Breaking News
Početna / Moj dom / Kako jeftinije vrtlariti

Kako jeftinije vrtlariti

Vrtlarenje je idealan hobi mnogih ljudi, a nekima i način života. Donosimo vam nekoliko savjeta kako umanjiti troškove održavanja vrta, kako poboljšati sadnice i jednostavno – kako za jednako novaca dobiti više!

 

Počnimo sa sjemenom

Iako može biti primamljivo kupiti mladice i presaditi ih u vrt, sadnja od početka više je isplativa. Obzirom da paketi sjemena obično sadrže više od jedne sjemenke, samom kupnjom već ste umanjili troškove. Primjerice, mlada sadnica jedne rajčice košta tri do pet kuna. Vrećica sjemenki s tridesetak i više komada košta 7 do 10 kuna. Što je više isplativo? Sjemenke! Da, sadnja sjemenki zahtjeva veći trud i malo više brige, ali možete li već osjetiti kako vam se osmijeh provlači na licu kad vidite prve zelene tragove kako pokušavaju izaći iz zemlje? Odličan osjećaj!

Ako imate susjede koji također sade i obrađuju vrt, pitajte ih bi li bili voljni napraviti zamjenu: mijenjajte pola vrećice sjemenki rajčice za primjerice zelenu salatu! Još jedan pametan način za uštedu i raznovrsni vrt.

Iskoristite stvari koje bi inače bacili

Postoje mnoge stvari u našem domu koje bismo mogli iskoristiti za potrebe vrta. Primjerice, stare novine čine odličnu barijeru prema korovu i zadržavaju vlagu na dnu posuda, dokle god su narezane na manje komade. Isprane posudice od jogurta također su odlične za male sadnice, kao i plastične čaše i stare kartonske posude za jaja.   Zaista postoje mnogi načini kako predmete koje bi inače bacili možemo ponovno iskoristiti za nešto drugo, i time smanjiti i količinu otpada, ali i uštedjeti.

Manje sadnice

Ako se odlučite za kupnju mladih sadnica za vaš vrt, birajte pametno. Manje sadnice obično su jeftinije, što vam često omogući i do dvije trećine manje potrošenog novca. Ako se odlučite za veće sadnice, posadite ih u većem razmaku kako bi imali mjesta za manje između.

Kompostirajte sami

Izraditi sami svoj kompost velika je ušteda financija, a i odlično je za okoliš. Za početak, skupljajte zemlju, lišće i otpad u jednom kutu vrta i uz minimalno pažnje kroz vrijeme će se obraditi i postati kompost. Iskoristite i kore povrća nakon kuhanja te stvari koje se prirodno brzo razgrade a nisu otrovne za biljke.

Sadite trajnice

Ako razmišljate o vrtu gdje bi uzgajali svijeće, svakako bi vam prvi izbor trebale biti trajnice. Ovisno o ukusu i dizajnu, neke od trajnica koje su se pokazale izuzetne su suncokreti, makovi, čak i manje biljke poput visibaba, potočnica, maslačaka i slično.

 

Birajte što sadite

Kako bi povećali uštedu novaca u vrtu, promislite o sadnicama koje koristite, pogotovo ako imate začine i povrće. Promislite i o mjestu kojeg imate u vrtu i kako ga je najbolje iskoristiti. Primjerice, sadnica brokule zauzima dosta mjesta u vrtu. Ako planirate manji vrt ili imate manje mjesta, bilo bi zgodno izbjegavati ili minimalizirati velike sadnice poput brokule, te dodati više manjih, kao što su menta, bosiljak ili vlasac.

Skupljajte i čuvajte kišnicu

Zalijevanje vrta nije opcija, već potreba, a ušteda vode koristeći kišnicu može biti značajna. Kišnica ni u kojem obliku nije štetna za okoliš niti sadrži kamenac koji je često prisutan u vodi koju konzumiramo. Kako bi prikupili kišnicu, potrebno je uzeti veliku bačvu s poklopcem, izbušite rupe nekoliko centimetara od vrha kako biste spriječili da se prepunjuje i koristite je po potrebi.

 

Svakako se nadam da će vam ovaj članak pomoći uštedjeti koju kunu, a slobodni ste i poslati nam sličice svojih vrtova i savjete u Inbox na našoj službenoj Facebook stranici Obitelj.hr te ćemo ih rado podijeliti!

 

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top