Breaking News
Početna / Moj dom / Uređenje / Kako pravilno obojiti prostor

Kako pravilno obojiti prostor

Naučiti kako pravilno obojiti sobu ključno je za početnike i nove vlasnike kuća i “veterane” stručnjaka za poboljšanje doma. Uostalom, prilično je bezbolan, relativno jeftin i – ako nešto pođe loše …

lako ga je popraviti. Ali prije nego što zgrabite valjak i počnete s prvim slojem, važno je imati plan napada. Stoga smo zamolili nekolicinu stručnjaka za njihove najbolje savjete i trikove za slikanje kako bismo vam pomogli…

Čitajte dalje kako biste saznali kako obojiti sobu i pogledajte korak po korak što trebate učiniti kako biste bili sigurni da će vaš projekt biti uspješan.


Planirajte svoj pristup
Započnite razmišljanjem o tome kako želite da gotov projekt izgleda i zapamtite da niste ograničeni na četiri zida ili cijelu sobu u istoj boji. Razmislite o bojanju naglašenog zida u hrabru nijansu ili o isticanju letvica u kontrastnoj nijansi ili završnici. I ne zaboravite pogledati prema gore i vidjeti bi li i stropu dobro došlo osvježenje.
Pregledavanje paleta s bojama i biranje boje može biti neodoljivo.

Započnite određivanjem općih karakteristika boje: želite li toplu ili hladnu nijansu? Neutralno ili zasićeno? Ako već imate namještaj ili umjetnine, također ćete htjeti razmotriti kako će ih sjena nadopuniti. Kada steknete osjećaj za ono što tražite, odaberite nekoliko nijansi i uzmite uzorke—mnogi brendovi izravnih kupaca, kao što su poslat će vam ljepljive uzorke koje možete zalijepiti na zid za bolji osjećaj privida (i to će vam uštedjeti put do trgovine).

Isprobajte boje da vidite kako izgledaju u sobi u različito doba dana.
Mnoge tvrtke za farbanje također imaju alate na svojim web stranicama pomoću kojih možete učitati fotografiju svog prostora i pregledati različite boje na zidovima. Ali boje mogu izgledati drugačije u stvarnim uvjetima, pa ćete je ipak morati isprobati u prostoru.


Odaberite svoje alate i materijale


Svaki projekt je jedinstven i možda će vam trebati različiti alati ovisno o boji koju odaberete i stanju vaših zidova, ali postoji nekoliko stvari koje morate imati:


Boja
Valjak za bojanje
Produžni stup valjka za bojanje
Drop krpe
Kistovi za boju
Ladica za boju
Šmirgl papir
Slikarska traka
Krpe
Nož za kit

Odredite koliko će vam boje trebati.
Bez obzira bojite li praškastu sobu ili vanjski dio svoje kuće, opće pravilo je jedan galon na 400 četvornih stopa, kažu stručnjaci. Ali to je samo gruba smjernica: da biste dobili precizniji broj, koji ćete sigurno željeti za velike projekte, koristite kalkulator boje . Uzimite u obzir mjere prozora i vrata. I oboje pretpostavljaju dva sloja boje po projektu.


Planirate krečiti npr.ugljen sivi zid?

Vjerojatno će vam trebati dodatna boja kada prelazite s tamnog na svijetlo. S druge strane spektra, duboka baza boje zahtijeva više slojeva boje od svjetlije boje kažu stručnjaci. Oni preporučuju nanošenje sivog temeljnog premaza na površinu prije nego što obojite svoje zidove u zasićenu boju kako biste smanjili broj nanošenja. Što se tiče završne obrade, možda ste čuli da što je sjajnija, veća je stopa pokrivenosti, ali to nije dovoljna razlika da biste promijenili broj galona koje trebate kupiti,nažalost uvijek još malo nedostaje :).


