. Realizacija Barce 64, Kielcea 62 posto. Jesu li se čuvali za nastavak ili je umor učinio svoje, čekali smo s nestrpljenjem da vidimo.

Tako je i bilo. Obrane su podignule razinu agresivnosti do krajnjih granica. Do pogotka se dolazilo jako teško. Barca je uz sve to radila dvije, a ponekad i tri zamjene pa je to usporavalo igru, ali i davalo vrijeme suparniku da složi svoju obranu. A ona je bila sve čvršća i čvršća. Uz sve to, bombarderi Daniel Dujshebaev i Szymon Sicko čini se, napokon su namjestili ruku pa je to sada bila borba prsa u prsa.

Premda je Barca počela pokazivati znakovee slabosti i vidio se pad u njezinoj igri  čuvao ju je Gonzalo Perez de Vargas. Zaostajala je samo pogodak za Kielceom. A do kraja je bilo još punih 15. minuta. Carlos Antonio Ortega izvukao je zadnjeg aduta s klupe. U igru je ubacio Melvina Richardsona 

Talant Dujshebaev je odgovorio s Vladislavom Kuleshom. Bjelorus je zabio dva vrlo važna pogotka zaredom. I čuvala je poljska momčad minimalnu prednost. Tjerala je Barcu da to stiže i troši maksimalno puno snage. Svaki promašaj mogao je biti presudan. Pet minuta prije kraja bili smo na 25:25.

Prvi griješi Kielce. Barca to koristi i preuzima vodstvo 27:26 u 56. minuti. Kielce uspijeva izjednačiti, ali zatim ostaje s igračem manje. Aleix Gomez je neumoljiv sa sedam metara 28:27. A još je samo minuta i 43 sekunde do kraja. Kielce na drugoj strani gubi loptu. Ali Barca mu poklanja novu priliku jer Dika Mem promašuje cijela vrata. 28 sekundi do kraja Talant Dujshebaev zove posljednju minutu predaha. I Artsem Karalek zabija u doslovce posljednjoj sekundi za izjednačenje 28:28.

Odluka je, za razliku od susreta za 3. mjesto gdje su se odmah izvodili sedmerci, morala pasti nakon produžetaka dva puta po pet minuta.

Prvih pet minuta pripalo je Barci s minimalnih 30:29. Kielce je imalo sve u svojim rukama, jer je Andreas Wolf upisao dvije čudesne obrane, ali su se njegovi suigrači dvaput spetljali u napadu, poklonili loptu i prepustili vodstvo suparniku.

Drugih pet minuta pogotkom otvara Kielce i dolazi do 30:30. Sada griješi Barca pa poljski sastav preko sedmerca dolazi do prednosti 30:31. Izjednačuje Aitor Arino. Do kraja su još dvije minute. Ritam napada na strani Kielcea koje ima novi sedmerac. Arkadiusz  Moryto ne griješi za 31:32. Pedesetak sekundi prije kraja Dika Mem sve vraća na početak 32:32. Kielce ne uspijeva u preostalom vremenu postići pogodak odluke pa sedmerci odlučuju o novom europskom prvaku.

U lutriji sedmeraca presudila je obrana Gonzala pereza de Vargasa koji je zaustavio sedmerac Alexa Dujshebaeva. Prvi strijelac Barce i najbolji strijelac Lige prvaka Aleix Abello Gomez. Danas je postigao 9, a ukupno 103 pogotka. Kod Kielcea čak šest igrača s po četiri pogotka. Za MVP cijelog FINAL 4 izabran je Artsem Karalek.

EHF FINAL4 LIGA PRVAKA: FINALE
BARCA – LOMZA VIVE KIELCE 37:35 7 M (28:28, 32:32)

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top