Savjet:
Koja dječja kolica kupiti?

Koja dječja kolica kupiti?

Kako izabrati najbolja kolica za svoje dijete, pri tako velikom izboru u trgovinama i na internetu? Kolica će vam trebati odmah od početka pa sve dok vam dijete samostalno i stabilno ne prohoda što je otprilike do 3 ili 4 godine. Razmislite kako i gdje ćete koristiti kolica. Tražite li nešto povoljno i lagano, ili možda trendovsko ili želite nešto osnovno i multifunkcionalno?

Postoji nekoliko vrsta i sistema dječjih kolica.

Sistem kolica 3u1 su kolica gdje pri kupnji uz konstrukciju dobijete košaru, sportski/sjedeći dio i autosjedalicu. 3u1 sistem kolica imaju udobno i podstavljeno sjedalo koje se može podešavati u nekoliko razina. Iako Vam se čini da ste sve riješili kupnjom kolica 3u1, razmislite o kupnji kolica 2u1 radi dodatne uštede, no uz njih dobijete konstrukciju, sjedeći dio, košaru ili autosjedalicu.

kolica3

Obratite pažnju na to da ako kolica koja kupite na sjedećem dijelu imaju podesiv nulti položaj tj. može ih se položiti u potpuno ravan položaj možda možete i bez košare što vam donosi dodatnu uštedu jer bebe ionako borave u košari vrlo kratko oko 4mj., a uz pomoć odgovarajućih adaptera malu bebu možete voziti i u autosjedalici.

Dvostruka ili trostruka kolica mogu biti postavljena tako da djeca sjede jedno iza drugog ili jedno do drugog.

Kišobran kolica su odličan vrlo povoljan izbor za veće dijete, veoma su lagana te vrlo lako sklopiva, zauzimaju zanemariv prostor u vašem prtljažniku. Nisu pogodna za male bebe, niti za djecu koja još samostalno ne sjede, jer nemaju podesiv nulti položaj niti imaju potporu za glavu.

kolica2

SIGURNOST:

Kao i uvijek djetetova sigurnost je glavna preokupacija.

Sigurnosni pojasevi se moraju kopčati u 5 točaka, oko struka, preko ramena i među nogama.

Obratite pažnju na samu stabilnost kolica, provozajte ih po trgovini. Provjerite da li se lako sklapaju i rasklapaju, te odgovara li vam težina kolica, jer neka kolica znaju biti jako teška i po 20kg što baš i nije opcija ako npr. živite u zgradi bez lifta. Visoki roditelji bi trebali potražiti kolica s prilagodljivom ručkom po visini tako da dok vozite svoje dijete netrebate stalno biti sagnuti.
Ručke obložene spužvom su dodatna udobnost, upravljanje kolicima koja imaju odvojene ručke je dosta teško samo s jednom rukom, a često se možete naći u toj situaciji ako imate starije dijete koje vodite za ruku ili ako bebu nosite u jednoj ruci, a drugom rukom gurate kolica. Poželjno bi bilo da vaša kolica imaju mogućnost okretanja ručke što vam daje mogućnost da dijete dok se vozi može biti okrenuto ili prema vama ili od vas, što je dobro pri zalasku ili izlasku sunca, kad je vjetrovito, ili kad je beba uznemirena i sl. Međutim, kolica koja imaju različite prednje i stražnje kotače nisu podjednako upravljiva i sigurna na oba položaja ručke.

Provjerite da se kolica lako zaokreću na uglovima, te da idu ravno i u vožnji s jednom rukom, noge vam ne bi trebale zapinjati o kotače pri vožnji. Kotači se moraju zablokirati kad zakočite. Kupola ili krović na kolicima pruža zaštitu od vjetra, kiše, sunca, ali obratite pozornost na boje jer pri jakom suncu crvena ili narančasta boja kupole nije najbolje rješenje. Košara ispod sjedala je velika pomoć za odlaganje djetetovih stvari, igračaka i sl. Osobito kad idete u kupnju, zapravo košara za stvari nikad ne može biti prevelika, ali bilo bi dobro da pročitate u uputstvima nosivost košare u kg.

kolica1

Ako nemate veliki prtljažnik, obratite pažnju na veličinu kotača, osobito ako često putujete, međutim veliki kotači donose dodatnu udobnost za dijete, a i pogodni su za neravne terene osobito ako često boravite u prirodi.

Kolica kojima se konstrukcija mora odvojiti od dijela na kojemu dijete sjedi ili leži da bi se sklopila su vrlo nezahvalna, ali ako kupite kolica s košarom morat ćete je odvajati radi sklapanja konstrukcije kroz sve vrijeme korištenja košare.

Dodaci koji će Vam zatrebati su torba za djetetove stvari, navlaka za kišu (koja dobro posluži i kao obrana od vjetra), zimska vreća za noge, mreža protiv komaraca, suncobran, držač za bočicu i sl.

Savršena kolica zapravo ne postoje, te se nemojte žalostiti oko sitnih nedostataka.

 

Marina Šarić

 

O nama Obitelj.hr

2 komentara

  1. Ja sam jako zadovoljna s dječjim kolicima 3u1 i dobro se drže još uvijek 😀

  2. Odličan i koristan članak 🙂 Ja sam za kolica 3u1,košara je super,autosjedalica obavezna,isplate se definitivno 😉

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top