Nedjelja , 4 prosinac 2022
Savjet:
Kruh za poslije

Kruh za poslije

Cijelu priču započele smo nas tri, sasvim obične, sestre: Sanja, Tanja i Josipa Bijonda. Međutim da bi akcija dobila obim koji sada ima ne bismo mogle da nam se nije priključio velik broj prijatelja, što znanih, što neznanih.
Svjedoci smo kopanja po kantama za smeće, ne samo u potrazi za bocama, već i za komadićem kruha. Mislimo da u današnje vrijeme nitko ne bi smio biti gladan i to nas je natjeralo da se pokrenemo i pokušamo nešto napraviti. Prvobitna zamisao nam je bio portal dobrote na kojem smo počele raditi prije gotovo godinu dana, a koji je zamišljen kao svojevrsni servis samopomoći u kriznim vremenima. Na njemu je osim samog darivanja i traženja pomoći niz korisnih savjeta kako i gdje uštedjeti, gdje pronaći što jeftinije ili besplatno, kako jeftino skuhati… ističemo da je portal isključivo nefinancijskog karaktera. Možete vršiti zamijene stvari, usluga, vremena, dobre volje… Poanta portala je da djeluje lokalno kako bi se ljudi upoznali i zbližili u svojevrsnoj interakciji i kako bi se na taj način izbjeglo nepovjerenje kojem smo svi skloni (kome ide pomoć, da li je toj osobi baš potrebna…). Volimo isticati svoj moto: Djeluj lokalno da bi promjene bile globalne.
Nekako smo u vrijeme stvaranja samog portala čule o akciji Kava za poslije i pomislile Zašto ne Kruh za poslije? I krenule…. Napravile smo stranicu na facebook-u Kruh za poslije – Portal dobrote i započele “pohod” na lokalne pekarnice osobno, a mailovima na sve ostale. Na stranici smo stalno pozivale sve da nam pomognu na način da odu u svoju lokalnu pekarnicu i zamole ih da nam se pridruže. I ljudi su se počeli odazivati. Najveći uspjeh pri tome smatramo činjenicu da u akciji prilikom kupnje ili dobivanja kruha sudjeluju dobne skupine koje se uobičajeno ne služe internetom i nisu na facebook-u.

Primjeri “sa terena” na koje nailazimo su stvarno prekrasni. Neke pekarnice su se uključile u akciju tako da i same plaćaju kruh, a sav preostali kruh koji se ne podijeli odnesu u Caritas, kao što je pekarnica iz Kutine Dodo. Djelatnice u pekarnicama, koje poznaju gotovo sve svoje mušterije, i same podijele kruh onima za koje znaju da su u potrebi jer ljudima zna biti neugodno tražiti kruh.

Kako funkcionira Kruh za poslije?

Dođete u pekarnicu i prilikom svoje uobičajene kupnje možete platiti kruh nekome tko si ga ne može priuštiti. Kruh se sa računom izdvaja na posebno mjesto i kada kasnije netko zatraži kruh dobija ga zajedno sa tim istim računom.
Prema informacijama kojima mi raspolažemo u Hrvatskoj se uključilo gotovo tristotinjak pekarnica i trgovina, mada ima pekarnica koje su se i uključile u akciju, ali ih mi nemamo na popisu jer nam nije javljeno. Sama akcija se, na naše veliko veselje, proširila i izvan Lijepe naše, u Sloveniju i BiH.
Naša želja je da to ne bude samo akcija, već stalna praksa, a uz pomoć malotrgovačkog lanca LONIA uspjeli smo akciju proširiti na cijelu potrošačku košaricu (ulje, brašno, sol, šećer…).
Željele bismo pokrenuti niz sličnih akcija kroz koje će se ljudi pomagati i zbližavati jer dovoljna je sitnica koja nekome može puno značiti, a kroz te sitnice se stvaraju i prijateljstva. Jako smo sretne jer sama stranica odiše velikom pozitivom i svatko bodri svakoga što nam kazuje da smo na dobrom putu.
I za kraj želim završiti svojom omiljenom poslovicom: “Ako misliš da si premali da bi mijenjao stvari, da li si ikad zaspao zatvoren s komarcem u sobi?” 🙂

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top