Znate li....
Početna / Događanja / Lista srama ugrožava poduzetnicima posao

Lista srama ugrožava poduzetnicima posao

Popis poduzetnika koji nisu isplatili plaće svojim radnicima, tzv. lista srama, koju je nedavno javno objavila Porezna uprava, dokument je koji je u javnosti izazvao niz kontroverzi, posebice među poslodavcima. Tako se mnogi od njih pitaju čemu poziv na linč tvrtki koje su se našle na popisu, a kada su za mnoge od njih zastarijeli ili nepotpuni podaci.

Naime, poslodavci i njihove udruge upozoravaju da su svi podaci dostupni inspekcijama te ne vidi razlog zbog čega one ne rade svoj posao i institucionalno kažnjavaju tvrtke u prekršaju nego se traži javni linč. Situacija je posebice ozbiljna u građevinskom sektoru gdje gotovo da i nema tvrtke koja se nije našla na listi srama. S druge strane, nema građevinara koji nije radio ili još uvijek radi za javnog naručitelja, a koji je istodobno uspio naplatiti svoja potraživanja. Na tu situaciju već tjednima upozorava Zdenko Karakaš, direktor Udruge poslodavaca u graditeljstvu.

“Mnoge naše članice su dovedene na rub egzistencije zbog neodgovornog ponašanja državnih tijela. S jedne strane nam država i javne tvrtke duguju velike iznose za obavljene poslove, a na drugoj strani nas tuže i objavljuju liste srama zato što neke tvrtke ne mogu na vrijeme izvršiti svoje porezne i druge obveze. Kada tražimo da se to prebije, oni tvrde da su to dva para rukava i da se te dvije stvari ne mogu nikako dovoditi u koleraciju i prebijati”, kaže Karakaš.

Dodaje da im u Udrugu svakodnevno dolaze građevinari koji zbog novonastale situacije u očaju traže savjet i pomoć.Najnoviji primjer tvrtke koju je lista srama možda i definitivno dotukla je osiječki građevinar Osijek Koteks sa 462 radnika iz koje objavljuju da su upravo zbog pokrenutog linča izgubili bankovnu garanciju od 20 milijuna kuna za posao od 200 milijuna. Štoviše, Koteks se na listi nije trebao niti naći. U Osijeku navode da su na popis stavljeni zbog kratkotrajnog dugovanja iz 2012. i 2013., a koje je tek ove godine arhivirano. Iako u Osijek Koteksu ne pružaju nikave detalje ni dokaze za svoju tvrdnju da su zbog ove liste izgubili posao od 200 milijuna kuna, činjenica je da pri sastavljanju ovakvihi dokumenata nadležni u Poreznoj upravi ipak nisu uzeli u obzir sve činjenice.

Konkretna osiječka tvrtka je već duže vrijeme u problemima i kako sami najavljuju, zbog daljnijeg gubitka poslova će vjerojatno morati otpustiti veliki broj od ukupno 462 radnika. Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, kojem je na čelu Mirando Mršić, poručili su da je kod Osijek Koteksa zabilježeno kašnjenje plaća za travanj i svibanj ove godine, no da su do 18. srpnja dugovanja podmirena. Ministar Mršić je pokrenuo postupak provjere postupanja nadležnih službi zbog kojih je Osijek Koteks završio na listi srama.

 

IZVOR

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top