Pokušajte,nije teško !
Sastojci
4 jaja( samo žumanjci)
100g smeđeg šećera u prahu
1 žličica kukuruznog brašna, po želji
300 ml vrhnja za šlag
300 ml punomasnog mlijeka
1 štapić mahuna vanilije
arome po izboru
Izrada:
Provjerite imate li dovoljno slobodnog prostora u zamrzivaču. Prvo odvojite jaja, a žumanjke stavite u veliku zdjelu. (Bjelanjke vam neće trebati za ovaj recept. Možete ih koristiti za izradu meringue.)
U žumanjke dodajte šećer i miksajte dok ne postanu blijeda i gusta.
Dodajte kukuruzno brašno (ako ga koristite) i dobro umutite da se uklopi u žumanjke.
Stavite vrhnje i mlijeko u lonac srednje veličine.
Mahunu vanilije uzdužno razrežite i stražnjom stranom noža izdubite sjemenke pa dodajte u vrhnje i mlijeko.
Vrhnje i mlijeko zagrijte malo ispod vrenja. Vruće vrhnje i mlijeko polagano ulijevajte u jaja i šećer, usput miksajući.
Procijedite kremu u čistu tavu i stavite je na vrlo laganu vatru. Kremu stalno miješajte drvenom kuhačom, posebno pazeći na kutove posude, dok se ne zapari i malo zgusne. Krema je gotova kada kroz nju možete povući jasnu crtu na stražnjoj strani drvene žlice. To može potrajati do 10 minuta.
Stavite kremu u veliku, plitku posudu otpornu na zamrzavanje i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu (to možete ubrzati tako da stavite posudu s kremom u veliku zdjelu ledene vode).Možete podijeliti krenu pa dodavati arome po želji.
Kada je na sobnoj temperaturi, stavite poklopac na kremu i ohladite u hladnjaku preko noći.
Ohlađenu kremu prebacite u zamrzivač i vadite svakih sat vremena, na tri sata, kako biste je umutili električnom ručnom pjenjačom. To će raspršiti kristale leda i održati ga glatkim.
Zatim ostavite sladoled u zamrzivaču da se konačno zamrzne, dok ne postane čvrst.
Izvadite sladoled iz zamrzivača 10 minuta prije posluživanja kako biste ga lakše grabili.
Dobat tek
Foto /obitelj.hr