Savjet:
Jabuke u palačinkama

Jabuke u palačinkama

Sastojci:

 

  •  180 g brašna
  •  360 ml mlijeka
  •  2 jaja
  •   ribana kora pola limuna
  •   malo soli
  •  30 g otopljenog maslaca
  •   Fil od jabuka
  •  Oko 1,5 kg jabuka
  •  250 ml soka od jabuka
  •  75 g kristal šećera
  •   ribana kora pola limuna
  •   sok od jednog limuna
  •   cimet po želji
  •  3 pločice želatine
  •   Karamel sos
  •  150 g kristal šećera
  •  250 ml mlijeka
  •  1 velika žlica pudinga od vanilije
  •   još je potrebno oko 100 ml procijeđenog soka za želatinu

 

Prvo napraviti punjenje od jabuka. Jabuke presjeći na četvrtine, očistiti ih od sjemenki pa svaku četvrtinu prerezati na šnite debljine oko 1,5 cm. U većem loncu kuhati sok od jabuka, dodati šećer, koru limuna, sok od limuna, malo cimeta i dodati jabuke. Kuhati dok jabuke ne postanu mekane (jabuke ne treba guliti već ih kuhati sa korom). Kuhane jabuke iscijediti, a sok sačuvati. Ohladiti jabuke. Natopiti listove želatina u dosta vode. Procijeđeni sok od jabuka ugrijati da bude vruć, omekšali želatin ocijediti od vode i umiješati ga u vruć sok da se otopi. Omekšali želatin dobro izmiješati s kuhanim jabukama.

Napraviti smjesu za palačinke od navedenih sastojaka, ispeći palačinke i ostaviti ih da se ohlade oko 15 min.

Pleh obložiti plastičnom folijom tako da folija visi preko ruba. Stavljati palačinke u pleh ali tako da se one preklapaju. Kada je pleh prekriven palačinkama koje su također preko ruba, staviti fil od jabuka i pažljivo ga stiskati da popuni potpuno pleh, prekriti ga visećim krajevima, a ako je potrebno – presjeći jednu ili dvije palačinke na pola pa pokriti fil kompletno. Prekriti palačinke visećim krajevima folije, još sve dobro pažljivo izravnati i staviti kolač u frižider preko noći da se hladi.

Idući dan prebaciti kolač na podlogu, skinuti foliju i posuti ga sjeckanim pečenim bademima ili mljevenim pečenim lješnjacima. Karamel preljev napraviti ovako: Otopiti kristal šećer na srednje jakoj vatri. Puding od vanilije rastopiti u malo mlijeka a ostatak mlijeka pažljivo usuti u karamelu od šećera i kuhati na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Zatim dodati puding i kuhati minut-dva. Sos ohladiti.

O nama Obitelj.hr

One comment

  1. Isprobano! Oduševljena… 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top