Savjet:
Koliko znamo o smokvama ?

Koliko znamo o smokvama ?

Smokve su dobro zamišljene kao prastari lijek za zatvor i tako pomažu njegovanju crijeva. Smokve djeluju kao prirodni laksativ zbog visokog sadržaja topivih vlakana. Dakle, olakšava proces napregnutog crijeva. Pokušajte pojesti 2 do 3 suhe smokve na prazan želudac kako biste ublažili zatvor.
Smokva bogata vlaknima može biti savršen međuobrok ili jutarnji zalogaj, posebno za osobe koje paze na težinu. Osušenismokva je izvrstan hranjiv međuobrok. 2 ili 3 suhe smokve mogu učiniti da se dulje osjećate sitima i to vam može pomoći da zadržite dulje razmake između dva obroka.
Konzumacija brze hrane iz dana u dan raste, a to može dovesti do problema s visokim krvnim tlakom. Visoki krvni tlak često dovodi do neravnoteže razine kalija u vašem tijelu. Smokve kao dobar izvor kalija mogu prirodno poboljšati razinu kalija i tako kontrolirati krvni tlak.
Smokve su odličan izvor prebiotika. Prebiotici mogu podržati djelovanje probiotika koji mogu poboljšati proces probave i cjelokupno zdravlje crijeva. Budući da je bogat vlaknima, također povećava masu stolice, omogućujući normalno pražnjenje crijeva.
Smokve su se smatrale plodom ljubavi još od vremena stare Grčke, gdje su smokve smatrane simbolom plodnosti. To je kasnije istraženo i nazvano istinitim na temelju visokog sadržaja željeza. Željezo igra ključnu ulogu u cjelokupnom procesu ovulacije kod žena. Za muškarce, nizak željezo može utjecati na kvalitetu i pokretljivost sperme. I danas se vrlo često konzumira s mlijekom za jačanje reproduktivnog zdravlja.

Zašto biste trebali kupiti smokve?

Dakle, zašto su smokve inače nešto što morate imati? Pa, njihovo svestrano voće nevjerojatan je izvor vlakana, za početak. Ali smokva je sama po sebi toliko slatka da nikad ne biste znali da jedete zdravu hranu. Osim toga, ovom slatkom, hranjivom prirodnom slatkišu vrlo je lako pomoći da raste i na kraju se ubere.

Jesu li smokve zdrave?

Kratak odgovor: Da! I nije samo poznata po svojim vlaknima – Smokva je najavljena zbog svoje kremaste teksture, suptilnih nijansi okusa vanilije i živahne vanjštine. Još bolje? Prema Američkom udruženju za dijabetes, smokve pomažu u funkcionalnoj kontroli dijabetesa. Ne postoji ništa poput zdrave hrane koja ima okus dekadentnog slatkiša!

Kako saditi smokve ?

Budući da smokva ima svoje korijene u sjevernoj Aziji, gdje je tropska klima s visokom razinom izloženosti suncu norma, odgovarajuća sunčeva svjetlost je vitalna. To znači da, bez obzira na to sadite svoje stablo u zatvorenom prostoru ili na otvorenom, trebali biste ga postaviti na područje koje prima šest ili više sati sunčeve svjetlosti dnevno

Ako je sadite u zemlju na otvorenom, najbolje je stablo smokve posaditi pored neke strukture, poput zida od opeke ili drugih biljaka. Ovo osigurava da vaše smokve dobiju odgovarajuću izloženost bez previše sunčeve svjetlosti.

Možete li uzgajati smokve u zatvorenom?

Dakle, odabrali ste željeno područje, unutra ili vani, i imate svoja stabla smokve pri ruci. Srećom, nakon što se sve izvidi, ostatak procesa je prilično jednostavan.

Kada sadite smokvu u posudu, premjestite biljku iz posude koju ste poslali u novu posudu. Spremnik bi trebao biti dvostruko veći od korijenske bale, ostavljajući mjesta za uspostavu i trebao bi imati rupe za drenažu na dnu. Nakon što ste smokvu posadili u odabranu posudu, dobro je zalijte kako bi se korijenje pustilo i pomoglo u nicanju.

Koraci su slični za sadnju u zemlju. Kako biste pomogli korijenju vaših smokava da se učvrste u tlu, iskopajte svoju rupu dva do tri puta veću od korijenske kugle i olabavite korijenje dok ga stavljate u svoju rupu. Zatrpajte svu prljavštinu i nježno nabijte, zalijevajući stablo nakon završetka procesa.

Foto /obitelj.hr

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top