Breaking News
Početna / Događanja / Kako saditi povrće – početnička edicija

Kako saditi povrće – početnička edicija

Novi ste u sadnji? Evo kako možete saditi svoje povrće!

Sadnja vlastite hrane jako je zabavna i zdrava. Ako ste se tek odlučili upustiti se u avanturu, moguće da ćete samo pretragom interneta već biti obeshrabreni jer toliko toga ima na što se mora paziti. No, ne brinite! Mi smo tu da pomognemo.

Jeste li razmišljali što biste sadili? Možda grah, grašak ili luk? Tikvice, šparoge? Iako je odlična ideja saditi ono što sami volite jesti, dobro je pripaziti in a sam process uzgajanja povrća, Koliko bu treba da naraste, koliko plodova daje, kakvo je održavanje?

Umjesto toga,  naš savjet je da započnete s nečim jednostavnijim, sa povrćem koje zahtjeva manje brige i održavanja a daje plodove u relativno kratkom vremenu, popust tikvica, graha, cikle, rotkvica i krumpira.

Kako vrtlariti?

Izaberite pomalo natkriveno, ali opet sunčano mjesto za sadnju. Iznimka ovom pravilu bila bi salata, jer ona ne voli naročito sunce i bolje je ne izlagati je direktnom suncu ( svakako joj omogućite i malo hlada).
Zemlju pripremite tako da uklonite bilo kakvo prethodno korijenje i dodate kompost ili gnojivo, te prođete grabljama da izravnate površinu.

Svakako sadite samo ono za što sigurno imate mjesta. Ako nemate veliki vrt, salatu primjerice možete posaditi i u teglama ili vrećama za sadnju. Nemojte je saditi preblizu, i  kad vidite da izlaze pelceri, slobodno ih odvadite da osigurate mjesto za sve. Pratite naravno i upute na samim pakiranjima sjemenja koje ste kupili.


Pripazite na nametnike poput puževa koji jako vole jesti sve friško što posadite, a možete ih se riješiti na način da vrt ogradite fizičkom barijerom ili postavite čašice s pivom ( vole popiti, a alcohol im škodi, pa se nakon nekog vremena utope ).
Ako imate mogućnosti, sadnice poput salate i tikvica zasadite u kući te ih prebacite u vrt kad su dovoljno velike da se odupru napadu insekata ili jačem vjetru.

Ne zaboravite ni zalijevati biljke, pogotovo ako je toplija godina – prepuštanje vanjskim uvjetima nažalost nije idealno za sve biljke.

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top