Ako bojite površinu s visokom teksturom, a ne glatku, kupite malo više, kažu profesionalni soboslikari. Ormari s kompliciranom glodalicom također zahtijevaju više boje;stručnjaci predlažu kupnju oko 10% više od izračunatog.
Pripremite zidove i sobu
Ne želite oštetiti svoju omiljenu sofu ili nasljedstvo koje vam je baka dala, stoga ispraznite sobu od svog namještaja. Ako nemate dovoljno prostora da premjestite sve što posjedujete, gurnite sve u središte sobe. Pokrijte komade krpom ili laganom plastičnom folijom i učinite isto s podom, kao i svim ormarićima ili radnim pločama koji bi mogli biti u opasnosti od prekomjernog prskanja.
“Nemojte preskočiti krpu – boja će prskati.
Uzmite smotuljak slikarske trake i čvrsto je nanesite na rubove uglova prostorije, letvice na podnožju i kruni te kućišta vrata i prozora, koristeći nož za kit za brtvljenje ako je potrebno. “Dobro brtvljenje tako da boja ne uđe ispod trake je sve, plus to će se povući čista nakon što se sve osuši”. Ako se usudite (ili imate mirnu ruku umjetnika), možete u potpunosti preskočiti snimanje. Uklonite poklopce prekidača za svjetlo i utičnica i nanesite slikarsku traku kako biste zaštitili utičnice i prekidače od kapanja boje. Prije nego što počnete, provjerite znate li kako popraviti suhozidne ploče kako biste mogli očistiti sve ureze na zidovima.


Pomiješajte boju.
Upotrijebite drveni štapić za bojanje da promiješate boju i često je miješajte tijekom projekta. Boja koja se ne miješa dosljedno može dovesti do odvajanja sastojaka i riskirat ćete kompromitiranje prave boje koju želite. Ako koristite više od jednog galona boje, spojite limenke u veliku kantu u slučaju da postoji mala varijacija u boji.


Odaberite svoje tehnike slikanja


Vaša boja je pomiješana i valjak je spreman, ali svakako isplanirajte strategiju prije nego što počnete. Radite od vrha sobe prema dolje, počevši od stropova. Planirate hrabri središnji zid? Prvo obojite susjedne svijetle zidove. “Ne brinite ako nanesete boju na ono što će biti vaš naglašeni zid – tamna boja će prekriti svu svjetliju boju koja se tamo našla. Nakon što se svjetliji zid osuši, zalijepite taj rub tako da tamna boja ne prokrvari na vašoj podlozi. Ako tamne zidove prekrivate svjetlijom nijansom, planirajte tri sloja: temeljni premaz plus dva sloja nove boje kako se ništa ne vidi.

Lišite se jednog po jednog zida. Uzmite kist i “zarežite”—bojite duž letvice i uglove od vrha do dna—dok “suradnik” pri slikanju koristi valjak za pokrivanje glavnog dijela zida, držeći se podalje od onih preciznijih mjesta. Kada nanosite boju valjkom, koristite duge poteze u W uzorku za dovoljno prekrivanja (i izbjegavanje dosadnih tragova valjka). Kada se zid osuši na dodir, spreman je za drugi sloj.
Ne zaboravite ventilaciju
Gledanje sušenja boje nije zabavno. Provjerite je li vaš prostor dobro prozračen tijekom cijelog projekta otvaranjem prozora i korištenjem ventilatora. “Održavanje topline u prostoriji i puhanje ventilatora definitivno pomaže ubrzati proces sušenja”, kažu rođaci. “Ako je vlažan dan, bit će potrebno puno više vremena da se boja osuši.”
Počistiti.


Napravili ste više slojeva, ali još nije vrijeme za opuštanje.

Uklonite svu slikarsku traku i skupite krpe, pazeći da su prolivene ili prskane stvari suhe prije nego što ih premjestite. Za boje na bazi lateksa i vode, očistite četke sapunastom vodom, iako će boje na bazi ulja zahtijevati mineralni alkohol. Za čišćenje i preoblikovanje čekinja možete koristiti slikarski kist. Ako želite ponovno upotrijebiti poklopce za valjke, upotrijebite zakrivljeni rub alata 5-u-1 za uklanjanje viška boje pod mlazom vode (također su korisni za otvaranje limenke s bojom, uklanjanje čavala i struganje).


Dajte si dovoljno vremena


Količina vremena koju će vaš projekt uzeti ovisi veličini vaše sobe, načinu na koji slikate i razini vaše vještine. Na primjer, korištenje tamne nijanse na zidovima i bojanje stropa i obloga trajat će dulje nego samo oblaganje zidova u neutralnu boju. Dok se neki prostori mogu napraviti za nekoliko sati, za druge može biti potrebno nekoliko dana. Osigurajte više vremena nego što mislite da će posao trebati i ne zaboravite uzeti u obzir pripremu i čišćenje.Sretno!

Foto/Screenshot/Obitelj.hr

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top