Savjet:
Kako shvatiti da ti je dijete postalo odrasla osoba?

Kako shvatiti da ti je dijete postalo odrasla osoba?

Moj prijatelj Steve želi da njegova djeca budu dobro, ali nije ni blizu spreman da odu od kuće. Ne ona u osnovnoj školi, ne dvanaestogodišnjakinja, a pogotovo ne kći koja ove jeseni kreće na fakultet. Steve i njegova supruga imaju odličan odnos sa svom svojom djecom i sudjelovali su u svemu. Ali njihov je pristup toliko zaštitnički nastrojen da djeca nikada nisu morala ništa naučiti tako što su pala, otresla se i shvaćala stvari.

“Samo ne želim da se išta loše dogodi mojoj djevojčici”, rekla je moja prijateljica. Zato smo sljedeći tjedan zakazali dugačak ručak za razgovor. Nikada nije prekasno pomoći djeci da napuste gnijezdo dobro opremljeni za ono što slijedi. Zaključak: Biti odrasla osoba znači da se možeš suočiti sa svijetom. Moramo pripremiti našu djecu za to. Evo kako.

1. Znajte da sve ovisi o tome kako ćete reagirati:

Nije važno što se događa, važno je kako reagirate. Vaša djeca moraju znati da – bez obzira u kakvim okolnostima trče, hodaju ili padnu – još uvijek imaju mogućnost odabira svoje reakcije, a taj će izbor značiti sve.

2. Znati rješavati probleme:

Djeca moraju naučiti živjeti po svojoj pameti i potrebna im je obuka kod kuće. Steknite svojoj djeci naviku suočavanja, procjenjivanja i kreativnog prevladavanja svih vrsta problema i prepreka.

3. Upoznajte značenje (i vrijednost) borbe:

Jedan je mudar čovjek jednom rekao: “Rijetko rastemo izvan borbe.” Prvo, pobrinite se da je djeci ugodno suočiti se sa svojim poteškoćama i razgovarati o njima, umjesto da grade zidove ili izbjegavaju (Možete/trebate to modelirati; sasvim sam siguran da nam svima treba vježba!). Drugo, pobrinite se da linije komunikacije ostanu jasne i dobro korištene kada odu kako biste bili dostupni za pomoć kada budu prisiljeni upustiti se u sljedeću veliku borbu.

4. Znajte da praksa čini savršenstvo:

Naša djeca moraju znati da ih cijenimo zbog njih samih, a ne zbog njihovog učinka; ali sve čemu se posvete svakako vrijedi dati sve od sebe. Golfer Phil Mickelson jednom je rekao: “Otkrio sam da što više vježbam, imam više sreće.” Ako će vaše dijete samo napraviti prijelaz u život, ključno je da razumije da će trebati nove vještine i da se mora posvetiti učenju s namjerom.

5. Znati razmišljati o novcu:

Nikad nije prekasno. Moja kći s novcem u nevolji radila je u banci s 19 godina i šok od toga promijenio joj je život. Vaši mogu spriječiti katastrofu pohađanjem tečaja. Još bolje, pozovite svoje dijete da se uključi u obiteljske financije i praktički podučava njihovo razmišljanje. Upravljanje financijama možda nije raketna znanost, ali ipak može dići u zrak lansirnu rampu ako odu od kuće nepripremljeni.

(preuzeto)

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top