Sastojci: ( 10-12 komada)
Košarice:
125 g margarina / maslaca
2,5 dl glatkog brašna
Pola jaja
100 g marcipana
1 bjelanjak
Pjenica
100 g čokolade za kuhanje
Pola žumanjka
1 dl vrhnja za šlag
2-3 kapljice arome peperminta
Ukrašavanje
50g čokolade za kuhanje
Oprema
Kalupići za košarice ili kalupići od folije
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 225*C. Pomiješajte 100 g maslaca ili margarina i brašno koristeći nož ili multipraktik. Dodajte pola jajeta i brzo umijesite tijesto. Utisnite ga u dobro namašćene metalne kalupčiće ili folije te ih stavite na lim za pečenje.
Naribajte marcipan. Miješajte ga s 25 g maslaca ili margarina i bjelanjkom dok ne dobijete glatku smjesu. Stavite malu žličicu smjese od marcipana u svaki kalup.
Pecite u sredini pećnice oko 15 minuta. Ostavite da se ohladi na rešetki.
Rastopite čokoladu iznad tople vode ili u mikrovalnoj pećnici. Ostavite da se malo ohladi te umiješajte polovicu žumanjka u nju.
Istucite slatko vrhnje u čvrsti šlag. Postupno umiješajte šlag u rastopljenu čokoladu. Dodajte aromu i ostavite u hladnjaku da se slegne oko 30 minuta, pa smjesu rasporedite po košaricama.
Rastopite čokoladu iznad vruće vode ili u mikrovalnoj pećnici, smotajte komad papira za pečenje u stožac i napunite ga čokoladom pa izrežite rupicu na vrhu stošca. Iscijedite rešetkaste trakice na papir za pečenje. Ostavite da se hladi, a na svaku košaricu stavite jednu rešetku i poslužite.
Dobar tek!
Ovo zvuči stvarno zanimljivo i ne previše komplicirano. Budući da moja obitelj, posebno starija kćerka obožava mentu, a naravno svi mi čokoladu, stavljam ovaj recept na popis onih koje planiram praviti 😀
Ovaj recept sam isprobala nekoliko dana nakon objave na Obitelj.hr, a evo sada imam i poticaj komentirati odnosno reći da je odličan! Ja sam luuuuda za slatkim, a obožavam se igrati i s dekoracijama. Košarice od čokolade i mente za mene su pun pogodak! Kombinacija okusa je odlična, a i baš sam se zabavila dekorirajući ih! Sigurno ću ih ponovo raditi jer su se svidjele i mojim ukućanima!