Savjet:
Kako dati lijek psu

Kako dati lijek psu

Kao vlasnici ljupkih, dlakavih četveronožaca, neki više, neki manje, ali uglavnom se svi nađemo bar jednom u muci sa davanjem tablete psu. Oni imaju iznimno razvijen ‘nos’, stoga je potrebna mastermind strategija da peseku date lijek – a da ga pritom ne nanjuši i galantno ispljune.

 Raspitajte se smije li se tabletica prepoloviti ili smrviti.

Nazovite veterinara i pitajte smijete li psu tableticu rastopiti u hrani ili smrviti. Nikako nemojte ovaj glavni korak preskočiti, jer se često kao naputak desi da pas mora uzeti tabletu pola sata prije ili nakon jela.
Ukoliko smijete, pređite komotno na korak broj dva. Ako ne, savjetujemo vam da budete nježni i ništa ne forsirajte. Psima je okus tablete jednostavno odvratan i pokušat će svašta samo da ne moraju žvaknuti tu gadost. Ako pas ne smije konzumirati hranu određeno vrijeme prije tablete, nikako je nemojte kombinirati u hrani! Sjednite se kraj psa, proćaskajte o životnim problemima i suptilno mu ubacite tableticu što dublje u grlo ( ne gurajte prstima već probajte nabaciti na jezik) praveći se da mu se divite krasnim zubićima ili neodoljivom zadahu. Ukoliko je ne proguta refleksno, probajte mu nježno rukama stisnuti njuškicu kako jezikom ne bi izbacio tableticu van. I svakako pregledajte dlaku oko njuškice nakon što ste mu podvalili tabletu… Nekad psi izvode magične trikove pa se poluotopljena tableta stvori u brkovima.

Budite pametniji

Dobro zakamuflirajte tableticu ili polovice tablete u zarolanu šunkicu ili sir, ovisno što vaš ljubimac preferira. Prvo mu dajte komadić, pa još jedan, i taman kad se uvjeri da je to samo klopica, uvalite mu komad sa tableticom. Ukoliko je imalo halapljiv, pomaftat će je u sekundi bez pogovora. Ipak, napravite pauzu između davanja druge polovice sa praznim komadom hrane.

Ukoliko imate štene, ili vam je jednostavno žao varati psa, prisjetite se zašto ono uopće uzima lijekove. Sigurno nije iz zabave. Možda je mučno skakati oko pasa dok ne prožvaču tu tableticu, a možda je to i ritual koji se odvija nekoliko puta dnevno, ali zapamtite – to je za njegovo dobro. Kada ozdravi, neće se ni sjećati da ste mu davali bilo kakve lijekove. Ponekad to može potrajati i više od pola sata, ali molimo vas da ne gubite živce. Ako pas nakon tog vremena i dalje odbija tableticu a niste na vremenskom ograničenju, probajte ponovno za sat vremena. Do tad će sigurno prijeći preko traume, a vi ćete dobiti priliku da malo smanjite tenzije. Imat ćete više sreće ako ste opušteni, nego da stojite nad psom i panično promatrate svaki put kad on žvakne hranu u ustima.

I savjet za kraj – nemojte mrviti tablete ako niste 100 % sigurni da će pas pojesti sve iz zdjelice. Tabletu ne možete vratiti nazad u kruto stanje, a posjet veterinaru po dodatnu tableticu samo će vas dodatno koštati. Zato – salamu u ruke i pazite da ne dirate lijek puno prstima, da pas ne pokupi miris i shvati o čemu je riječ. Ako ne uspijete dati psu lijek, obratite se veterinaru za pomoć. Ukoliko se radi o lijeku koji se može rastopiti u vodi, uzmite injekciju bez šprice ( dakle, plastični dio) i lagano kap po kap štrcajte psu u stražnji dio usta kroz zube tako da on može tekućinu popiti, ali pazite da injekcijom ne dirate direktno zube, kako se pas ne bi uplašio.

 

lijek_psi_šprica

 

 

 

 

Iva Koren

O nama Obitelj.hr

One comment

  1. Psu sam lako dala lijek, ali probajte ga dati MAČKI, e to su muke 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top