Savjet:
Kako napraviti prirodnu pastu za zube ?

Kako napraviti prirodnu pastu za zube ?

Briga o vašim ustima čini puno više za vaše zdravlje od jednostavnog očuvanja vašeg blistavog osmijeha – zdrava usta su važan dio zdravog tijela! Sve je više studija koje pokazuju kako dobra oralna higijena pomaže poboljšati vaše cjelokupno zdravlje, ali većina uobičajenih proizvoda za oralnu njegu sadrži mnoštvo sintetičkih, a ponekad čak i štetnih sastojaka.
Srećom, izrada vlastite paste za zube zabavan je i lak projekt. To je također dobar način da se mališani uzbude oko četkanja (otkrili smo da su djeca mnogo više entuzijastičnija kada im pomognu složiti recept
o isprobavanju krajnjeg proizvoda!). Osim toga, možete pomoći u smanjenju otpada korištenjem staklene posude za svoju kreaciju, tako da nema više jednokratnih tuba.
Rok trajanja neće biti tako dug za recepte na bazi vode kao što je prva opcija u nastavku, stoga preporučujemo da radite samo male serije u isto vrijeme koje će trajati otprilike tjedan ili dva. Soda bikarbona je vrsta soli koja pomaže stabilizirati pastu za zube, a dodatak soli također daje mješavini neke kvalitete konzervansa. Soda bikarbona i sol također su blago abrazivne, pomažu u čišćenju zuba i posvjetljuju vaš osmijeh!
Evo super jednostavnog recepta za pastu za zube od sastojaka koje vjerojatno već imate u smočnici.
Osnovni recept za DIY pastu za zube
Sastojci

2/3 šalice sode bikarbone
1 žličica sitna morska sol
Filtrirana voda
1-2 žličice. organski arrowroot u prahu (po izboru zgušnjivač)
Upute

Pomiješajte sodu bikarbonu i sol.
Dodajte vodu malo po malo, dobro promiješajte nakon svakog dodavanja, dok pasta ne postigne željenu konzistenciju.
Ako želite dodatnu gustoću, dodajte 1 do 2 žličice praha arrowroot-a i promiješajte da se sjedini. Počnite s malom količinom, dodajte još dok ne postignete željenu gustoću.
Čuvati na hladnom i tamnom mjestu 1 do 2 tjedna.
Pasta za zube na bazi ulja može imati duži rok trajanja od recepata na bazi vode, u prosjeku dva do tri tjedna. Ovdje je osnovni recept za pastu za zube s kokosovim uljem umjesto vode.

Domaća pasta za zube s kokosovim uljem
Sastojci

2-3 žličice. soda bikarbona
1 žličica sitna morska sol
1/4 šalice organskog kokosovog ulja (ili MCT ulja)
1-2 žličice. organski arrowroot u prahu (po izboru)
Upute

Pomiješajte sodu bikarbonu i sol.
U suhe sastojke dodajte omekšano ili MCT kokosovo ulje. Promiješajte vilicom da se sjedini.
Dodajte 1 do 2 žličice praha Ašvagande u ovaj recept nakon što su svi ostali sastojci pomiješani kako bi se pasta zgusnula. Počnite s malom količinom, dodajte još dok ne postignete željenu gustoću.
Čuvati na hladnom i tamnom mjestu do 3 tjedna.
Tijekom toplijih mjeseci pasta za zube napravljena od krutog kokosovog ulja može postati tekućina.
Pri izradi recepta na bazi ulja, kruto ili tekuće (MCT) kokosovo ulje mogu se koristiti naizmjenično, no količine će možda trebati prilagoditi ovisno o željenoj konzistenciji.
Možete umočiti četkicu za zube izravno u pastu, ali to može dovesti do unošenja bakterija u smjesu zbog kojih se vaša pasta može brže pokvariti. Kako biste povećali rok trajanja, upotrijebite malu lopaticu za uklanjanje paste za zube iz staklenke po potrebi.
Naš ekstrakt za njegu usne šupljine još je jedan prekrasan dodatak vašem repertoaru za njegu usta! Ovaj ekstrakt na bazi alkohola sadrži biljke koje su se tradicionalno koristile za promicanje čistih i zdravih usta. Možete dodati 5 do 10 kapi ekstrakta u nekoliko unci vode za korištenje kao tekućina za ispiranje usta. Imajte na umu da korijen zlatnice u našem ekstraktu za oralnu njegu ima vrlo svijetlu žutu nijansu i ponekad može ostaviti privremenu žutu do narančastu boju na zubima.

Foto /obitelj.hr

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top