Znate li....
Početna / Obitelj & Veze / Jen, dva tri, rolamo se svi!

Jen, dva tri, rolamo se svi!

Vani je prekrasan dan, sunce uz pokoji oblak i lagani vjetrić. Sve je kao naručeno za omiljen sport: rolanje. Mnogi od nas proljetne i ljetne dane provode na 8 kotačića, a koje su sve prednosti rolanja za zdravlje te koliko je zabavno, pogledajte u nastavku.

r1

blog.meteo-info.hr

blog.meteo-info.hr

Rolanje je sport u kojem možete uživati kako sami, tako i u društvu prijatelja ili članova obitelji. Budući da se radi o aktivnosti koja učvršćuje stražnjicu i noge, mnoge žene radije se priklanjaju ovom sportu, nego znojenju u nekoj od sportskih dvorana. Boravak na svježem zraku te trošenje kalorija, nisu strane rolanju. Neka istraživanja pokazuju kako osobe koje rolaju na sat gube između 400 i 800 kalorija.

Osim što je dobro za mišiće stražnjice i nogu, rolanje učvršćuje i mišiće trbuha, leđa i bedara tj. kritičnih zona kojih se mnogi od nas teško rješavamo. Rolanje jača sve mišićne skupine i zglobove, a bavljenjem ovom aktivnoću povećavamo kondiciju i izdržljivost tijela. Rolanjem vježbamo pravilno disanje, popravljamo držanje tijela, razvijamo osjećaj ravnoteže te ujedno povećavamo sposobnost brzog reagiranja. Osim što dobro fizički utječe na naše zdravlje, tu je i učinak na mentalno zdravlje. Osobama koje rolaju kao i osobama koje se bave drugim tjelesnim aktivnostima, ove aktivnosti pospješuju lučenje hormona sreće ili endorfina te nam omogućavaju da se osjećamo dobro.

bazaclanaka.com

bazaclanaka.com

Hodajući gradom, često možemo vidjeti parove držeći se za ruke rolajući ili pak prijateljice koje uz sladoled vozeći se ovim zabavnim prijevoznim sredstvom pričaju o najnovijim događajima. Ipak, rolanje nije strano ni mamama i tatama koji često rolajući guraju kolica, pri čemu bebe uživaju, a roditelji imaju kvalitetan trening.

vrtecsentvid.si

vrtecsentvid.si

Što vam je sve potrebno za rolanje?
Dobre role- koje možete kupiti u nekom od sportskih dućana ili nabaviti rabljene preko nekih od internetskih portala tj. od nekog poznanika koji ih više ne treba
Zaštitna oprema- štitnici za zglobove, koljena, laktove i dlanove, kaciga
Ugodna i prozračna odjeća-kako bi se nesmetano kretali; bilo bi dobro da odjeća nije previše pripijena da omogući tijelu da se znoji
Zaštitna krema-s UV faktorom kako ne bi izgorjeli na suncu
Kvalitetne sunčane naočale-za zaštitu oči
Bočica s vodom- kako osoba ne bi dehidrirala, prije rolanja, za vrijeme, kao i pola sata nakon vožnje bilo bi dobro popiti vode

zena.hr

zena.hr

Mogućnosti od ozljeda
Kod rolanja postoji mala mogućnost od ozljeda i radi se najčešće o izgrebanosti ili masnicama, no kod jačih padova postoji opasnost od ozljeda glave, zbog čega bi početnici trebali svakako nositi kacigu.

yumama.com

yumama.com

Savjeti za kraj
Najbolje vrijeme za rolanje je u jutarnjim satima ili predvečer kad je sunce slabije. Uz kvalitenu opremu rolanje će biti sigurnije i bolje ćete uživati. Ako želite izgubiti kalorije i postići trajnije rezultate tj. ubrzati metabolizam i smršavjeti, trebali bi rolati barem 2-3 puta tjedno po sat vremena. Rolanje je dobra fizička aktivnost za ljude koji imaju problema s koljenima i skočnim zglobom, budući da ne opterećuje kralježnicu i zglobove kao neki drugi sportovi, pa se svatko od vas može uključiti. Osim ranije navedenih učinka na zdravlje, rolanje pomaže i u poboljšanju i održavanju kardiovaskularne kondicije. Rolanje je jedan od sportova kod kojeg nemate osjećaj da naporno trenirate, a opet postižete dobre rezultate.
Život je prekratak da bi ga prosjedili pred TV-om, računalom ili spavajući, krećite se i družite, zabavno je!

Tina/H

O nama Obitelj.hr

3 komentara

  1. Stala sam na svoje stare role nakon dosta godina da bih sinu pravila društvo. Uživancija!

  2. Rolanjem se rekreiram ali i opuštam. Priuštio sam si role i dodatnu opremu radi sigurnosti kako bi djeca vidjela da će i ona tako morati kad porastu i najčešće predvečer a ako imam vremena i ujutro, rolam barem pola sata. Punjenje baretija u pravom smislu te riječi a i dobro je za zdravlje.

  3. Hanna Ruza Matich

    Tko zna rolati, ovo je savršeno za rekreaciju ali i za brzo i ekološki prihvatljivo stizanje do odredišta za one koji žive u gradu. Ja sam si prije nekoliko godina nadobudno kupila role i sve sam nešto krenula i nije mi loše išlo dok se nisam pošteno razbila i sad je strah veći i jači od volje. 🙁

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top