Stigla je sezona knedla,Knedle su velike kuhane okruglice od krumpira ili kruha, napravljene bez kvasca. Dio su austrijske, njemačke, mađarske, hrvatske i češke kuhinje, i dolaze u brojnim različitim oblicima. Mogu biti izrađene od brašna, krumpira, starog kruha ili griz. U većini slučajeva se koristi kao prilog za prženo meso ili variva. Mogu se poslužiti i kao desert (na primjer punjene šljivama) ili u juhi.
Za knedle vam je potrebno:
1 kg krumpira (pire)
2 jaja
2 žlice ulja
malo soli
40 dkg oštrog brašna
20-ak šljiva(svježih ili zamrznutih) ili voće po izboru..
malo krušnih mrvica
malo ulja/maslaca
Krumpir oguliti i skuhati u slanoj vodi ,istenfati u pire ,pa ohladiti( najbolje ga je ostaviti preko noći u hladnjaku).
Pire izvažete ,pa na svakih 0, 5 kg pirea dodate žlicu ulja, 1 jaje, i 20 dkg oštrog brašna…to je osnovna mjera! Umjesiti tjesto ,pa praviti knedle ,u svaku stavite jednu šljivu.Kuhati ih u provreloj vodi 15 min. ,a zatim ih izvaditi iz vode i stavljati u predhodno popržene krušne mrvica na maslacu.
Foto/obitelj.hr